Monikanavaisen järjestelmän huolellinen luominen on puuhaa, joka vaatii runsaasti tietämystä. Harvalla on siihen taitoa, rahaa tai aikaa ja siksi valmiit kotiteatterikokonaisuudet ohjekirjoineen tulevat monelle tarpeeseen. Muutamat perusasiat kaiuttimista on kuitenkin hyvä tietää.
Kaiuttimet ovat kotiteatterissa tärkeässä roolissa, sillä niiden laatu vaikuttaa selkeästi lopputulokseen. Lisäksi järjestelmän kaiuttimien tulee olla yhtenäisiä ja tasapainossa eli mahdollisimman samankaltaisia sointisävyltään ja ominaisuuksiltaan.
Pääkaiuttimet
Kaiutinjärjestelmän rakentaminen aloitetaan yleensä pääkauittimista, joilla tarkoitetaan oikealla ja vasemmalla edessä sijaitsevia kauittimia. Vaihtoehtoja pääkaiuttimiksi on useita.
Tärkeää on pyrkiä säilyttämään yhtenäisyys kaikkien kaiuttimien, mutta etenkin pääkaiuttimien ja keskikaiuttimen välillä. Pääkaiuttimina voi käyttää myös vanhaa laadukasta kaiutinparia, jos kotona sattuu sellainen olemaan, sillä hyviä kaiuttimia on osattu tehdä jo pitkään.
Sopivien seuralaisten löytäminen vanhalle parille voi aiheuttaa jonkin verran haasteita.
Keskikaiutin
Keskikaiutin on järjestelmän tärkein kaiutin. On varsin tavallista, että sen laadusta tingitään, kun kaiuttimia hankitaan pareittain. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä surround-järjestelmässä keskikaiutin on äänimaailmallisesti hyvin tärkeässä roolissa – se toistaa elokuvien suoraan edestäpäin tulevat äänet, kuten suuren osan puheesta.
Keskikanavan ansiosta keskeltä kuvaa kuluvaksi tarkoitettu ääni kuuluu keskeltä, vaikka katsoja istuisikin hieman sivussa. Näin elokuvaa voi vaikutelman kärsimättä katsella useampikin henkilö.
Takakaiuttimet
Takakaiuttimet tuovat huoneeseen elokuvan polttopistettä ympäröivän äänimaailman ja synnyttävät vaikutelman tapahtumapaikalla olemisesta. Lisäksi yli kulkevat ja takaa lähestyvät äänet saadaan aikaan niiden avulla.
Takakaiutinratkaisuissa on toisistaan poikkeavia vaihtoehtoja riippuen siitä, halutaanko toistossa korostaa epäsuoruutta vai tarkkuutta. Lisäksi takakaiutintyyppi valitaan huoneen koon, sijoitusmahdollisuuksien sekä pääkaiuttimien soinnin perusteella.
Subwoofer
Subwoofer toistaa äänialueen matalimman osan. Se jatkaa pääkaiuttimien toistoa alemmaksi, tekee sen tavallista kaiutinta tarkemmin ja puhtaammin luoden samalla tilan äänimaailmaan voimaa ja dynamiikkaa.
Subwooferin valintaan vaikuttavat käyttötarkoitus, kuuntelutilan koko ja akustiikka, pääkaiuttimet, kytkentä- ja säätömahdollisuudet sekä henkilökohtaiset mieltymykset. Kaiuttimen sopiva sijainti etsitään kuuntelemalla.
Akustiikka
Akustiikka kuvaa huonetilan vaikutusta äänentoistoon. Lattiasta, seinistä ja katosta heijastuvat äänet sekoittuvat kaiuttimien tuottamaan suoraan ääneen huonontaen äänentoiston tarkkuutta. Äänen heijastuminen on ilmiönä verrattavissa valon heijastumiseen.
Akustoinnilla eli akustiikan parantamisella pyritään vähentämään heijastuksia ja kaiuntaa sekä basson resonointia, jolloin suoraan kaiuttimista soiva ääni saapuu kuuntelijalle mahdollisimman tarkoitetun kaltaisena. Stereotoistossa akustiikka korostaa tilavaikutelmaa, mutta monikanavatoistossa useat kaiuttimet huolehtivat tilavaikutelman luomisesta, jolloin heijastukset ja kaiut heikentävät lopputulosta.
Kunnollinen akustointi vaatii asiantuntemusta, suuria toimenpiteitä ja paljon rahaa. Akustiikkaa voidaan parantaa jossain määrin myös kotikonstein erilaisten materiaalien ja pintojen avulla.
Äänentoiston säätäminen
Säätäminen on tärkeää, jotta kotiteatterin äänentoisto olisi tasapainoinen ja nautittava. Tärkeimpiä säätöjä ovat keski- ja takakanavien tasonsäädöt, äänen aikaviive sekä kaiuttimien bassotoiston asetus.
Huomioitavaa vanhan vahvistimen käyttämisessä
Vanhakin kotoa löytyvä kotiteatterivahvistin saattaa olla edelleen laadukas laite, mutta äänen dekoodaamisessa – siis ääniraidan purkamisessa kanaviksi – saattaa ilmetä ongelmia. Voi nimittäin olla, ettei vanha vahvistin kykene purkamaan Blu-ray-aikakauden formaatteja. Tällöin saatetaan tarvita erillisiä dekoodereita, jotta videon ääniraita toistuisi asianmukaisesti. Toinen vaihtoehto on kokonaan uuden vahvistimen hankkiminen.