Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Danny on älykäs, kiltti ja sopeutuvainen hevonen, kertoo pararatsastaja Jessica Kerttunen.

Kaksivuotiaasta asti ratsastanut Jessica haaveilee paralympialaisista – bonukset auttavat kohti unelmaa

Teksti:
IIna Kansonen
Kuvat:
Eveliina Vuorma
Julkaistu: 8.2.2024
|
Muokattu: 21.2.2024
Pararatsastaja Jessica Kerttunen, 26, sijoittaa perheensä bonukset kisamatkoihin. Matkoilla mukana kulkee luotettava Danny-hevonen.

”Olisi tosi hieno juttu, jos pääsisin Pariisin paralympialaisissa finaaliin.”

Jessica Kerttusen haave ei ole ihan vaatimaton, mutta saavutettavissa se kyllä on. Aikaisemmin Kerttunen on edustanut Suomea muun muassa EM- ja MM-kisoissa, ja Suomen mestaruuden hän on voittanut kolmesti. Tietoa Pariisin paralympialaisiin pääsystä hän joutuu jännittämään vielä kesäkuuhun saakka.

Autolla ympäri Eurooppaa

Kaksivuotiaasta saakka ratsastanut Kerttunen on tottunut matkaamaan 15-vuotiaan Danny-hevosensa ja hevosenhoitajan kanssa ympäri Eurooppaa kilpailujen perässä.

Danny matkustaa hevosautossa, jossa se pääsee vaihtamaan asentoa ja venyttelemään. Autossa on myös niin sanottu asuinosa, jossa mukana matkustavat ihmiset voivat asua matkan ajan.

Hevosen kanssa matkustaessa on otettava huomioon monenlaisia seikkoja.

”Dannylla on oltava koko ajan ruokaa ja juomaa saatavilla. Pysähdymme yön yli paikkoihin, joissa Danny saa yöpyä tallissa”, Kerttunen kertoo.

Hän kuvailee Dannya älykkääksi, kiltiksi ja sopeutuvaiseksi. Ne ovat pararatsastuksessa kilpailevalle hevoselle tärkeitä luonteenpiirteitä.

”Hevosen tulee olla tottunut näkemään erilaisia telineitä ja ramppeja ja kuulemaan yllättäviä ääniä, joita voi lähteä esimerkiksi pyörätuolista. Jos ratsastajalla on vaikkapa aivovamma, jonka vuoksi koordinaatiokyky tai tasapaino on heikko, ei tee hyvää tipahtaa kauhean useasti hevosen selästä.”

Bonusrahat kisamatkoihin

Kerttunen asuu vanhempiensa kanssa Sipoossa ja ehtii usein käydä kotona vain nukkumassa.

Hän opiskelee ympäristö- ja elintarviketaloutta Helsingin yliopistossa ja treenaa hevosen kanssa nelisen kertaa viikossa – ja sen lisäksi ilman hevosta päivittäin esimerkiksi kuntosalilla, hiihtoladulla tai uimahallissa. Lisäksi kisamatkapäiviä kertyy runsaasti.

Kerttunen kisaa pararatsastajana, sillä hänellä on perinnöllinen sairaus, joka aiheuttaa lihasheikkoutta ja motorisia häiriöitä. Hänellä on myös jäykkiä selkänikamia.

Kisamatkojen rahoittamiseen perhe käyttää Bonuksia, jotka kertyvät pääasiassa Prismassa tehtävistä ruokaostoksista ja hevosauton tankkaamisesta ABC-asemilla.

”Bonuksia kertyy viitisenkymmentä euroa kuukaudessa. Tänä vuonna käytimme rahat Slovakian ja Puolan kisamatkoihin”, Jessica Kerttunen kertoo.

Bonuksia on tarkoitus käyttää myös Kerttusen Pariisin paralympialaisiin suuntautuvaan kisamatkaan, jos hän tulee valituksi Suomen edustajaksi. Kilpailut järjestetään heinä-elokuun vaihteessa.

”Jos pääsen edustamaan Suomea, ostan Bonuksilla eväitä ja bensaa hevosautoon.”

Kerää Bonusta!

Bonus kertyy koko perheen ostoista. Bonustaulukko kertoo, kuinka paljon saat Bonusta. Täyden viiden prosentin Bonuksen saat 900 euron kuukausiostoilla.

Bonusta jaettiin 413,8 miljoonaa euroa vuonna 2022, eli asiakasomistajat saivat Bonusta omalle tililleen keskimäärin 164 euroa.

Lue lisää: s-kanava.fi

Lue myös

Lisää aiheesta