Kaksi sinivalkoista joukkuetta ottaa toisistaan mittaa Hyvinkään Pihkalan punaisella hiekkatekonurmella. Ilmassa on sähköä, vaikka tänään ei pelatakaan sarjapisteistä. Kahteen eri joukkueeseen on koottu tämän hetken Suomen parhaimmisto, joten peli on tiukkaa, molempien joukkueiden ulkokenttä pitää eikä varsinaista juoksujuhlaa nähdä. Yli 4000-päinen yleisö jaksaa silti elää pelin tapahtumissa ja kannustaa suosikkiaan. Olemme Itä–Lännessä, pesäpallon vuosittaisessa arvotapahtumassa.
Suomen kansallispeliksi kutsuttu pesäpallo on lajina hyvin monipuolinen. Se edellyttää varsinkin huipputasolla pelaajilta erilaisia fyysisiä taitoja sekä taktista silmää.
"Missä muussa lajissa urheilijan täytyy osata samanaikaisesti juosta, hypätä, syöksyä, heittää?" kysyy Suomen Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi ja jatkaa:
"Toisaalta peli on kuin shakkia, jossa toinen hyökkää ja toinen puolustaa. Koko ajan haetaan toisen heikkouksia ja eri tilanteisiin on valittavana monia ratkaisuja."
Myös Hyvinkään Tahko ry:n toiminnanjohtaja Miika Rantatorikka pitää pelin suolana sen monipuolisuutta sekä taktisuutta. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että varsinkin juniori- ja harrastajatasolla laji soveltuu kaikille ja nopeutta ja voimaa tarvitaan lähinnä huipputasolla pelattaessa.
Entiset SM-tason naispesäpalloilijat Kaisu Eronen ja Henna Salmela lukevat lajin valtteihin vielä yhteisöllisyyden.
"Pesäpallossa joukkuehenki on hyvin tärkeää. Peli vie paljon aikaa ja joukkuekavereista tulee kuin toinen perhe", naiset pohtivat nyt jo katsomon puolelta.
Yhteisöllisyys ei Erosen ja Salmelan mukaan rajoitu vain omaan joukkueeseen.
"Vaikka aikoinaan pelattiin vastakkaisilla puolilla, yhä edelleen halataan. Koko pesäpalloväki on kuin yksi pieni perhe", 1990-luvulla aktiiviuransa lopettaneet naiset toteavat.
Tämä on helppo uskoa ainakin Itä–Länsi-tapahtumassa, jossa Eronen ja Salmela saavat jatkuvasti vaihtaa sanan tai kaksi entisten pelikumppaniensa kanssa.