Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pelikonsolit – ostajan opas

Teksti:
Markus Laakso ja Saku Schild. Artikkeli on päivitetty 11.10.2016.
Asiantuntija:
Xbox Product Marketing Manager Henrik Jürgens, Microsoft, PR & Marcom Specialist Jarno Kallunki-Mättö, Microsoft, kaupan markkinointikoordinaattori Timo Tikkanen, Nordisk Film Oy, Playstation, category manager, videopelaaminen, Minna Kaivola, Amo Oy, t...
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.10.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Konsolipelaaminen on suositumpaa kuin koskaan. Kilpailu eri laitevalmistajien välillä on armotonta, kun Playstation-konsoleita valmistava Sony, Xboxin kehittäjä Microsoft ja koko perheen peliyhtiöksi profiloitunut Nintendo kamppailevat markkinoiden ykköspaikasta. Miten valita kaikista konsolivaihtoehdoista itselle sopivin?

Konsolipelien ystävillä on kissanpäivät. Pelaamisesta on tullut niin suosittua, että alan yhtiöt satsaavat tuotesuunnitteluunsa valtavasti resursseja, ja samalla hinnat halutaan pitää maltillisina. Koska yhdelläkään konsolivalmistajalla ei ole varaa hutilaukauksiin, alan tuotteet ovat järjestään laadukkaita.

Sonyn lippulaiva Playstation 4 on muuttunut jo käsitteeksi. Laitteen suosio tosin johtuu osaksi siitä, että Microsoftin Xbox Onen lanseeraaminen viivästyi Japanissa ja osassa Eurooppaa, mikä antoi Sonylle etumatkaa. Vuonna 2014 Suomeenkin myyntiin saatu Xbox One tarjoaa Playstationille ominaisuuksiltaan tiukan vastuksen.

Eikä laitteiden tuotekehittelyä ole jätetty kesken. Sekä Playstation 4:stä että Xbox Onesta julkaistiin tänä vuonna pienempi ja sirompi Slim-malli, johon on mahdollista saada myös perusversiota enemmän kovalevytilaa.

Myöhemmin tänä vuonna esitellään Playstation 4 Pro, joka tuo vieläkin suurempia muutoksia alkuperäiseen konsoliin. 4K-kuvalaatua hyödyntävä laite saa pelit näyttämään paremmilta kuin koskaan ennen – kunhan kotoa löytyy myös 4K-televisio. 4K tarkoittaa Ultra HD -kuvaa, jossa on neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin Full HD -kuvassa.

Xbox One Slim hyödyntää sekin 4K-kuvaa, mutta pelikäytössä Playstation 4 Pron versio vie voiton. Toisaalta Xboxin etuna on se, että laitteen Blu-ray-soitin tukee 4K-teknologiaa, kun Playstation 4 -mallien vastaava ei tue.

Nintendo on pysynyt Wii U -konsolillaan koko perheen viihdekeskuksena, samalla kun Playstation ja Xbox kamppailevat aikuisten "tosipelaajien" sydämistä. Suurin osa suosituimmista peleistä on kuitenkin tarjolla kullekin konsolille, vaikka sekä Playstation, Xbox että Wii U voivat myös rehennellä omilla yksinoikeuspeleillään.

Lapsiperheelle yhteistä tekemistä tai liikunnallisia pelejä etsivien – mullistihan Wii-konsoli pelaamisen pelaajan liikkeitä mallintavalla ohjaimellaan – kannattaa tarkastaa ensimmäiseksi Nintendon laitevalikoima. Varttuneemmille suunnattuja pelejä harrastavien kannattaa kokeilla ensiksi Playstation 4:ää tai Xbox Onea.

Valinta PS4:n ja Xbox Onen välillä on pelipiirien ikuinen kiistakapula. Oikeastaan kahdesta laadukkaasta laitteesta paremman valitseminen on samanlaista hienosäätöä kuin väittely siitä, onko Applen iPhonen iOS-käyttöjärjestelmä parempi kuin Samsungin Android – tai onko Jaffa parempaa kuin Fanta.

On muutenkin painotettava, ettei konsolien välille aseteltavia raja-aitoja kannata ottaa liian kirjaimellisesti. Nintendolla on kenties eniten lapsille suunnattuja pelejä, mutta toisaalta aikuisille räätälöity Bayonetta 2 -taistelupeli on tarjolla vain Nintendon Wii U -konsolille. Sonyn Playstation 4:n yksinoikeuspelit on usein varustettu korkealla ikärajalla, mutta toisaalta lasten suosima LittleBigPlanet-pelisarja on tarjolla vain Playstationille. Ja huippusuosittuja Lego-pelejä on myynnissä kaikille konsoleille.

Yksi valintaperuste liittyy siihen, mitä konsolia pelaajan ystävät käyttävät. Playstationin ja Xboxin käyttäjät nimittäin voivat pelata verkossa lähinnä saman konsolin käyttäjien kanssa. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, ja ennen pitkää eri laitevalmistajien kannattajat voivat ottaa verkossa mittaa toisistaan.

Mukana kannettavat käsikonsolit ovat joutuneet ahtaalle älypuhelimien ja tablettien puristuksessa, mutta Nintendon 3DS:n XL-versio pitää pintansa edelleen hyvin. Älylaitteilla kun ei voi esimerkiksi nauttia 3D-teknologiasta ilman erikoislaseja kuten 3DS:llä.

Playstation 4

 • Valmistaja: Sony.
 • Vuonna 2013 julkaistua konsolia on myyty noin yli 40 miljoonaa kappaletta.

Playstation 4:n ominaisuudet ja valtit

Playstation-perheen lippulaivatuote Playstation 4 lanseerattiin Euroopassa vuoden 2013 joulumarkkinoille. Kahdeksannen sukupolven pelikonsolissa on panostettu etenkin sosiaalisten verkostojen ominaisuuksiin ja pelaajan yksilöllisiin valintoihin. Ohjaimen Share-näppäin tekee videoiden suoratoistosta ja jakamisesta Facebookissa helppoa.

Laite tukee myös kakkosnäyttöjä: pelejä voi jatkaa Playstation Vita -käsikonsolilla, ja älypuhelimen tai tabletin näyttöä voi käyttää lisäkuvaruutuina esimerkiksi pelin karttaa varten. Konsolin Dualshock-ohjaimessa on kosketusalue, jota käytetään joissain toiminnoissa älypuhelimen näytön tapaan.

Playstation 4:lle on tarjolla runsaasti yksinoikeuspelejä, kuten seikkailupeli Uncharted 4: Thief's End, ammuskelipeli The Order: 1886 sekä Infamous: Second Son, jossa pelaaja pääsee kokeilemaan, millaista on olla voimakas supersankari. Jo Playstation 3:lle julkaistu arvostelu- ja myyntimenestys The Last of Us on tarjolla paranneltuna versiona. Lapsille suunnatuista yksinoikeuspeleistä animaatioelokuvamainen Ratchet & Clank on saavuttanut vankan suosion.

Playstation 3:n pelit eivät toimi uudessa konsolissa erilaisen prosessorin takia. Valmistaja Sony on väläytellyt mahdollisuutta pelata vanhoja pelejä myöhemmin uudessa nettipalvelussa.

Playstation 4:n 500 Gt:n sisäisessä kiintolevyssä on runsaasti tallennustilaa peleille, videoille ja musiikille. Konsolin grafiikkasuoritin ja järjestelmämuisti ovat huippuluokkaa. PS4:ssa on myös langaton verkkoyhteys, USB 3.0 ja Bluetooth 2.1 nopeaan tiedonsiirtoon sekä Blu-ray ja dvd-tekniikkaa tukeva optinen asema.

Playstation 4:stä julkaistaan marraskuussa uusi Playstation 4 Pro -versio, joka vie pelien grafiikan uudelle tasolla 4K-tekniikkaa hyödyntävillä televisioilla. Laitteen prosessori on alkuperäistä konsolia tehokkaampi, ja sen kuvanjakamisominaisuudet ovat kehittyneemmät. Pro on suunniteltu myös tarkemmin Playstation VR -keinotodellisuuslasien käyttöä ajatellen.

Playstation 4:n lisäosat

 • Playstation VR -virtuaalilasit, joista on povattu pelaamisen mullistajaa. Päähän asetettava kypärä sulkee ulkomaailman pois ja vie pelaajan keskelle peliä. Saatavilla rajoitetusti.
 • Playstation 4 -kamera, jonka avulla voi esimerkiksi kommunikoida muiden pelaajien kanssa ja antaa konsolille äänikomentoja.
 • Kuulokemikrofoni.
 • Pelikäyttöön räätälöidyt stereokuulokkeet.
 • Rattipoljinsetti.

Playstation 4:n tärkeimmät valtit verrattuna kilpailijoihin

 • DualShock 4 -ohjain mahdollistaa uusia ohjaustapoja peleihin. Langattoman ohjaimen keskiosassa on älylaitteiden kaltainen kosketusnäyttö.
 • Share-näppäimen avulla voi selata edellisiä peliminuutteja ja valita kohdat, jotka haluaa jakaa esimerkiksi Facebookissa. Käyttäjä voi jatkaa pelaamista saman tien, sillä pelivideo latautuu taustalla.
 • Pelejä voi ladata taustalla ja laitteen ollessa valmiustilassa. Joidenkin pelien tukema PlayGo-ominaisuus mahdollistaa pelaamisen aloittamisen kesken latauksen. Pelejä pystyy myös jatkamaan samasta kohdasta, johon sen viimeksi lopetti.
 • Järjestelmä oppii tehdyistä valinnoista ja tarjoaa esiladattua sisältöä pelaajan suosikkityylilajeista. Käyttäjä voi myös seurata kaverin peliä ja peleistä jaettuja tietoja sekä hakea tietoa suositellusta sisällöstä, kuten peleistä, TV-ohjelmista ja elokuvista.
 • Playstation 4 Pron 4K-tuki nostaa pelien grafiikan aivan uudelle tasolle. Ominaisuudesta nauttiminen vaatii 4K-television.

Xbox One

 • Valmistaja: Microsoft.
 • Xbox One julkaistiin Suomessa syksyllä 2014. Konsolia on myyty maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa yksikköä.

Xbox 360:n ominaisuudet ja valtit

Xbox One on viimeisin markkinoille tuoduista nykyisen konsolisukupolven tuotteista. Kuten Xbox 360 kilpaili Playstation 3:n kanssa, on Xbox One Microsoftin ase Sonyn Playstation 4:ää vastaan.

Kuten Playstationille, myös Xboxille on tarjolla runsaasti yksinoikeuspelejä. Halo-räiskintäpelit ovat nykyään jo käsitteitä, samoin Forza Motorsport -autopelit. Aikuisille suunnatun, brutaalin Gears of War -sarjan neljännestä osasta odotetaan yhtä joulun myydyimmistä peleistä.

Xbox Onella ei aluksi voinut pelata Xbox 360:n pelejä, mutta Microsoft on panostanut yhteensopivuuteen Sonya enemmän. Yhä useammat edellisen sukupolven pelit toimivat myös Xbox Onella. Toimivien pelien listalla ovat esimerkiksi sellaiset myyntimenestykset kuin Assassin's Creed 1 ja 2, Gears of War -sarja, Halo: Reach ja useat lasten suosimat Lego-pelit.

Xbox Onen sisäisellä kiintolevyllä on Playstation 4:n tapaan tilaa 500 Gt. Teräväpiirtotelevision ruudulta pelien visuaalinen ulkoasu on henkeäsalpaava. Langaton verkkoyhteys ja kolme USB 3.0 -porttia kuuluvat pakettiin. Laitteella voi katsoa myös Blu-ray- ja dvd-levyjä. Xbox One myydään pikällä kahden vuoden takuulla (Prisma).

Xbox Onen lisäosat

 • Kinect-sensori, jonka avulla voi käyttää konsolia liikkeillä ja äänikomennoilla.
 • Pelikokemusta tehostavat stereokuulokkeeet.
 • Kuulokemikrofoni.
 • Latausasema.

Xbox Onen tärkeimmät valtit verrattuna kilpailijoihin

 • Yhteensopivuus useiden Xbox 360:n pelien kanssa laajentaa pelivalikoimaa suuresti, ja uusia nimikkeitä julkaistaan kaiken aikaa.
 • Ohjaimettomaan liikkeentunnistukseen perustuvalla Kinect-sensorilla pelattavat tanssi-, urheilu- ja kuntoilupelit sopivat kaikenikäisille ja tekevät pelaamisesta aktiivisempaa. Uusi Kinect-tekniikka on entistä tarkempaa ja poimii pelaajan liikkeet paremmin kuin aikeisemmissa malleissa.
 • Xbox Live mahdollistaa moninpelin turvallisesti verkon yli sekä mahdollisuuden tutustua uusimpiin elokuviin ja viihdetarjontaan.
 • Käyttöjärjestelmää on helppo muokata mieleisekseen niin, että useimmin käytetyt ohjelmat ja toiminnot ovat ruudulla nopeasti käytössä.
 • Yhdistettävyys Nokian Lumia-puhelimiin sekä Windows 10 -tabletteihin ja -tietokoneisiin.
 • Xbox One on Playstation 4:ää edullisempi.
 • Xbox One Slim -konsoli tukee 4K-tekniikkaa, ja laitteen Blu-ray-soitin toistaa 4K-laatuista kuvaa.

Nintendo Wii U

 • Valmistaja: Nintendo.
 • Julkaistiin Euroopassa marraskuussa 2012. Myyty maailmanlaajuisesti yli 13 miljoonaa yksikköä.
 • Ensimmäinen kahdeksannen sukupolven HD-pelikonsoli.

Wii U on korkean resoluution (HD) pelikonsoli, joka tarjoaa laajemman skaalan vaihtoehtoja ja erilaisia pelitapoja kuin mikään sitä edeltänyt Wii-konsoli. Wii U GamePad -peliohjain mahdollistaa uudenlaisia pelikokemuksia niin yksin kuin porukassakin pelattuna. Peliohjain sisältää kosketusnäytöllisen kakkosruudun, ja ohjainta voidaan myös käyttää tietyissä peleissä myös erillisenä ruutuna TV-ruudun lisäksi.

Lähes kaikki Wiin lisätarvikkeet ovat yhteensopivia Wii U -pelikonsolin kanssa, joten Wiin omistajien ei tarvitse ostaa uudestaan samoja tarvikkeita. Useimmat Wiin ladattavat pelit ovat myös yhteensopivia Wii U:n kanssa.

Wii U Premium -pelikonsolipaketti sisältää:

 • Wii U -pelikonsolin ja Wii U GamePad -peliohjaimen.
 • 32-gigatavuisen sisäisen flash-muistin.
 • Jalustan Wii U GamePad -peliohjaimelle ja pelikonsolille.
 • Lataustelakan Wii U GamePad -peliohjaimelle.
 • Ohjaimentunnistimen.
 • Super Mario Maker- tai Mario Kart 8 -pelin (molempia teemapaketteja myydään).
 • HDMI-kaapelin ja virtalähteet pelikonsolia sekä Wii U GamePad -peliohjainta varten.

Kädessä pidettävät konsolit

Nintendo 3DS XL

 • Valmistaja: Nintendo.
 • Simpukkamallinen käsikonsoli, jossa on kaksi LCD-näyttöä, joista toinen on kosketusnäyttö.
 • DS-nimi viittaa sanayhdistelmään Dual Screen, eli "kaksoisnäyttö", ja Developers System, eli "kehittäjien järjestelmä", joka viittaa laitteen inspiroimaan pelikehitystapaan.

Kaikki Nintendo DS -käsikonsolit sisältävät sisäänrakennetun mikrofonin, langattoman verkkoyhteyden, kameran ja musiikkisoittimen. DSi-versiolla voi olla yhteydessä paitsi internetiin ja toisiin DSi-laitteisiin, myös Wii-pelikonsoliin.

Nintendo 3DS:llä voi ladata klassikkopelejä Nintendon Game Boy -pelilaitteen alkutaipaleelta, esimerkiksi Super Mario Land, Donkey Kong ja Zelda DX.

 • Näyttöjen koko 90 prosenttia suurempi kuin Nintendo 3DS -peruskonsolissa.
 • Alempi näytöistä on kosketusnäyttö ja ylempi mahdollistaa 3D-ominaisuuden.
 • Uusi muotoilu ja parannettu akun kesto Nintendo 3DS:ään verrattuna.
 • Laitteen mukana tulee 4-gigatavuinen SD-muistikortti, jolle voi tallentaa sisältöä, kuten Nintendo eShop -sovelluksen kautta ladattavia pelejä ja videoita.
 • Laitteella voi pelata 3D-pelejä, ottaa 3D-valokuvia ja katsoa 3D-elokuvia ilman erillisiä 3D-laseja.
 • Laite sisältää ristiohjaimen ja toimintapainikkeiden lisäksi ympyräohjaimen, jonka avulla pelaaminen on tarkempaa 3D-maailmoissa.
 • Laite sisältää liikkeen- ja asennontunnistuksen.
 • Virtalähde ei kuulu pakkaukseen, mutta laite tulee Nintendo DSi:n, Nintendo DSi XL:n ja Nintendo 3DS:n virtalähdettä.
 • Pakettien värivaihtoehdot ovat hopeinen ja musta, punainen ja musta tai sininen ja musta.