Isoäidin sunnuntaimureke

Arvostele resepti
4 Annosta

60 min (josta 30 min aktiivista)

Tämän jauhelihamurekkeen juju on juustoisessa täytteessä ja murekkeen kanssa tarjottavassa kermaisessa tomaattikastikkeessa.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
1 kplsipuli
2 kplvalkosipulinkynttä
1 tlrypsiöljyä
1 dlkuohukermaa
1 dlvettä
1 dlkorppujauhoja
400 g(1 pkt) jauhelihaa
1 kplkananmuna
1 tlsuolaa
1/2 tlrouhittua mustapippuria
1 tlpaprikajauhetta

Täyte

200 g(1 ps) vihreitä papuja paloina (pakaste)
100 gkermajuustoa
1 tloreganoa

Tomaattikastike

1 kplsipuli
2 rklmargariinia
1 rklvehnäjauhoja
390 g(1 prk) paseerattua tomaattia
1 kplkasvisliemikuutio
1/2 tlsuolaa
1/2 tlsokeria
1/2 tlrouhittua mustapippuria
1/4 tlchilihiutaleita
1 dlkuohukermaa

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Valmista mureke. Kuori ja hienonna sipulit. Laita sipulit mikronkestävään kulhoon. Lisää öljy ja kuumenna täydellä teholla ½ minuuttia.

    MääräAinesosa
    1 kplsipuli
    2 kplvalkosipulinkynttä
    1 tlrypsiöljyä
  2. 2

    Mittaa kerma ja vesi kulhoon. Lisää korppujauhot. Anna seoksen turvota 5 minuuttia.

    MääräAinesosa
    1 dlkuohukermaa
    1 dlvettä
    1 dlkorppujauhoja
  3. 3

    Lisää jauheliha, muna, hieman jäähtynyt sipuli ja mausteet. Sekoita mureketaikina tasaiseksi. Anna taikinan maustua sillä välin, kun valmistelet täytteen ja teet kastikkeen.

    MääräAinesosa
    400 g(1 pkt) jauhelihaa
    1 kplkananmuna
    1 tlsuolaa
    1 kplsipuli
    1 tlpaprikajauhetta
    1/2 tlrouhittua mustapippuria
  4. 4

    Kuumenna uuni 200 asteeseen. Valmista täyte. Keitä papuja 2 minuuttia vähässä vedessä. Kaada pavut siivilään ja jäähdytä kylmällä vedellä. Paloittele juusto sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi.

    MääräAinesosa
    200 g(1 ps) vihreitä papuja paloina (pakaste)
    100 gkermajuustoa
  5. 5

    Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota silppu pehmeäksi rasvassa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja paseerattu tomaatti. Murenna sekaan kasvisliemikuutio ja lisää mausteet. Anna kastikkeen hautua 5 minuuttia. Lisää lopuksi kerma ja kiehauta kastike.

    MääräAinesosa
    1 kplsipuli
    2 rklmargariinia
    1 rklvehnäjauhoja
    390 g(1 prk) paseerattua tomaattia
    1 kplkasvisliemikuutio
    1 dlkuohukermaa
    1/2 tlrouhittua mustapippuria
    1/4 tlchilihiutaleita
    1/2 tlsuolaa
    1/2 tlsokeria
  6. 6

    Muotoile jauhelihataikinasta noin 25 cm:n pituinen mureke öljyttyyn uunivuokaan tai -pellille. Paina murekkeeseen pitkittäin kuoppa esimerkiksi kämmensyrjällä. Täytä kuoppa pavuilla ja juustolla. Ripottele päälle oreganoa. Peitä täyte mureketaikinalla.

    MääräAinesosa
    1 tloreganoa
  7. 7

    Kypsennä mureketta uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Vinkki: Voit korvata täytteen pavut halutessasi herneillä tai maissilla. Myös oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit sopivat murekkeen täytteeksi.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.25 tl chilihiutaleita.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Kati Pohja, Taina Salovaara
Kuvat:
Ninna Lindström
22.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä