Isoäidin sunnuntaimureke
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tämän jauhelihamurekkeen juju on juustoisessa täytteessä ja murekkeen kanssa tarjottavassa kermaisessa tomaattikastikkeessa.
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 tl | rypsiöljyä |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 1 dl | vettä |
| 1 dl | korppujauhoja |
| 400 g | (1 pkt) jauhelihaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1 tl | paprikajauhetta |
| Täyte | |
|---|---|
| 200 g | (1 ps) vihreitä papuja paloina (pakaste) |
| 100 g | kermajuustoa |
| 1 tl | oreganoa |
| Tomaattikastike | |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 rkl | margariinia |
| 1 rkl | vehnäjauhoja |
| 390 g | (1 prk) paseerattua tomaattia |
| 1 kpl | kasvisliemikuutio |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | sokeria |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1/4 tl | chilihiutaleita |
| 1 dl | kuohukermaa |
- 1.
Valmista mureke. Kuori ja hienonna sipulit. Laita sipulit mikronkestävään kulhoon. Lisää öljy ja kuumenna täydellä teholla ½ minuuttia.
- 2.
Mittaa kerma ja vesi kulhoon. Lisää korppujauhot. Anna seoksen turvota 5 minuuttia.
- 3.
Lisää jauheliha, muna, hieman jäähtynyt sipuli ja mausteet. Sekoita mureketaikina tasaiseksi. Anna taikinan maustua sillä välin, kun valmistelet täytteen ja teet kastikkeen.
- 4.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Valmista täyte. Keitä papuja 2 minuuttia vähässä vedessä. Kaada pavut siivilään ja jäähdytä kylmällä vedellä. Paloittele juusto sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi.
- 5.
Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota silppu pehmeäksi rasvassa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja paseerattu tomaatti. Murenna sekaan kasvisliemikuutio ja lisää mausteet. Anna kastikkeen hautua 5 minuuttia. Lisää lopuksi kerma ja kiehauta kastike.
- 6.
Muotoile jauhelihataikinasta noin 25 cm:n pituinen mureke öljyttyyn uunivuokaan tai -pellille. Paina murekkeeseen pitkittäin kuoppa esimerkiksi kämmensyrjällä. Täytä kuoppa pavuilla ja juustolla. Ripottele päälle oreganoa. Peitä täyte mureketaikinalla.
- 7.
Kypsennä mureketta uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Isoäidin sunnuntaimureke
Tämän jauhelihamurekkeen juju on juustoisessa täytteessä ja murekkeen kanssa tarjottavassa kermaisessa tomaattikastikkeessa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 tl | rypsiöljyä |
| 1 dl | kuohukermaa |
| 1 dl | vettä |
| 1 dl | korppujauhoja |
| 400 g | (1 pkt) jauhelihaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1 tl | paprikajauhetta |
Täyte | |
| 200 g | (1 ps) vihreitä papuja paloina (pakaste) |
| 100 g | kermajuustoa |
| 1 tl | oreganoa |
Tomaattikastike | |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 rkl | margariinia |
| 1 rkl | vehnäjauhoja |
| 390 g | (1 prk) paseerattua tomaattia |
| 1 kpl | kasvisliemikuutio |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | sokeria |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| 1/4 tl | chilihiutaleita |
| 1 dl | kuohukermaa |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Valmista mureke. Kuori ja hienonna sipulit. Laita sipulit mikronkestävään kulhoon. Lisää öljy ja kuumenna täydellä teholla ½ minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 2 kpl valkosipulinkynttä 1 tl rypsiöljyä - 2
Mittaa kerma ja vesi kulhoon. Lisää korppujauhot. Anna seoksen turvota 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 dl kuohukermaa 1 dl vettä 1 dl korppujauhoja - 3
Lisää jauheliha, muna, hieman jäähtynyt sipuli ja mausteet. Sekoita mureketaikina tasaiseksi. Anna taikinan maustua sillä välin, kun valmistelet täytteen ja teet kastikkeen.
Määrä Ainesosa 400 g (1 pkt) jauhelihaa 1 kpl kananmuna 1 tl suolaa 1 kpl sipuli 1 tl paprikajauhetta 1/2 tl rouhittua mustapippuria - 4
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Valmista täyte. Keitä papuja 2 minuuttia vähässä vedessä. Kaada pavut siivilään ja jäähdytä kylmällä vedellä. Paloittele juusto sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi.
Määrä Ainesosa 200 g (1 ps) vihreitä papuja paloina (pakaste) 100 g kermajuustoa - 5
Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota silppu pehmeäksi rasvassa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja paseerattu tomaatti. Murenna sekaan kasvisliemikuutio ja lisää mausteet. Anna kastikkeen hautua 5 minuuttia. Lisää lopuksi kerma ja kiehauta kastike.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 2 rkl margariinia 1 rkl vehnäjauhoja 390 g (1 prk) paseerattua tomaattia 1 kpl kasvisliemikuutio 1 dl kuohukermaa 1/2 tl rouhittua mustapippuria 1/4 tl chilihiutaleita 1/2 tl suolaa 1/2 tl sokeria - 6
Muotoile jauhelihataikinasta noin 25 cm:n pituinen mureke öljyttyyn uunivuokaan tai -pellille. Paina murekkeeseen pitkittäin kuoppa esimerkiksi kämmensyrjällä. Täytä kuoppa pavuilla ja juustolla. Ripottele päälle oreganoa. Peitä täyte mureketaikinalla.
Määrä Ainesosa 1 tl oreganoa - 7
Kypsennä mureketta uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Vinkki: Voit korvata täytteen pavut halutessasi herneillä tai maissilla. Myös oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit sopivat murekkeen täytteeksi.
Ravintosisältö
706
Energiaa kcal
2958
Energiaa kj
50,8 g
Rasvaa
27,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,8 g
Hiilihydraatteja
13,0 g
Sokereita
3,5 g
Kuituja
35,3 g
Proteiinia
4,9 g
Suolaa
706
Energiaa kcal
2958
Energiaa kj
50,8 g
Rasvaa
27,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,8 g
Hiilihydraatteja
13,0 g
Sokereita
3,5 g
Kuituja
35,3 g
Proteiinia
4,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.25 tl chilihiutaleita.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























