Älyttömän hyvä lihapata – katso seitsemän reseptiä

Murea ja pitkään haudutettu lihapata on täydellistä ruokaa kylmiin päiviin. Höyryävä ja herkullisen tuoksuinen pata maistuu etenkin viikonloppuna, ja hyvällä tuurilla siitä jää seuraavalle viikolle lounaaksikin.

Teksti: Tuuli Kanerva
15.11.2025 | Päivitetty 15.11.2025

Yksinkertaisen maukkaat padat

Hyvä ruoka syntyy parhaimmillaan vain muutamasta laadukkaasta raaka-aineesta. Suomalaisten suosikkeja ovat esimerkiksi karjalanpaisti ja riistakäristys. Näissä pataruokien klassikoissa on vain laadukasta lihaa, muutama mauste sekä sipulia ja porkkanaa.

Sinappiset lihapadat

Täyteläisiin lihapatoihin voi hakea makua voimakkaistakin mausteista, sillä pitkä haudutus ja rasvainen liha pehmentävät makuja. Murea possupata sekä perinteinen stroganoff maustetaan voimakkaalla sinapilla. Stroganoffiin lisätään myös maustekurkkuja sekä niiden lientä.

Ranskalaiset lihapadat

Ranskalaiset rakastavat viiniä ja käyttävät sitä ahkerasti ruoanlaitossa. Esimerkiksi tuhtien pataruokien resepteissä on lähes poikkeuksetta punaviiniä. Se antaa liemelle sopivasti hapokkuutta ja syventää ruoan makua. Ruoanlaittoviini saa olla hedelmäinen ja marjainen, mutta runsaita tanniineja kannattaa välttää.

Nautiskele tutulla burgundinpadalla, jossa on naudanlihaa, reilusti sipulia sekä sieniä. Ranskalaisen lihapadan liemi on tomaattisempi ja sattumina on makeita hillosipuleita. Punaviini sopii myös possupataan, joka höystetään kotimaisilla juureksilla.

Yhteishyvän kaikki pataruoat