Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten valmistan vastuullisesti kalaruoan, joka maistuu lapsille? MSC-merkki on varma valinta

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 8.2.2019
|
Muokattu: 27.1.2021
Kalaa kehotetaan syömään kahdesti viikossa ja moni haluaisi lisätä sitä ruokavalioonsa. Ylikalastuksen riskit kuitenkin huolestuttavat.

”Etenkin nuoremmat asiakkaat ovat hyvin tarkkoja siitä, millaista kalaa lautaselleen valitsevat. Merkinnät tiskillä ja pakkauksissa kasvattavat osaltaan kiinnostusta ja kysymyksiä”, kertoo Food Market Herkku Helsingin osastopäällikkö Dan Sörensen.

Food Market Herkun kalatiskillä on ainoana suomalaisena kauppaketjuna MSC-sertifikaatti. Tietoisuus ylikalastuksen riskeistä on kasvanut kuluttajien keskuudessa ja vastuullisesta kalasta tulee asiakkailta yhä enemmän kysymyksiä. MSC-sertifikaatti lupaa, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla.

Lue myös: MSC-sertifioitu kala on ekologisesti kestävä valinta

Kaupaksi menee eniten kasvatettua lohta. MSC-merkityistä kaloista myydyimmät ovat kuningaskampela, turska ja puna-ahven. Lisäksi kalatiskillä noudatetaan S-ryhmän kalatuotteiden hankintaa koskevat kriteereitä eikä myyntiin hyväksytä uhanalaisiksi tai vaarantuneiksi luokiteltuja lajeja.

Tutustu tästä S-ryhmän kalalinjaukseen.

Sitoudu suosituksiin

Kalaa kehotetaan syömään ainakin kahdesti viikossa. Jotta viikkosuositukset täyttyisivät, Sörensen kannustaa tekemään vastuullisen valinnan myös oman terveyden kannalta ja sitoutumaan lisäämään kalaa ruokalistalle.

Uunikala on helppo ja nopea ruoka ja maistuu koko perheelle.

"Pannulle suosittelen erityisesti puna-ahventa."

”Pannulle suosittelen erityisesti puna-ahventa, joka on vielä vieraampi laji suomalaisille. Se muistuttaa paljon kotimaista ahventa, mutta on isompi.”

Kalan fileointi ja paloittelu ei ole kaikille tuttua, mutta kalatiskiltä voi pyytää apua siihenkin. Kaikkein kiireisimmille kalaruoka löytyy valmiina pakastealtaasta.

”MSC-merkityt kalapuikot ovat kelpo valinta ruokapöytään. Ne maistuvat varmasti myös perheen pienimmille.”

Lue myös vinkit: Miten valita vastuullisesti kalaa kaupassa?

Kokeile arkiruoaksi näitä