Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vuodevaatteiden hoito

Teksti:
Anna Kurkela ja Annuli Perheentupa. Artikkelia on päivittänyt Mari Koski 25.1.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.1.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Siistissä ja raikkaassa makuuhuoneessa uni tulee paremmin. Tyynyliinat ja lakanat kannattaa vaihtaa parin viikon välein. Myös tyyny ja peitto kaipaavat pesua silloin tällöin.

Vuodevaatteiden hoito

Aamuisin on hyvä odottaa jonkin aikaa ennen vuoteen sijaamista, jotta sänky saa tuulettua ja kosteus haihtua. Tyynyjen ja peitteiden pöyhiminen pitää niiden täytteen kuohkeana. Päiväpeite suojaa sänkyä pölyltä.

Tyynyliinat ja lakanat kannattaa vaihtaa parin kolmen viikon välein. Tyynyliinoja voi pestä tarvittaessa useamminkin.

Suositeltava pesulämpötila on 60 astetta – tarkista lakanoita ostaessa, että ne voi pestä 60 asteessa. Kokonaan valkoiset lakanat voi pestä korkeammassa lämpötilassa.

Lakanat voi kuivata narulla tai kuivausrummussa. Mankelointi saa lakanat sileämmäksi ja viikattuina ne mahtuvat paremmin kaappiin.

Vinkki! Sänky on hyvä imuroida lakanoiden vaihdon yhteydessä. Käytä apuna imurin päähän liitettävää suulaketta. Petauspatjaa voi myös tuulettaa ja tampata ulkona. Useissa petauspatjoissa on irrotettava päällinen, jonka voi pestä pesukoneessa.

Tyynyn ja peiton hoito

Pese tyyny ja peitto kerran tai pari vuodessa. Tyyny saattaa kaivata useamman pesun kuin peitto.

Valitse hienopesuohjelma ja linkoa kevyesti. 60 asteen pesu puhdistaa tehokkaammin, mutta tarkista ensin pesulämpötila pesulapusta. Käytä pesuainetta vain kolmannes tavallisesta määrästä.

Kuivaa tyyny ja peitteet ilmavassa paikassa välillä pöyhien ja muotoile hiukan kosteana.

Vinkki! Talven pakkaset kannattaa hyödyntää viemällä petivaatteet ulos tuulettumaan. Kova pakkanen taltuttaa pölypunkkeja, mutta vaatteiden tulisi saada olla ulkona -28 asteessa vähintään kuusi tuntia.

Hyvinkin hoidettu vuodevaate vanhenee ja menettää muotonsa. Tyynyt suositellaan uusittavan kolmen ja peitteet viiden vuoden välein.