Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vuoropäällikkönä työskentelevän Jenniferin ulkonäköä kommentoidaan Afrikka-herjoilla

Teksti:
Maarit Rasi
Kuvat:
Outi Törmälä
Julkaistu: 6.2.2024
|
Muokattu: 7.2.2024
Helsinkiläisen kahvilan vuoropäällikkö Jennifer on huomannut, että kaveriporukan hauska huuliveikko voi olla toisessa tilanteessa ahdistavia kommentteja heittävä häirikkö.

”Olen kokenut olevani lähes toisen luokan kansalainen. Koska olen etnisesti eri näköinen kuin valtaosa suomalaisista, varsinkin vanhemmat miehet olettavat, että minulle voi heittää alatyylisiä vitsejä helpommin kuin työkavereilleni.”

Jennifer, 27, on turhautunut.

Tumman ihonvärinsä takia hän saa kuulla työssään kommentteja, joita kenenkään ei tarvitsisi kuunnella – etenkään työpaikallaan.

Asiakkaat ovat kommentoineet Jenniferin ulkonäköä ja vitsailleet sanoilla, jotka naurattavat lähinnä niiden sanojaa.

”Minulle on muun muassa sanottu, että ‘oletpa tumma ja tulinen, täytyypä kokeilla’. Joillekin asiakkaille tuntuu olevan kutkuttavaa nähdä, miten reagoin.”

Omien rajojen puolustaminen ei ole helppoa

Jennifer on työskennellyt kauppakeskuksessa sijaitsevassa kahvilassa vuodesta 2017 lähtien. Kahvilalla on useita kanta-asiakkaita, jotka vierailevat siellä päivittäin.

Vuoropäällikkö kokee, että tämä on osa ongelmaa. Asiakkaiden on helpompi häiritä työntekijöitä seksuaalisesti, kun nämä ovat tuttuja.

”Jotkut kertovat nuoruudenseikkailuistaan, seksiturismista ja Afrikan reissuista.”

Usein härskeimmät heitot tulevat vanhempien asiakkaiden suusta, Jennifer kertoo.

”Jotkut kertovat nuoruudenseikkailuistaan, seksiturismista ja Afrikan-reissuista. Kohtaamisista jää suuhun kitkerä maku.”

Jennifer kertoo harjoittelevansa omien rajojen puolustamista, mutta se ei ole helppoa. Siksi hän joutuu tukahduttamaan loukkaantumisen tunteensa.

”En halua tehdä itsestäni numeroa. Se juontaa juurensa siihen, että näytän erilaiselta.”

Vaikeinta on, jos muut ympärillä eivät hahmota, mitä tilanteessa tapahtuu.

Näin kävi kerran, kun asiakas ojensi hänelle kolikot ja jäi samalla hyväilemään kättä. Jennifer oli niin hämmentynyt, ettei osannut muuta kuin riuhtaista kätensä irti.

Eräs toinen asiakas alkoi julkaista Jenniferistä kirjoituksia työpaikan sosiaalisen median kanavissa. Kirjoittaja kuvaili julkaisuissa vuoropäällikön ulkonäköä ja kehui tämän keittämää kahvia.

Kun kirjoituksia alkoi ilmestyä tihenevää tahtia, Jennifer muutti sosiaalisen median tilinsä yksityisiksi ja poisti sekä profiilikuvansa että nimensä.

Myötätunto auttaa toipumisessa

Sama ihminen voi olla yhdessä tilanteessa koko joukon rakastama seuramies, toisessa härskejä vitsejä laukova ahdistelija.

”Minultakin on kysytty, että ihanko tosissaan tämä ihminen on tehnyt näin, kun hän juttelee yleensä niin nätisti lapsenlapsistaan?”

Vuoropäällikkö painottaa, että seksuaalista häirintää kokeneelle on tärkeää, että muut uskovat häntä. Myötätunto auttaa toipumisen tiellä.

”Jos asiakkaan käytös ahdistaa, en välttämättä palvele häntä lainkaan.”

Jenniferin tiimi on monimuotoinen. Asiakaspalvelijoiden taustat ovat erilaisia.

Vuoropäällikkö kokee, että kollegat ovat ymmärtäneet paremmin, mitä hän on kokenut, kun muut tiimiläiset ovat jakaneet vastaavia kokemuksia.

”Joidenkin kollegoiden kokemukset ovat suorastaan rasistisia. Asiakas on voinut kieltäytyä muun muassa palvelusta kokonaan, jos asiakaspalvelija on etnisesti eri näköinen.”

Jennifer kiittelee esihenkilöään, joka ei ole vähätellyt häirintää, vaan on tehnyt tapauksista aina ilmoituksen kaupparyhmälle ja ohjannut alaisensa tarvittaessa työterveyteen.

Tiimi on keskustellut tapauksista myös yhdessä ja etsinyt keinoja häirinnän ehkäisemiseksi.

”Jos asiakkaan käytös ahdistaa, en välttämättä palvele häntä lainkaan.”

Seksuaalinen häirintä on jättänyt Jenniferiin jäljen.

Hän kokee, ettei uskalla olla enää yhtä ystävällinen ja hymyilevä kuin ennen. Se surettaa asiakaspalveluhenkiseksi itseään kuvailevaa naista.

”Minusta on tullut paljon varovaisempi.”