Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vinkit taskuvarkaiden varalle

Teksti:
Niina Mälkiä, Hanna-Mari Skogberg ja Mari Koski
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 12.6.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Rahat ja arvotavarat kannattaa suojata matkalla huolellisesti. Taskuvarkaita voi hämätä jakamalla matkakassan ja piilottamalla omaisuuden näkyvistä.

Ovelat ja jatkuvasti uusia keinoja keksivät taskuvarkaat ovat riesana monissa turistikohteissa. Taskuvarasta ei välttämättä tunnista ulkonäöstä, ja lompakon katoamisen voi huomata vasta tapahtuman jälkeen.

Rahojen, luottokorttien, passin ja puhelimen kuljettamisessa matkalla kannattaa olla tarkkana.

Varaudu ennakolta

Selustan varmistaminen. Rahat, luottokortit ja passi kannattaa aina pitää eri paikoissa. Jos yksi katoaa, muita tarvitaan entistä kipeämmin. Älä nosta rahaa pankkiautomaatilta, jos ympärillä pyörii vieraita ihmisiä.

Pin-koodi tallessa. Opettele maksukortin tunnusluku ulkoa ja suojaa maksupäätteeen näppäimistö, kun näppäilet koodin.

Rahan tarpeen arviointi. Käyttörahaa tulisi varata tarpeeksi etutaskuun tai lompakkoon, ja piilottaa loput esimerkiksi kaulapussiin paidan alle. Pikkuostokset voi maksaa kolikkokukkarosta niin, ettei ruuhkaisella torilla tarvitse ottaa koko lompakkoa esiin. Kaikkea rahaa ei kannata kuljettaa mukana, vaan osa on hyvä jättää hotellin tallelokeroon.

Sulje kadonnut maksukortti. Pidä mukanasi pankkien sulkupalvelun numeroa. Jos maksukortti katoaa, sulje kortti välittömästi. Jos kännykkäsi varastetaan, ilmoita asiasta operaattorille ja sulje liittymä.

Luottokortti on suljettava heti, kun sen katoaminen huomataan. Kännykkään on syytä tallentaa pankkien yhteisen sulkupalvelun numero.

Arvotavara piiloon

Naisellinen niksi. Setelit voi taitella rintaliivien toppausten tilalle.

Vaihtoehto rahavyölle. Setelit ja maksukortit voi piilottaa piilovyöhön, joka näyttää tavalliselta vyöltä. Myös housujen vyölenkkiin voi kiinnittää pienen rahapussin, joka työnnetään vyötärönauhan alle. Kaulapussi piiloutuu paidan alle.

Taskuvarkaan painajainen. Monitaskuiset housut ovat matkailijan pelastus.

Ässä hihassa. Takki tai jakku auki kulkiessa kaulassa roikkuvan kameran voi sujauttaa takin hihaan.

Vetoketjullinen käsilaukku. Avoimeen laukkuun taskuvarkaan on helppo ujuttaa kätensä ruuhkassa. Piilota arvotavara vetoketjun taakse ja pidä käsilaukusta tukevasti kiinni.

Varkaan hämääminen

Arvokasta haavanhoitoa. Laita rahat suljettavaan, pieneen muovipussiin ja sido se esimerkiksi käsivarteen harsolla. Harva varas osaa epäillä vamman aitoutta.

Paljastava rapina. Reppuun tai rinkkaan pakataan päällimmäiseksi rapisevia muovipusseja, joiden äänet paljastavat, jos tavaroita yritetään penkoa selän takana.

Puukon varalta pakkaamista. Repun tai rinkan reunoille ja sivutaskuihin sijoitetaan vähemmän tärkeät ja vähäarvoisimmat matkatavarat. Jos varas viiltää puukolla reiän kantamukseen, on aivan oikein, että hän saa saaliiksi vain likapyykkiä.

Kosketusta kannattaa kavahtaa. Kohteliaaseenkaan auttajaan ei pitäisi luottaa. Taskuvarkaiden tavallisimpia keinoja on auttaa uhria puhdistamaan vaatteet, jotka ovat yllättäen sotkeentuneet. Avusta on syytä kieltäytyä kohteliaasti ja poistua paikalta ennen kuin varas keksii uuden hämäyskeinon.

Vuoroin viihteellä. Kaverin kanssa matkustava voi sopia, että samana iltana toinen juhlii ja toinen vahtii, seuraavana iltana vaihdetaan vuoroja.

Kysy neuvoa matkakohteen turvallisuudesta ja omaisuuden suojaamisesta matkatoimistosta tai vakuutusyhtiöltä.

Lisätietoja:

Ulkoministeriön matkailutiedotteet maittain