Uudet valloittavat joululeivonnaiset – valitse suosikkisi!

Tänä vuonna joulupöytää piristävät uudet suosikkileivonnaiset! Mukana on kirsikkaa, pistaasia ja karamellisoitua keksilevitettä sekä piristysruiskeen saaneita klassikoita. Kokosimme 6 uutta ideaa herkulliseen jouluun!

Leivonnaiset kuuluvat jouluun kuin manteli riisipuuroon! Tunnelmallinen joulunvietto voi alkaa, kun kotiin leviää herkullinen leivonnaisten tuoksu. Kokeilisitko tänä vuonna uudenlaisia torttuja, taatelipaloja, karamellisoitua tiramisua, suloisia keksituulihattuja tai pistaasitorttua?

Teksti: Sonja Kallio
22.11.2025 | Päivitetty 22.11.2025

Joulun pienet makeat suupalat

Herkuttele joulunpyhinä suloisilla keksituulihatuilla eli hienostuneemmin choux au craquelin -leivonnaisilla. Tuulihatut ovat tutun kuohkeita, mutta niiden yllättävä erityispiirre on pintaa koristava keksitaikina. Se lisätään tuulihattutaikinan päälle juuri ennen paistamista ja paiston aikana pinta rapeutuu ihanasti. Makeat tuulihatut täytetään kirsikkahillolla maustetulla mascarponevaahdolla. Pienet, suussasulavat herkkupalat ovat ihastuttava vaihtoehto jouluaterian jälkiruoaksi.

Taatelikakun uusi ilme

Perinteinen taatelikakku kuuluu monen jouluherkkuihin. Mikset kokeilisi tänä vuonna taatelikakun uutta versiota eli taatelipaloja, joissa yhdistyvät brownieta muistuttava taatelikakku ja kinuski? Pisteen i:n päälle antaa sormisuolaa, joka korostaa kakun makua taivaallisesti. Taatelit pehmennetään kahvissa ja fariinisokeri tuo kakulle toffeemaisen vivahteen. Uunivuoassa paistetusta kakusta on kätevää leikata omiin juhliin sopivia paloja - kokeile suorakaiteen muotoisia tankoja, pieniä neliöitä tai veikeitä kolmioita.

Helppo viimeistely onnistuu valmiilla kinuskikastikkeella ja sormisuolalla. Kinuskikastike on myös näppärää valmistaa itse, ja lämmin kinuski kruunaa kakun täydellisesti. Keitä paksupohjaisessa kattilassa 2 dl kuohukermaa ja 1 dl fariinisokeria noin 10 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Lisää lopuksi nokare voita.

Trendikäs pistaasiherkku valloittaa

Vieläkö muistat pistaasilla ja rouskuvalla kataifi-taikinalla tuunatun Dubai-suklaan, joka villitsi maailmalla? Tästä trendiherkusta inspiroituneessa pistaasisuklaatortussa yhdistyvät keksipohja sekä itse tehdystä pistaasitahnasta ja vehnämurokkeista sekoitettu rapea täyte. Pinnan viimeistelee täyteläinen suklaakuorrute. Hienostunut torttu antaa viimeisen silauksen joulunajan juhlavalle aterialle.

Joulutortut uudella tavalla

Ihanat joulutortut ovat erottamaton osa jouluperinnettä! Tänä vuonna tortut muotoillaan suloisiksi sydämiksi. Sydäntortut leikataan marmeladilla täytetystä taikinalevystä ja kiinnitetään paiston ajaksi cocktailtikuilla, jotta muoto säilyy myös uunissa. Parasta uusissa tortuissa on se, että marmeladia saa jokaisella suupalalla!

Joulutortut muuntuvat myös ihaniksi, näyttäviksi leivonnaisiksi! Luumumoussetortuissa yhdistyvät perinteinen lehtitaikina ja luumumarmeladi, mutta pienellä tvistillä. Jujuna on taikinasta valmistetut rapeat kupit, jotka täytetään luumumarmeladilla maustetulla pehmeällä kerma-rahkavaahdolla. Jälkiruoka sopii niille, jotka arvostavat perinteitä, mutta kaipaavat samalla jotakin uutta.

Mausta tiramisu Biscoff-levitteellä

Italialainen tiramisu kuuluu ehdottomasti jälkiruokien kuninkaallisiin! Uuden vivahteen perinteiseen tiramisuun antavat karamellisoidut keksit. Savoiardi-keksien tilalla käytetään paahteisia, aavistuksen kanelin makuisia Biscoff-keksejä, jotka kastetaan tuttuun tapaan vahvaan kahviin. Helppo mascarponevaahto maustetaan keksilevitteellä. Koristele tiramisun pinta tummalla kaakaojauheella ja keksimuruilla.

Inspiroidu joulun muista makeista herkuista