Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näillä vinkeillä ruokalaskun saa pienemmäksi – perheenäiti sai tuhannet mukaan haasteeseen

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
Anni Kaskinen
Julkaistu: 23.8.2023
|
Muokattu: 23.8.2023
Halvempi kauppareissu ja enemmän aikaa perheelle sekä harrastuksille. #edullinenelokuu-haasteen kehittänyt Miia Parviainen antaa vinkit, joilla hän on onnistunut pienentämään kauppalaskuaan huomattavasti.

Ruoan noussut hinta on puhututtanut tänä vuonna sekä kuluttajia että päättäjiä. Kallistuneet ruokalaskut aiheuttavat päänvaivaa lähes kaikille kotitalouksille, ja moni etsii neuvoja edullisempaan ruoanlaittoon.

Jo tuhannet ihmiset ovat hakeneet ratkaisua ja säästövinkkejä Miia Parviaisen kehittelemästä #edullinenelokuu-haasteesta. Miiala.fi -sivustolla ja Instagramissa järjestettävä haaste tarjoaa osallistujille ruokalistat, reseptit ja ostoslistat koko kuukaudeksi. Toista kertaa järjestettävä haaste on tänä vuonna kerännyt yli 4000 osallistujaa.

Miia Parviainen kuvailee itseään aika laiskaksi kokiksi, eikä ole omien sanojensa mukaan intohimoinen ruoanlaittaja. Nuoruudessa äidin työpaikalla suurtalouskeittiössä vietetty aika loi kuitenkin vahvat perustaidot ruoanlaittoon, mikä on ollut suureksi eduksi, kun ensin omaksi iloksi toteutettu arjen ruokahuollon suunnittelu muuttui myös yritystoiminnaksi.

Miian mukaan haasteen idea lähti oman perheen kesken tehdystä kokeilusta, jossa koko nelihenkisen perheen ruokabudjettiin oli varattu 300 euroa kuukaudessa. Kokeilu onnistui ja perheellä säästyi rahan lisäksi aikaa merkitykselliselle tekemiselle ja yhdessäololle.

Samalla syntyi ajatus siitä, että näistä vinkeistä ja rutiineista voisivat hyötyä muutkin lapsiperheet ja ruuhkavuosia elävät.

Miian vinkit ruokakuluissa säästämiseen:

  1. Suunnitelmallisuus. Suunnitelmallisuus säästää rahaa, aikaa ja vaivaa. Kun koko viikon ruoat on mietitty valmiiksi, aikaa ei kulu joka päivä ruoan miettimiseen ja kaupassa käymiseen. Suunnittele siis kerralla viikon ruokalista sekä ostoslista ja tee ostokset yhdellä kauppareissulla.

  2. Ruoan verkkokauppa. Hyödynnä ruoan verkkokauppaa. Verkkokaupassa on näppärä vertailla tuotteiden kilohintoja ja ruokaostosten kokonaisuus pysyy helposti hallittavissa.

  3. Sunnuntai-preppi. Tee kerralla useamman päivän ruoat valmiiksi jääkaappiin. Tällöin on tiedossa, että ruoan saa pöytään nopeasti, eikä töiden jälkeen kotimatkalla tule poikettua ostamaan valmisruokaa. Isoja satseja tekemällä säästää myös rahaa, kun voi hyödyntää usein kilohinnaltaan edullisempia isoja pakkauksia.

  4. Edulliset kasviproteiinit. Tutustu edullisiin kasviproteiineihin. Esimerkiksi herneproteiini ja soijarouhe ovat edullisia ja riittoisia vaihtoehtoja. Erilaisissa ruoissa osan lihasta voi korvata kasviproteiineilla, jolloin maku ei muutu liikaa.

Miia Parviaisen Miiala-yritys tarjoaa helpotusta ruuhkavuosiarkeen ja lapsiperheiden ruokahuoltoon valmiiden ruokalistojen ja muiden arjen vinkkien avulla.

Miian Instagram-tilillä @miialafi on 31.8. asti käynnissä #edullinenelokuu-haaste, jossa Miia tarjoaa osallistujille neljän viikon ruokalistat, ostoslistat ja reseptit, jotta kaikilla olisi mahdollisuus päästä helpommin kiinni suunnitelmalliseen ja vähemmän kuormittavaan ruokahuoltoon.

Haaste toteutetaan kaupallisessa yhteistyössä S-kaupat.fi kanssa.

Kokeile näitä edullisia reseptejä

Lisää vinkkejä edulliseen arkiruokailuun