Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sauvasekoitin – ostajan opas

Teksti:
Arja Krank
Asiantuntija:
myyjä Mira Perätalo, Viihde ja kodintekniikka, Prisma Viikki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 16.4.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Sauvasekoitin on kätevä apuri ruokien soseuttamisessa, sekoittamisessa ja hienontamisessa. Laitteella saa tehtyä esimerkiksi vauvanruoat, smoothiet ja kastikkeet. Sauvasekoittimien suurimmat erot ovat tehossa, lisävarusteissa ja materiaaleissa.

Sauvasekoittimien ominaisuudet vaihtelevat yksinkertaisesta perusmallista lisävarusteiltaan lähes monitoimikonetta vastaavaan laitteeseen. Perusasiat sujuvat edullisilla sauvasekoittimilla yhtä hyvin kuin hintavammilla laitteilla. Leipomiseen ja perusteelliseen ruoanlaittoon voi hankkia vispilällä, teholeikkurilla sekä raaste- ja viipaleterillä varustettuja malleja. Laitteiden hinnat vaihtelevat parista kympistä useaan sataan euroon.

Sauvasekoittimien painossa ja muotoilussa on eroja, mutta useimmissa myymälöissä mallikappaleet ovat esillä. Laitteet eroavat toisistaan myös laadussa. Viimeistelty muotoilu ja laadukkaat materiaalivalinnat ovat usein kestävän tuotteen merkkejä.

Sauvasekoitin on kädessä pidettävä soseutuslaite, joka on valmistettu muovista ja teräksestä. Terät ovat yleensä terästä. Laitteen toisessa päässä on moottori, toisessa kaksiteräinen sekoitinosa. Kaikki sauvasekoittimet toimivat samalla periaatteella eli painamalla käyttökytkin pohjaan. Moottori pyörittää laitteen teriä, jotka pilkkovat astiassa olevan ruoan. Moottorien tehot vaihtelevat noin 170–500 watin välillä.

Sauvasekoittimen perusmalli

Perusrunko ja hienonnusterä riittävät hyvin, jos sauvasekoitinta käytetään esimerkiksi vauvanruoan, sosekeittojen tai smoothieiden tekoon. Peruslaite sopii myös keittiöön monitoimikoneen vaihtoehdoksi.

Perusmalli

 • helppo käyttää ja puhdistaa
 • vie vähän tilaa
 • mukana saattaa tulla muutama vaihtoterä
 • edullinen.

Sauvasekoittimen lisävarustellut mallit

Lisäosilla varustellulla sauvasekoittimella voi korvata keittiössä tilaa vievän monitoimilaitteen. Varusteltu malli sopii etenkin keittiössä aikaa viettävälle uusien ruokien ja valmistustapojen kokeilijalle.

Varusteltu malli

 • monipuolinen
 • sisältää terien lisäksi raastin- ja silppuriosan ja mahdollisesti vispilän
 • peruslaitetta kalliimpi, mutta useita monitoimikoneita edullisempi vaihtoehto.

Sauvasekoittimen hyödyt

Sauvasekoittimella on etunsa tehosekoittimeen ja monitoimikoneeseen verrattuna. Sauvasekoitin on pienikokoisempi ja kätevämpi kuin tehosekoitin, jonka säiliöön on hankala kaataa kuumia keittoja tai kastikkeita. Tehosekoitinta ja monitoimikonetta käytettäessä ruoka pitää valmistaa koneen omassa kulhossa. Sauvasekoittimella voi soseuttaa pienen keiton suoraan kattilassa.

Laitteiden rakenteen ja osien takia tehosekoitin ja monitoimikone ovat tavallisesti hieman hankalia puhdistaa, toisin kuin sauvasekoitin. Sauvasekoittimen käyttö on melko turvallista, sillä laite on päällä vain lyhyitä aikoja kerrallaan ja nestemäisiä ruokia tehtäessä terä pidetään kokonaan pinnan alapuolella.

Sauvasekoittimen turvallinen käyttö

Ennen laitteen käyttämistä kannattaa lukea käyttöohjeista, millaiseen käyttöön kone on tarkoitettu ja kuinka kauan moottoria saa pitää kerrallaan päällä. Sauvasekoittimella ei esimerkiksi saa murskata jäätä, jos käyttöohje kieltää sen.

Sauvasekoittimen terät ovat suojassa, mutta alhaalta päin avonaiset. Voimakkaat ja nopeat terät aiheuttavat osuessaan vammoja sormille. Laitteen käytössä ja sitä pestäessä tulee siis olla erityisen varovainen.

Ohjeita turvalliseen käyttöön

 • Suuntaa sauvasekoittimen terät aina poispäin itsestäsi ja muista.
 • Älä koske teriin sormilla, ellei se ole välttämätöntä.
 • Vältä laitteen käyttöä roiskuvan veden lähellä.
 • Älä upota runkoa eli moottoriosaa veteen.

Sauvasekoittimen puhdistus

Sauvasekoitin kannattaa puhdistaa mahdollisimman nopeasti käytön jälkeen. Laitteen johto irrotetaan virtapistokkeesta ja mahdollisesti irrotettava varsiosa rungosta ennen pesemistä. Teräosat voi pestä käsin harjalla ja astianpesuaineella, minkä jälkeen ne huuhdellaan huolellisesti ja nostetaan kuivumaan.

Runko ja sähköjohto puhdistetaan tarvittaessa nihkeällä pyyhkeellä. Irrotettavan varsiosan ja terät voi tavallisesti pestä myös astianpesukoneessa. Laitetta säilytetään siten, että pistoke on irti verkkovirrasta.

Mitä kannattaa huomioida sauvasekoitinta valittaessa?

Laitteen toiminta. Onko laite tarpeeksi tehokas? Voiko nopeutta säätää? Millaisia varusteita laitteeseen kuuluu? Kuinka paljon laitteesta lähtee melua?

Ergonomia. Miten terä, varsi ja kytkinpääty ovat muotoiltu? Onko kytkin ergonominen ja tarpeeksi herkkä? Onko laite keveä käyttää? Kuinka pitkä johto laitteessa on? Tuleeko laitteen mukana lataus- ja säilytystelinettä?

Kestävyys ja pestävyys. Ovatko osat irrotettavia ja konepestäviä?

Ekologisuus. Onko laitteeseen saatavilla varaosia? Ovatko materiaalit laadukkaita? Paljonko laite kuluttaa energiaa?

Sauvasekoitinta voi käyttää

 • marjojen, hedelmien, kasvisten ja vauvanruokien soseuttamiseen
 • keittojen, pirtelöiden ja smoothieiden soseuttamiseen
 • marja-, pesto- ja salaattikastikkeiden sekä dippitahnojen valmistamiseen
 • kohmeisten pakastemarjojen ja yrttien hienontamiseen
 • lettutaikinan ja muiden löysien taikinoiden sekoittamiseen
 • maitovaahdon ja juomien tekemiseen.

  Sauvasekoitinta ei kannata käyttää perunasoseen tekemiseen, sillä peruna muuttuu helposti sitkeäksi. Kerma- ja munavaahdon tekemistä voi suositella vain, jos laitteeseen kuuluu vispilä, jonka avulla vaahdosta tulee ilmavaa.
  Ruokaa soseuttaessa sauvasekoitinta kannattaa käyttää jaksottaisesti muutamia sekunteja kerrallaan ja samalla liikuttaa laitetta ylös ja alas nostamatta terää pois ruoasta.