Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suksien voiteluohjeet

Teksti:
Jonna Juusola, täydentänyt Annette Saksman
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.1.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Suksien voitelu onnistuu kelin mukaan valituilla tuotteilla. Useimpiin keleihin sopiva pitoteippi ja helposti levitettävä pikaluisto ovat hyviä etenkin hiihtäjille, joille perinteiset voiteet tuntuvat haastavilta.

Perinteisillä luisto- ja pitovoiteilla on edelleen omat kannattajansa, mutta joidenkin mielestä suksien voitelu on turhan monimutkaista. Voitelua helpottavat kätevät pitoteipit ja pikaluistot. Nestemäisellä pikaluistolla suksiin saa luistoa nopeasti. Pitovoitelu voidaan korvata pikapidolla tai pitoteipillä. Suksen keskialueelle liimattava teippi kestää yli parinsadan hiihtokilometrin ajan.

Uusien suksien voitelu

Uudet sukset tarvitsevat huolellisen voitelun ennen käyttöönottoa.

 1. Harjaa suksen pohjaa messinki- tai muoviharjalla.
 2. Voitele sukset 4–8 kertaa perusvoiteella, jolloin jokaisen sulatus ja siklaus -kierron aikana sukseen imeytyy vähitellen voidetta ja kosteustasapaino palautuu.
 3. Voitele lopuksi suksi lumikelin mukaisesti. Näin saat suksiisi pitkäkestoisen voitelun.

Vastaavanlaisen käsittelyn voi tehdä kuivuneille suksille, joiden puhdistus on unohtunut hiihtokauden loppuessa. Kuivuneet sukset ovat todennäköisesti pinnaltaan harmahtavat.

Hiihtokauden loppuessa sukset kannattaa puhdistaa voiteenpoistoaineella. Puhdistuksen jälkeen sukset voidellaan perusvoiteella koko suksen matkalta, jotta suksen pinta ei pääse kesän aikana kuivumaan.

Tuotteet kelin mukaan

Luisto- ja pitoaineet valitaan olosuhteiden eli kelin mukaan. Tuotteen valintaan vaikuttaa paitsi lämpötila, myös lumen laatu. Esimerkiksi liisterivoidetta käytetään pitovoiteena vetisellä kelillä. Monissa tuotesarjoissa nollakelin ja pakkasasteiden tuotteet on eroteltu toisistaan värikoodeilla.

Pitoteipin kiinnitys

Muista, että teippi tarvitsee lyhyemmän pitoalueen kuin perinteiset pitovoiteet. Pitoteippiä voi käyttää kaikissa suksissa ja useimmissa keliolosuhteissa pitkilläkin matkoilla. Pysyvyyden kannalta on tärkeää muistaa karhentaa pohja kunnolla.

Pitoteipin irrottaminen

Jos vanha pitoteippi ei irtoa helposti tavallisella voiteenpoistoaineella, teippi kannattaa imeyttää raudan avulla esimerkiksi vessapaperiin ja työntää siklillä siistiksi paketiksi.

Pitovoitelun ohjeet

Puhdista aluksi suksien pitoalueet eli kantapään kohdalta 50–70 cm eteenpäin.

Pitovoitelu eri kelien olosuhteisiin vaatii muutaman eri pitovoiteen, jotta aktiivi- tai kilpahiihtäjälle saadaan aikaiseksi toimiva pitävyys.

Liisterivoiteen levitys

Liisterivoide vastaa pitovoidetta, mutta sitä käytetään vetisellä hiihtokelillä pitovoiteen sijaan.

 1. Purista tuubista raitoja pitovoidealueelle noin kolmen sentin välein.
 2. Tasoita liisteri liisterilastalla tai peukalolla. Liisterin lämmitys esimerkiksi hiustenkuivaajalla helpottaa voiteen levitystä.
 3. Anna suksien jäähtyä hetki ulkona ennen hiihtämistä.

Luistovoitelu

Perinteisen hiihtotyylin sukset saa luistamaan voitelemalla luistovoiteella suksen kärki- ja kantaosat. Ne ovat kosketuksessa lumeen silloin, kun paino on molemmilla jaloilla. Vapaan tyylin sukset kannattaa voidella luistovoiteella koko suksen mitalta.

Ennen voitelun aloittamista suksen luistoalueet puhdistetaan.

Voiteluraudan käyttö

Voitelurauta tehostaa pohjustusta ja perinteisten purkkivoiteiden imeytymistä.

 • Käytä voitelurautaa ainoastaan yhteen suuntaan, päästä päähän.
 • Voitelurauta tai voide eivät saa savuta. Savu tarkoittaa, että pohja palaa.
 • Ole kärsivällinen. Jotta voide levittyisi tasaisesti, saatat joutua silittämään sukset jopa 3–4 kertaa. Älä koskaan raaputa pohjaa raudalla.
 • Älä paina voitelurautaa sulaneen vahan kohdalla. Vaha ei imeydy yhtään paremmin, mutta pohja saattaa tuhoutua.
 • Anna suksien pohjan palautua huoneenlämpötilaan voiteluraudan käytön jälkeen.