Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Opiskelijaruokaa pienellä budjetilla: 7 helppoa reseptiä, jotka ovat myös ilmastoystävällisiä

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 11.8.2021
|
Muokattu: 27.1.2023
Voiko pienellä budjetilla syödä ekologisesti? Kyllä vain! Kokosimme opiskelijoille ja muille edullista ruokaa etsiville viikon ruokalistan verran reseptejä, jotka ovat fiksuja valintoja myös ympäristön kannalta. Mukana on niin kasvis-, kala- kuin liharuokaa.

Maanantaina linssicurrya

Etkö vielä ehtinyt käydä kaupassa? Aloita viikko siinä tapauksessa helpolla ja mausteisella linssicurrylla, joka syntyy melkein kokonaan kuivakaapin aineksista. Jos ruokaa jää yli, loput voi hyvin pakastaa ja kaivaa esiin, kun nälkäpaniikki iskee.

Tiistaina kaalilaatikkoa

Kaali on superedullinen, hyvin säilyvä ja ilmastoystävällinen kasvis. Tee siitä seuraavaankin päivään riittävä vegaaninen kaalilaatikko, jossa nyhtökaura korvaa jauhelihan ja margariini voin. Riisin sijaan mukaan uuniin muhimaan pääsee kotimaista, ilmastoystävällistä ohraa.

Keskiviikkona haukipihvejä

Kurvaa lähikaupan kalatiskille ja poimi koriin kilohinnaltaan edullista haukea, joka muuttuu tehosekoittimen ja kuuman pannun avulla herkullisiksi kalapihveiksi. Reseptin tuoreen oreganon voi hyvin korvata kuivatulla. Ilmastoystävällisin lisuke pihveille on peruna.

Torstaina vegaanista hernekeittoa

Torstaina tehdään Soijarouheella rikastettua kasvishernekeitto. Keitto on maukkaan ruokaisa ja pitää hyvin nälkää. Kun keität herneet liotusvedessään, keitosta tulee miellyttävän pehmeää.

Perjantaina makaronimössöä

Jauheliha ja makaroni kuuluvat melkein jokaisen opiskelijan luottoresepteihin. Jos haluat tehdä lempiruoastasi ilmastoystävällisemmän, kokeile broilerin jauhelihaa ja upota mukaan myös kasviksia. Jos rakettispagetista tulee liikaa lapsuus mieleen, käytä tilalla jotain toista pastaa ja pidennä kiehumisaikaa tarvittaessa.

Lauantaina uuniperunoita

Milloin söit viimeksi uuniperunoita? Ysärillä suosittu herkku kannattaa ottaa viikonlopun vakkariresepteihin. Tässä versiossa potut saavat täytteekseen joka opiskelijan luottoresepteihin kuuluvaa munakasta.

Sunnuntaina danda-nuudeleita tai wokkia

Koukuttavat dandan-nuudelit eli kiinalainen jauheliha-nuudelipannu valmistuu nopeasti. Nuudelit maustetaan pikantilla kastikkeella ja ne saavat seurakseen rapeaksi paistettua jauhelihaa ja kaalia.

Jääkaappi kannattaa käydä läpi ainakin kerran viikossa, ettei ostettu ruoka päädy hävikkinä biojätteeseen. Nuudelivokkiin voi upottaa vaikka mitä aineksia kasviksista kikherneisiin. Kurkkaa myös pakastelokeroon ja saatat hyvinkin löytää sieltä tähän reseptiin tarvittavat pakasteparsakaalit ja -pavut.

Lisää ideoita ja reseptejä ilmastoystävälliseen ruokaan

Lisää ideoita edulliseen arkiruokaan