Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pölynimuri – ostajan opas

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Annette Saksman. Artikkelia on päivittänyt Saku Schildt 24.10.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Lapsi- tai lemmikkiperheessä imurilta vaaditaan tehoja. Yksiön siivoaa näppärästi pienemmälläkin imurilla. Ostajan opas listaa, mitä kaikkea imurin valinnassa kannattaa huomioida ja esittelee vaihtoehtoja, kuten varsi-imurin ja robotti-imurin.

Pölynimurin energiamerkintä

Energiatarra kertoo, kuinka tehokkaasti imuri suodattaa, säästää energiaa tai imee. Asteikossa A on paras ja energiatehokkain luokka, G heikoin.

  1. Energiatehokkuus kertoo pölynimurin energiatehokkuusluokan.
  2. Suodatuskyky kertoo, kuinka paljon tilaan palautuu pölyä imurin poistoilman mukana.
  3. Pölynimukyky kertoo, kuinka paljon imuri kerää pölyä matolta.
  4. Vuotuinen energiankulutus (kWH/vuosi) on laskettu sen mukaan, että 87 neliön tila imuroidaan 50 kertaa vuodessa.
  5. Äänitaso (dB(A)) on tyypillisesti noin 70–80 desibeliä.
  6. Pölynimukyky kertoo, kuinka paljon imuri kerää pölyä kovalta lattialta.

Imurin paino ja kahva

Imuri painaa tavallisesti 5–10 kiloa. Laitteen painolla on merkitystä nostettaessa laitetta säilytykseen tai kannettaessa kerroksesta toiseen. Imuria saattaa joutua pitämään kädessä myös portaita imuroitaessa.

Muotoiltu kahva tekee suulakkeen ohjailusta helppoa.

Pölyputki ja pölypussit

Putken ja kiinnitysten materiaaleihin on hyvä kiinnittää huomiota. Metalli on kestävämpi vaihtoehto, sillä muovi voi kulua: perinteinen kartiokiinnitys, jossa putki työnnetään ja pyöräytetään toisen sisään, on aluksi tiivis, mutta saattaa kulua ja löystyä ajan myötä.

Säädettävä putkenpituus parantaa imurointityön ergonomiaa. Teleskooppiputken avulla imurin ulottuvuutta voidaan näppärästi säätää lyhyestä pitkäksi.

Imuria valittaessa kannattaa tarkistaa, että laitteeseen sopivia pölypusseja on helposti saatavilla.

Imurin johto ja pyörät

Noin kymmenen metriä pitkä johto antaa imuroijalle laajan toimintasäteen ilman jatkuvaa pistokkeen siirtelyä pistorasiasta toiseen. Kelausmekanismilla toimivaa johtoa ei kannata vetää ulos aivan loppuun saakka. Joissakin imureissa on jatkuva sisäänkelaus, joka pitää johdon imuroinnin aikana tiukalla ja estää sitä jäämästä jumiin.

Imurin perässävedettävyyttä kannattaa testata jo kaupassa mieleisen tuntuman löytämiseksi. Huonot pyörät naarmuttavat lattiapintoja, eivätkä nouse esimerkiksi hiekanmurusten päälle, vaan liu'uttavat niitä edellään. Epävakailla pyörillä varustettu imuri saattaa kaatua esimerkiksi kynnyksiä ylitettäessä tai huoneesta toiseen siirryttäessä.

Imurin suodattimet

Imurin poistoilmaa suodattaa mikro- tai Hepa-suodatin. Suodatin estää mikrohiukkasia kulkeutumasta takaisin huoneilmaan. Allergikon kannattaa hankkia Hepa-suodattimella varustettu imuri.

  • Hepa-suodatin estää pienimpienkin hiukkasten pääsyn takaisin hengitysilmaan. Hepa-suodatin voi olla pestävä tai vaihdettava. Suodattimia on saatavilla eri luokkia, kuten Hepa 11, Hepa 12 ja Hepa 13 – mitä suurempi luku on, sitä enemmän hiukkasia suodattuu pois.

Imurin suulakkeet

Tehokas, hyvin muotoiltu suulake vaikuttaa imurin pölynpoistokykyyn ja imuroinnin sujuvuuteen. Laadukas suulake puhdistaa seinänvierukset, listat ja kulmat, imee edestään hieman suuremmatkin roskat ja mahtuu ahtaisiinkin kohteisiin, kuten sohvan alle.

Perussuulakkeiden lisäksi imurin mukana tulee usein vaihdettavia suulakkeita. Laadukkaissa imureissa näitä voi hyvinkin paljon, myös lisävarusteena ostettavia. Esimerkkejä suulakkeista:

  • Tekstiilisuulake sopii erityisesti sohvien ja verhojen imurointiin.
  • Harjasuulake on parhaimmillaan puhdistettaessa epätasaisia pintoja, kuten tietokoneen näppäimistöä, sekä pintoja, joihin kostealla pyyhkiminen ei sovi, kuten kirjahyllyjä.
  • Parkettisuulake sopii lattiapintoja vaalivalle. Kapean ja leveän suulakkeen laidoilla olevat harjakset tai pyörät huolehtivat naarmuttomasta siivousjäljestä.
  • Kiillotussuulakkeessa pyörivät mikrokuituliinalaikat puhdistavat ja kiillottavat lattian pölynimuroinnin yhteydessä. Mikrokuituliinat voi pestä koneessa.
  • Nimensä mukaisesti tehokas turbosuulake sopii lemmikkikoteihin ja kerää matoilta karvat, hiukset ja langanpätkät. Turbosuulake säästää raskaalta hankaamiselta ja toimii apuvälineenä selkävaivoista kärsivälle. Sen käyttäminen edellyttää imurilta kohtuullista tehoa, sillä suulakkeen harjakset pyörivät imutehon voimalla.

Vaihtoehtoina pölypussiton imuri, robotti-imuri tai rikkaimuri

Perinteisen imurin vaihtoehtoina ovat pölypussiton imuri, robotti-imuri, johdollinen varsi-imuri tai rikkaimuri.

Pölypussiton imuri

  • Säilyttää tehonsa pölypussillista imuria paremmin, sillä ilma ei joudu kiertämään pienestä pölystä tukkiutuvan pussimateriaalin läpi.
  • Säiliö on tyhjennettävä usein ja suodattimet puhdistettava, jotta imuteho säilyy.

Robotti-imuri

  • Puhdistaa asunnon lattiat ja matot itsekseen ennakkoon säädetyn ajan tai ohjelman perusteella.
  • Kulkee antureidensa avulla suoraan ja kääntyy kohdatessaan esteen. Välttää liian ahtaita paikkoja tai törmäyksiä.
  • Yhdellä latauskerralla toimii noin tunnin. Akun loputtua laite palaa telakointiasemaan ja jatkaa imurointia latauduttuaan.
  • Akkukäyttöisen robotti-imurin teho ei vastaa tavallisen pölynimurin tehoa.
  • Hinnaltaan huomattavasti tavanomaista imuria kalliimpi.
  • Imurin voi säätää imuroimaan niin usein kuin haluaa, mikä vähentää pölyn kertymistä nurkkiin.

Johdollinen varsi-imuri

  • Varrellinen imuri, jossa on normaalikokoisen pölynimurin imuteho.
  • Hyvä vaihtoehto pieneen kotiin tai kakkosimuriksi.
  • Varsi-imurin säilytys on helppoa ja käyttöönotto nopeaa.
  • Verkkovirta tuo laitteeseen riittävän tehon.

Rikkaimuri

  • Tavallisen pölynimurin lisä. Käyttökelpoinen laite etenkin, jos isoa imuria ei halua kaivaa esiin jokaisella siivouskerralla.
  • Akkukäyttöinen, joten teho ei vastaa tavallisen pölynimurin tehoa. Tarjoaa kuitenkin nopeaa ja melko hiljaista apua paikalliseen siivoukseen, kuten keittiön leivänmurujen siistimiseen.
  • Ladattavan rikkaimurin käyttöaika on tavallisesti 10–20 minuuttia.
  • Akkuimuria hankittaessa kannattaa kokeilla laitteen ohjattavuutta ja painoa. Myös pölysäiliön ja suodattimen puhdistuksen helppous on tärkeää.