Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kissan perustarvikkeet – ostajan opas

Teksti:
Marja Kasanen
Asiantuntija:
eläinlääkäri Tove Tuovio, Herttoniemen Eläinlääkäriasema
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.10.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Kissan tärkeimmät tarvikkeet ovat hiekkalaatikko ja raapimapuu. Lisäksi kissa tarvitsee pannan, valjaat, kuljetuskopan, juomakupin sekä kynsien, hampaiden ja turkin hoitamiseen liittyvät tarvikkeet.

Kissan hankintaa suunnittelevan pitää hankkia monenlaisia tarvikkeita lemmikilleen. Vinkkejä tarvikkeiden ostamiseen kannattaa pyytää lemmikkiosaston tai -kaupan myyjiltä, joilta saa asiantuntevaa palvelua. Laadukkaisiin tarvikkeisiin kannattaa satsata, jotta ne kestävät kovassakin käytössä ja ovat turvallisia..

Kissan tärkein tarvike on hyvä hiekkalaatikko

Hiekkalaatikko on kissatalouden tärkein hankinta. Yhtä kissaa kohti tulisi olla kaksi laatikkoa. Monikissatalouksissa jokaisella kissalla tulee olla oma laatikkonsa, jonka lisäksi tulisi olla yksi yhteinen ylimääräinen laatikko. Moni kissa pitää siitä, että laatikoissa on erilaista hiekkaa.

Laatikkoon kannattaa valita laadukasta hiekkaa. Valikoima on laaja ja sopiva hiekkalaatu löytyy parhaiten kokeilemalla. Kätevintä on käyttää pölyämätöntä hiekkaa, jolloin tomua ei kulje kissan tassuissa ympäriinsä.

Laatikko tulee siivota päivittäin, sillä kissa on siisti eläin eikä suostu käyttämään likaista laatikkoa. Aika ajoin hiekka pitää vaihtaa kokonaan ja samalla pestä laatikko.

Raapimapuu säästää huonekaluja

Kissa tarvitsee oman raapimapuun kynsien teroittamiseen, jotta se ei rapsuta kynsillään mattoja ja tuolien istumaosia. Raapiminen on kissan luontaista käytöstä. Se haluaa merkitä reviirinsä raapimalla. Raapimapuu kannattaa sijoittaa keskeiselle paikalle kissan reviiriä.

Laadukkaat raapimapuut ovat hinnakkaita, mutta tuotteeseen kannattaa satsata, sillä sen ansiosta huonekalut voivat säästyä raapimiselta. Hyvässä raapimapuussa on usein myös telineitä ja tasoja, joissa kissa voi kiipeillä.

Kissakin tarvitsee hygieniatarvikkeet

Hampaiden hoito

Kissan hampaita tulisi harjata muutaman kerran viikossa. Lemmikki olisi hyvä totuttaa siihen jo pentuna. Pakolla kissan hampaidenharjaus ei onnistu, vaan rauhallisesti opettamalla. Kissoille on tarjolla omat hammasharjat ja -tahnat.

Turkin hoito

Teräskampa on hyvä peruskampa, jolla saa selvitettyä takut ja kammattua turkin pohjavillaa myöten. Kissaa on hyvä kammata viikon välein, mutta pehmeä- ja pitkäturkkisia kissoja kannattaa harjata useammin. Karvanlähtöaikaan kissaa on syytä kammata päivittäin.

Kynsien hoito

Kissan kynnet on hyvä leikata aika ajoin. Ulkona liikkuvan kissan kynnet kuluvat luonnollisesti, mutta sisäkissan kynnet voivat kasvaa liian pitkiksi, ellei niitä ajoittain lyhennetä. Kynsien leikkuuta varten kannattaa hankkia laadukkaat kissan kynsisakset, joilla leikkaaminen sujuu nopeasti ja kivuttomasti.

Kissan ulkoiluvälineet ja muut perustarvikkeet

Panta

Kissalle on hyvä hankkia panta, jossa on turvamekanismi. Mekanismin ansiosta panta aukeaa tai antaa periksi, jos kissa jää kiinni esimerkiksi puun oksaan tai pensasaitaan. Monissa pantamalleissa on mukana pieni kello ja osoiteriipus. Joissain malleissa on myös heijastin. Valmistusmateriaaleina käytetään muun muassa nahkaa, nylonia ja tekonahkaa.

Valjaat

Kissan taluttamiseen käyvät parhaiten valjaat. Valjaita valittaessa on tärkeää, että ne istuvat tarpeeksi tiukasti etujalkojen kohdalta. Muuten kissa saa työnnettyä kyynärpäänsä valjaista ulos. Valmistusmateriaaleina ovat muun muassa nahka, tekonahka ja nylon.

Kuljetuskoppa tai -laukku

Kissan kuljettamista varten on syytä hankkia kuljetuskoppa tai -laukku. Kissa on nopea liikkeissään ja säntää helposti pakoon säikähtäessään, joten kopan käyttö helpottaa matkustamista. Erilaisia malleja on saatavissa nylonista tehdyistä kantolaukuista aina kovamuovista valmistettuihin kuljetuskoppiin.

Juoma- ja ruokakuppi

Hyvä valinta on keraaminen tai teräksestä valmistettu kuppi, joka on tarpeeksi tukeva. Kissat juovat mielellään eri paikoista, joten juomakuppeja voi olla useita.

Kissanomistajan kotiapteekki

Lemmikkiä varten kannattaa koota pieni kotiapteekki, josta löytyy apu ensihätään.

  • Kissan oma, vesitiivis ja nopeasti toimiva kuumemittari.
  • Haavanpuhdistusainetta ja sidetarpeita pienten haavojen varalle.
  • Peruskorvahuuhde korvien puhdistukseen.
  • Kynsisakset.
  • Punkkipihdit.

Kissan taluttamiseen ulkona käyvät parhaiten valjaat.

Lisää aiheesta