Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Matkalaukku – ostajan opas

Teksti:
Mari Koski
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 9.6.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Hyvä matkalaukku on kestävä, kevyt ja omiin tarpeisiin sopiva matkakaveri. Jos otat laukun lentokoneen käsimatkatavaroihin, huomaa rajattu koko.

Kun valitset matkalaukkua, testaa:

 1. Onko laukkua helppo ohjata?
 2. Pyörivätkö pyörät sujuvasti?
 3. Tuntuuko vetoaisa tukevalta?
 4. Tuntuvatko laukun saumat, vetoketjut tai salvat laadukkailta?

Matkalaukun koko

Mihin käyttöön laukku tulee?

Valitse laukku matkan tarkoituksen ja pituuden mukaan. Lyhyellä työmatkalla pärjää pienellä laukulla, mutta harrastuslomalla pakattavaa on paljon. Usein matkustelevan kannattaa investoida pariin erikokoiseen laukkuun. Monista matkalaukkumalleista on olemassa kolmea eri kokoa:

 • pieni, noin 40 litran laukku yön yli matkalle ja käsimatkatavaraksi
 • keskikokoinen, noin 70–80-litrainen laukku esimerkiksi pidennetylle viikonloppumatkalle
 • iso, jopa yli 100-litrainen laukku pidemmille matkoille tai useamman reissulaisen tavaroille.

Samasta matkalaukkusarjasta voi löytyä myös reppuja, kasseja, läppärilaukkuja tai pukupusseja.

Otatko laukun mukaan koneeseen?

Jos aiot ottaa matkalaukun lentokoneen matkustamoon, kannattaa tarkistaa lentoyhtiön ohjeet laukun koolle, sillä ne vaihtelevat jonkin verran. Hyvä valinta on laukku, joka täyttää mahdollisimman monen yhtiön kriteerit.

Matkalaukkujen painoja kannattaa vertailla kaupassa. Lentoyhtiöillä on matkatavaroille painorajoitukset ja laukku pitää jaksaa nostaa esimerkiksi lentokoneen tai junan ylähyllylle. Mitä vähemmän laukku itsessään painaa, sitä enemmän kiloja jää matkatavaroille.

Matkalaukun materiaali

Matkalaukut ovat pääasiassa kovia muovilaukkuja tai pehmeitä kangaslaukkuja.

 • Kova matkalaukku on valmistettu muovista. Se suojaa sisältöään hyvin, kestää kosteutta ja sopii kestävyytensä takia kuljetettavaksi lentokoneen ruumassa.
 • Pehmeä matkalaukku on tukevaa kangasta ja usein muovilaukkua kevyempi. Pehmeän materiaalin hyvänä puolena on joustavuus: laukku joustaa, jos pakattavaa on paljon.

Matkalaukun pyörät

Lähes kaikki matkalaukut on varustettu pyörillä, joko kahdella tai neljällä pyörällä.

 • Kaksipyöräinen matkalaukku on yleensä hieman keveämpi ja edullisempi. Kaksipyöräinen rullaa epätasaisella alustalla nelipyöräistä paremmin, ja pyörät ovat osittain suojassa rungon sisällä, joten laukku kestää käsittelyä lentokentällä.
 • Monet uusimmista matkalaukuista on varustettu neljällä, 360-astetta pyörivällä pyörällä. Nelipyöräistä matkalaukkua voi työntää, vetää tai kuljettaa sivuttain, joten se on kätevä etenkin käsimatkatavarana: se kulkee vaivattomasti mukana ruuhkaisellakin lentokentällä. Laukun pyörät ovat pystyssä laukun ulkopuolella ja siksi alttiimpia vaurioille kuin kaksipyöräisessä.

Huomioi lisäksi nämä 5 asiaa

 1. Laukun vetoaisaa kannattaa testata kaupassa: tuntuuko aisa tukevalta ja onko se helppo ottaa käyttöön?
 2. Laukut eroavat sivu- ja sisätaskujen määrässä. Laukun koosta riippuen sisäosa voi olla jaettu useampaan osioon, mikä helpottaa pakkaamista. Monissa laukuissa on myös kiristysnyörit, jotka pitävät vaatteet napakasti paikallaan. Pehmeiden laukkujen ulkopuolella on yleensä vetoketjutaskuja, jotka ovat käteviä matkustamisen aikana tarvittavien tavaroiden säilyttämiseen.
 3. Väreissä ja kuoseissa on myös valinnanvaraa neutraaleista sävyistä värikkäisiin ja kuviollisiin. Persoonallinen laukku on helpompi tunnistaa lentokentällä kuin perinteinen musta.
 4. Yleensä laukuissa on valmiina lukitus: joko irrallinen, pieni munalukko tai lukitseva numerokoodi, jonka voi itse määritellä.
 5. Matkalaukkuja löytyy moneen budjettiin. Laadukas laukku voi maksaa satoja euroja, mutta kestää käytössä pitkään. Tarkista myös valmistajan laukulle antama takuu.

Laukku kannattaa varustaa nimilapuilla.

Tututustu Prisman matkalaukkuvalikoimaan!