Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sidosteen sukat kestävät pesun 40-asteisessa vedessä. Ainoastaan villatuotteet pestään 30 asteessa.

"Terrierinkestäviä" tamperelaissukkia myydään suurissa tavarataloissa Japanissa saakka

Teksti:
Tiiu Pohjolainen
Kuvat:
Johanna Levomäki, Wille Nyyssönen
Julkaistu: 2.7.2023
|
Muokattu: 6.7.2023
Vuonna 1955 Sidoste-sukkien logoon luonnosteltiin kaksi terrieriä kiskomaan sukkaa eri suuntiin. Sukkia tehdään Tampereella jo neljännessä sukupolvessa ja niiden laatu tarkistetaan edelleen käsin.

4. sukupolvi perheyrityksessä

Sodassa haavoittunut Lauri Mölsä halusi varmistaa perheensä toimeentulon sotien jälkeisessä Suomessa. Hän perusti T:mi Sidoksen yhdessä Saimi-puolison kanssa vuonna 1945.

Nykyinen toimitusjohtaja Janne Tamminen on yhdessä viennistä vastaavan veljensä Jesse Tammisen kanssa sukunsa neljättä sukupolvea tehtaalla. Veljesten äiti Katriina Tamminen toimii muun muassa hallituksen puheenjohtajana.

1956 tehdastoiminta käynnistyy

Tekstiiliyrityksen toiminta alkoi vuonna 1945 Lauri ja Saimi Mölsän kodin autotallissa Nekalassa. Pian tuotanto levisi myös naapuritaloihin.

Tehdas valmistui vuonna 1956 Tampereen Koivistonkylään. Tehdasta on laajennettu kahteen otteeseen: ensimmäiset lisäkuutiot tuotannolle valmistuivat 1964, ja tuotantotilat tuplattiin nykyisiin mittoihin vuonna 1977.

5 % Japaniin

Viisi prosenttia Tampereella valmistetuista Sidoste-sukista päätyy Japanin markkinoille. Japanilaiset ovat erityisen ihastuneita pehmeisiin pörrösukkiin.

Toimitusjohtaja Tamminen huomasi Tokiossa vieraillessaan, että suomalaisille tutut pörheävartiset sukat olivat myynnissä maan suurimmissa tavarataloissa kansainvälisten luksusmerkkien joukossa.

2 terrieriä

Toimitusjohtaja Janne Tammisen mukaan sukka on hankala valmistettava: se on vaatteista kovimmalla kulutuksella, sen tulee kestää runsasta pesua ja säilyttää muotonsa. Materiaalilta ja rakenteelta vaaditaan paljon.

Sukkien laatu tarkastetaan käsin.

Toimitusjohtajan isoisoisä Lauri Mölsä suunnitteli yhdessä taiteilija Tapio Alikylän kanssa Sidosteelle logon, jossa kaksi koiraa kiskoo sukkaa eri suuntiin. ”Ajatuksena oli, että kun sukka kestää terrierien hampaissa, kestää se hyvin kulutustakin.”

SIDOSTE OY

  • Lauri ja Saimi Mölsän vuonna 1945 Tampereen Nekalaan perustama tekstiilialan yritys.

  • Perheyritys valmistaa edelleen sukkia Tampereella. Koivistonkylällä sijaitsevalla tehtaalla toimii myös tehtaanmyymälä.

  • Sukkatehdas työllistää noin 35 työntekijää. Pitkäaikaisimmat ovat työskennelleet yrityksessä yli 40 vuoden ajan.

  • Sukkien ohella tehtaalla valmistuu jonkin verran asusteita yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa.

Lue myös

Lisää aiheesta