Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ostajan opas: Taulutelevisio – mitä ovat 8K, OLED ja QLED?

Teksti:
Petteri Ruotsalainen
Kuvat:
123rf, iStock/Reetta Kyttä
Julkaistu: 24.10.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kun tavallinen kuluttaja katselee televisiolaitteiden mainoksia, pää menee nopeasti pyörälle. Valmistajien eri malleissa vilistää kirjaimia, numeroita, lyhenteitä ja muuta outoa terminologiaa.

Tohtorin tutkintoa matematiikassa ei tulkitsemiseen kuitenkaan tarvita. Selvitimme puolestasi, mitä tärkeimmät lyhenteet tarkoittavat.

Resoluutio

TV-kuvan resoluutio kertoo sen, kuinka paljon siinä on pikseleitä eli kuvapisteitä leveys- ja korkeussuunnassa. Mitä enemmän pikseleitä on, sitä tarkempi kuva on.

8K

8K on uuden sukupolven televisio, jonka kuvassa on 7 680 x 4 320 pikseliä eli nelinkertainen määrä 4K-televisioihin (ks. alla) verrattuna. 8K-televisiot on vastikään esitelty alan messuilla, eivätkä ne ole vielä kaupallisesti merkittäviä tuotteita.

4K & UHD eli Ultra High Definition

Kumpikin on 4K-kuvan eri formaatteja. 4K-kuvassa on pikseleitä 4 096 × 2 160, UHD-kuvassa 3 840 × 2 160. Termit kuvaavat käytännössä saman kuvaluokan televisioita. 4K ja UHD edustavat nykypäivän televisiomarkkinoilla parasta kuvaresoluutiota.

Full HD eli Full High Definition

Vanhemman sukupolven Full High Definition -kuvassa on pikseleitä 1 920 x 1 080, eli tarkkuus on selvästi alemmalla tasolla kuin uusissa 4K-televisioissa.

HD Ready eli High Definition Ready

HD Ready -kuvassa on pikseleitä 1 280 * 720. HD Ready -televisioita ei enää juuri näy markkinoilla.

HDR eli High-Dynamic-Range Imaging

Kuvan laatuun voi vaikuttaa muutenkin kuin resoluutiolla. 4K- ja UHD-kuvan yhteydessä on yleistynyt HDR-tekniikka. Se parantaa värejä, kontrasteja ja kuvan kirkkautta. Myös kuvan lähteen pitää tarjota HDR-tuki, jotta ominaisuuksia voi hyödyntää televisiossaan.

Smart TV

Suurin osa TV:istä on nykyään Smart TV -ominaisuuksilla varustettuja. Se tarkoittaa sitä, että TV-vastaanottimella voi käyttää internetiä, esimerkiksi Netflixiä, Yle Areenaa, YouTubea tai muita videopalveluja sekä internetselainta tai sosiaalista mediaa. Eri valmistajien Smart TV -ominaisuudet voivat erota toisistaan.

Valaistustekniikka

LED (LCD) eli light-emitting diode

Suurin osa televisioista on nykyään LED-taustavalolla varustettuja LCD- eli nestekidenäyttöjä.

Uudempia tekniikoita ovat OLED ja QLED.

OLED eli organic light-emitting diode

OLED-televisiossa ei tarvita lainkaan taustavaloa, sillä yksittäiset pikselit tuottavat valoa itse. OLED-television hyviä puolia ovat kuvan parempi kontrasti, TV-laitteen ohuus ja pienempi sähkön kulutus. Kuvan mustat sävyt näkyvät paremmin.

QLED (LCD) eli quantum-dot light-emitting diode

QLED on perinteisen LED-teknologian kehittyneempi versio. Sen vahvuuksia on laajempi ja parempi värintoisto. Kirkkaat sävyt näkyvät paremmin.

OLED- ja QLED-TV:iden käyttämä tekniikka on erilaista, jolloin jää katsojan arvioitavaksi, kumpi toimii paremmin.

Ambilight eli Ambient Lightning

Philipsin Ambilight-tekniikassa valoa heijastetaan itse TV-vastaanottimen ympärille katselukokemuksen tehostamiseksi. Ambient Lighting tarkoittaa suomeksi ympäröivää valaistusta. Amblight säätää heijastetun valon voimakkuutta ja väriä TV-sisällön mukaisesti.

Suora ja kaareva

Perinteisen suoran näytön rinnalle on kehitetty kaareva näyttö. Jälkimmäisen on tarkoitus vaikuttaa ruudussa näkyviin heijastuksiin ja luoda kuvaan syvyysvaikutelmaa. Tällöin televisio tuntuu isommalta ja ohjelma tulee tavallaan lähemmäksi katsojaa, kun löytää sopivan katseluetäisyyden.

HD-viritin

Kaikki Suomen antenniverkon lähetykset siirtyvät DVB-TV2-teräväpiirtotekniikkaan vuoden 2020 maaliskuun loppuun mennessä. Lähes kaikissa nykyään myytävissä televisioissa on HD-viritin, joten asian ei pitäisi tuottaa ongelmia.

Liitännät: HDMI ja USB

Kaikista uusista TV:istä löytyvät tavanomaiset liitäntämahdollisuudet HDMI- ja USB-kaapeleille. Niillä voi liittää televisioonsa DVD-soittimia, tietokoneita ja muita laitteita. Niiden merkitys on vähentynyt, kun fyysisillä kaapeleilla liitettävien laitteiden rooli on pienentynyt.

Käytännön vinkki: jos pidät yhä television kuuntelemisesta perinteisillä johdoilla varustetuilla kuulokkeilla, kannattaa tarkistaa, että niille sopiva liitäntä löytyy ostamastasi TV:stä.

Asiantuntijana: Myyjä Jussi Laurila, Helsingin Kauppakeskus Kaaren Prisma, Viihde ja kodin tekniikka -osasto.

Lue myös: