Höylääminen eli sheivaaminen
Karvojen ajelu höylällä ei poista karvaa juurineen vaan katkaisee sen tyvestä jättäen ihon sileäksi. Karvat alkavat kasvaa takaisin muutamassa päivässä karvan laadusta riippuen.
- Kolme- tai viisiteräinen höylä on tehokas sheivaamiseen.
- Terän tulee olla terävä, ja se kannattaakin vaihtaa noin parin kuukauden välein. Höylään on saatavilla vaihtoteriä, joten koko höylää ei tarvitse uusia.
- Karvat ajellaan aina vastakarvaan.
- Homma käy helpommin, kun käytössä on sheivausvaahto tai -geeli.
- Höylällä voi ajella karvat sääristä, reisistä, kainaloista sekä bikinirajoista.
Epilaattori
Epilaattori nyppää ihokarvan juurineen pois, joten lopputulos on höyläämistä kestävämpi mutta karvanpoisto voi olla hieman kivuliasta. Laitteessa on ikään kuin pieniä pinsettejä, jotka poistavat karvat.
- Karvojen tulisi olla vähintään viisi millimetriä pitkiä ennen niiden poistoa.
- Epilaattorilla karvat ajellaan pois vastakarvaan.
- Epilaattorilla karvat voi poistaa sääristä ja reisistä ja oman kipukynnyksen mukaan myös kainaloista.
Iholle kannattaa levittää rauhoittavaa vartalovoidetta karvojen ajelun jälkeen.
Ihokarvojenpoistovoiteet
Karvojenpoistovoiteet tuhoavat karvan kemiallisesti. Karvat eivät irtoa juurineen, joten ne kasvavat takaisin muutamassa päivässä.
- Voide levitetään iholle, annetaan vaikuttaa noin viisi minuuttia ja poistetaan sen jälkeen lastalla, jolloin karvat irtoavat.
- Karvojenpoistovoiteella voi poistaa karvat sääristä, reisistä, kainaloista sekä bikinirajoista. Herkimmille alueille on omat aineensa.
Kylmä- tai lämminvaha
Karvat irtoavat vahalla juurineen, siksi menetelmä voi olla kivulias. Tosin kipukynnys kasvaa, kun käsittelyyn tottuu ja karvat kasvavat takaisin hennompina.
Vahaamalla karvat pysyvät poissa reilusta viikosta jopa yli kuukauteen.
- Karvojen tulisi olla vähintään viisi millimetriä pitkiä, jotta ne irtoavat kunnolla.
- Lämminvaha on tahmeaa vahaa, joka lämmitetään ennen karvojen poistoa esimerkiksi kuumassa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa, jotta siitä saadaan juoksevaa.
- Lämminvaha levitetään iholle myötäkarvaan lastalla. Tämän jälkeen vahan päälle painetaan kankainen liuska, joka repäistään pois napakalla ja nopealla liikkeellä vastakarvaan.
- Kylmävahaliuskoissa vaha on valmiina, joten ne ovat käyttövalmiita sellaisenaan. Liuska painetaan ihoa vasten myötäkarvaan ja repäistään pois vastakarvaan, samalla tavalla kuin lämminvaha.
- Lämmin- ja kylmävahalla karvat voi poistaa sääristä, reisistä, kainaloista, bikinirajoista sekä kasvoista. Herkimmille alueille on omat tuotteensa. Vahan käyttöä kannattaa harjoitella sääriin ennen herkimmille alueille siirtymistä.
- Vahaus kannattaa suorittaa muutamaa päivää ennen tärkeää tilaisuutta, sillä iho voi punoittaa vahauksen jälkeen.
Sokerointi
Sokerointi poistaa ihokarvat juurineen, ja lopputulos kestää reilusta viikosta jopa yli kuukauteen.
- Toimenpide on hieman hellävaraisempi kuin vahaaminen, sillä sokeriseos tarttuu ainoastaan karvoihin eikä ihoon. Seos on jähmeää, ja se repäistään sellaisenaan pois iholta ilman liuskaa.
- Sokerointeja tekevät kosmetologit, mutta sokerointivahoja on myös kotikäyttöön.
- Sokerointiseos lämmitetään kuumassa vesihauteessa tai mikrossa ja levitetään iholle lastalla myötäkarvaan. Seos annetaan jähmettyä ja repäistään sitten pois vastakarvaan pitäen napakka tukiote.
- Iho saattaa punoittaa käsittelyn jälkeen, joten karvojen poisto kannatta tehdä pari päivää ennen tärkeää tilaisuutta.
Monet ennen vain kosmetologilla tehtävät karvanpoistomenetelmät ovat saapuneet myös kotipoistajan saataville.
Valoimpulssihoidot
Valoimpulssihoitoja ovat tehneet aiemmin vain kosmetologit, mutta nykyään valoimpulsseihin perustuvia laitteita on myynnissä myös kotikäyttöön. Hoidon sanotaan poistavan karvat lähes pysyvästi. Pysyvä lopputulos saattaa kuitenkin edellyttää jopa 10 käsittelykertaa.
- Valoimpulssihoidon lopputulos on yksilöllinen. Parhaiten hoito tehoaa vaalealla iholla, jossa on tummat ja vahvat karvat.