Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

"Onnistuneesta illasta puhutaan pitkään", sanovat Päivi Hämäläinen ja Jorma Paasonen.

Mikkelissä bailataan kehitysvammaisten discossa

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Pihla Liukkonen
Julkaistu: 22.1.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Mikkeliläiset kehitysvammaiset toivoivat kaupunkiin enemmän tanssia ja kavereiden tapaamista. Bileillat aloitettiin ja palaute on ollut positiivista.

”Kahvi ja piirakka, kiitos”, mikkeliläinen Päivi Hämäläinen tilaa Sokos Hotel Vaakunan baaritiskillä. Discoilta lähtee kunnolla käyntiin vasta kun kahvit on juotu.

On keskiviikkoilta, mutta ravintolassa alkaa olla tungosta, ja ulkona jonottaa vielä pitkä liuta juhlijoita. Bailaava-klubi järjestetään Vaakunassa tänään kolmatta kertaa, ja siitä näyttää tulevan yhtä suosittu kuin edellisilläkin kerroilla.

Idea klubeihin tuli alun perin mikkeliläisiltä kehitysvammaisilta, ja se otettiin SOK:ssa ilolla vastaan. Vieläkin iloisempia ovat silti bailaajat.

”Ensimmäinen kerta tuntui jännältä, ja ihmettelin savukonetta. Nyt savuunkin on tottunut. On kiva katsella, miten toiset tanssivat, ja kuunnella karaokea”, kaikilla kerroilla mukana ollut Jorma Paasonen kertoo discopallon loisteessa.

Tanssilattialla alkaa tänäänkin olla ruuhkaa, kun bilettäjät tanssivat Cheekin ja muiden hittinikkareiden tahdissa. Myös Päivi aikoo tanssia, mutta tärkein ensin: karaoke.

”Kivointa on, kun saa laulaa. Suosikkejani ovat Satumaa ja Lokkivalssi, mutta en vielä tiedä, millä tänään aloitan”, Päivi pohtii.

Ovet avoinna kaikille

Sekä Jorma että Päivi olivat alun perin ideoimassa Bailaava-klubeja Porukka-hautomossa, johon kuului kuusi kehitysvammaista ihmistä, ohjaaja sekä suunnittelija Laura Päiväpuro Kehitysvammaliitosta. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry lähti mukaan ideaan ja otti kopin yhteistyöstä Vaakunan kanssa. He varmistavat, että takit löytyvät narikasta ja jokainen pääsee turvallisesti kotimatkalle illan päätyttyä.

Discot ovatkin vetäneet eri-ikäisiä juhlijoita jopa naapurikunnista kuten Pertunmaalta. Toiveena on, että klubit houkuttelisivat myös muita kuin kehitysvammaisia kävijöitä. Ovet ovat avoinna kaikille.

”Ideana on, että bailaamme siellä, missä kaikki muutkin ovat. Varsinkin nuorille on tärkeää, että saa olla ensisijaisesti nuori eikä kehitysvammainen henkilö”, Päiväpuro sanoo.

Vuoropäällikkö Meri Kainulainen Bar’n’Night Vaakunasta on tyytyväinen siihen, miten hyvin Bailaava-klubit ovat sujuneet.

”Lähdimme klubeihin mukaan mielellämme, koska ajatus oli mielenkiintoinen ja hyvällä tavalla erilainen. Halusimme olla mukana tukemassa paikallista toimintaa.”

Kolmen tunnin klubi-illoissa on ollut kävijöitä yleensä noin 200. Baarista jokainen bilettäjä on saanut ostaa mitä haluaa.

”Kahvia menee kuitenkin huomattavasti enemmän kuin normaaleina baari-iltoina. Palaute asiakkailta on ollut vain positiivista, ja lisäksi henkilökuntamme on kommentoinut iltoja positiiviseen sävyyn. Kaikin puolin aurinkoisia iltoja on siis takana”, Kainulainen kiittelee.

Keväälle on suunniteltu kolmea uutta klubi-iltaa.

Monimuotoisuus ja tasa-arvoisuus ovat S-ryhmälle tärkeitä arvoja, joihin kaupparyhmä on sitoutunut eettisissä periaatteissaan.

Lue myös:

Lisää aiheesta