Pizzauuni, perinteinen italialainen puulämmitteinen kiviuuni, poikkeaa perinteisestä suomalaisesta leivinuunista. Suurin ero on se että italialaisessa uunissa hormi on uunin ja uuninluukun etupuolella, kun se suomalaisessa leivinuunissa on uunin perällä. Varsinaista peltiä ei italialaisessa uunissa ole.
Toinen oleellinen ero on muodossa. Italialaisen uunin pohja on pääsääntöisesti pyöreä ja suomalaisen uunin pohja on suorakaiteen muotoinen. Toki suomalaisessakin uunissa voi pizzaa paistaa, mutta tasaisen riittävän korkean lämpötilan saavuttaminen on hankalaa, koska lämpö pyrkii karkaamaan uunin edestä ilmavirtauksen mukana uunin perälle ja sieltä hormiin.
Myös uunin lämmitystapa on pizzauunissa paistossa on erilainen. Italialaisessa uunissa voi paistaa useampia pizzoja peräkkäin, koska uunissa pidetään tulta uunin toisella sivulla paiston aikana. Uuni toimii eräänlaisena kiertoilmauunina liekin lyödessä kattoa pitkin uunin puolelta toiselle.
Lämpötila uunissa on parhaimmillaan pohjan tasolla jopa 350C°. Tuossa lämpötilassa ohut pizza paistuu kahdessa minuutissa tai jopa 90 sekunnissa, eli saadaan jenkkien havittelema "90 second pizza".
Rakennustapoja ja tyylejä on paljon. Suomalainen ilmasto asettaa kuitenkin uunin rakenteelle rajoituksia, koska pakkanen ja kosteus eivät oikein sovi yhteen kuumuuden ja betonin kanssa.