Kesäkurpitsa-kauraleipä
Noin 2 tuntia (josta 15 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Pehmoinen ja kaurainen kesäkurpitsapeltileipä on pullollaan kaikkea hyvää. Kaurahiutaleet tuovat leipään kuituja ja öljy pehmeää rasvaa.
| 250 g | kesäkurpitsaa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 3 dl | vettä |
| 1 rkl | siirappia |
| 1 tl | suolaa |
| 3 dl | kaurahiutaleita |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 8 - 9 dl | hiivaleipäjauhoja |
| Pinnalle | |
|---|---|
| 250 g | kesäkurpitsaa |
| 1/2 dl | kaurahiutaleita |
- 1.
Huuhtele kesäkurpitsa, poista kanta ja raasta kurpitsa (noin 4 dl raastetta).
- 2.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita siirappi, suola, hiutaleet, öljy ja raaste nesteeseen. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Taikina saa olla melko napakkaa, sillä raaste löystyttää sitä kohotuksen aikana.
- 3.
Kumoa taikina leivinpaperille uunipellille ja taputtele jauhotetuin käsin pellin kokoiseksi levyksi. Peitä liinalla ja anna kohota noin tunti.
- 4.
Huuhtele pinnalle tuleva kesäkurpitsa ja vuole siitä esimerkiksi juustohöylällä pitkiä ohuita viipaleita. Asettele viipaleet leivän pinnalle. Ripottele hiutaleet leivälle. Leikkaa leipä halutessasi veitsellä ruudukoksi. Paina veitsi pohjaan saakka, jotta ruudukko säilyy paistamisen aikana.
- 5.
Paista leipää 200-asteessa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen palojen irrottamista toisistaan.
Kesäkurpitsa-kauraleipä
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 15 min aktiivista)
Pehmoinen ja kaurainen kesäkurpitsapeltileipä on pullollaan kaikkea hyvää. Kaurahiutaleet tuovat leipään kuituja ja öljy pehmeää rasvaa.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 250 g | kesäkurpitsaa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 3 dl | vettä |
| 1 rkl | siirappia |
| 1 tl | suolaa |
| 3 dl | kaurahiutaleita |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 8 - 9 dl | hiivaleipäjauhoja |
Pinnalle | |
| 250 g | kesäkurpitsaa |
| 1/2 dl | kaurahiutaleita |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Huuhtele kesäkurpitsa, poista kanta ja raasta kurpitsa (noin 4 dl raastetta).
Määrä Ainesosa 250 g kesäkurpitsaa - 2
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita siirappi, suola, hiutaleet, öljy ja raaste nesteeseen. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Taikina saa olla melko napakkaa, sillä raaste löystyttää sitä kohotuksen aikana.
Määrä Ainesosa 25 g (½ pkt) hiivaa 3 dl vettä 1 rkl siirappia 1 tl suolaa 3 dl kaurahiutaleita 1/2 dl rypsiöljyä 8 - 9 dl hiivaleipäjauhoja - 3
Kumoa taikina leivinpaperille uunipellille ja taputtele jauhotetuin käsin pellin kokoiseksi levyksi. Peitä liinalla ja anna kohota noin tunti.
- 4
Huuhtele pinnalle tuleva kesäkurpitsa ja vuole siitä esimerkiksi juustohöylällä pitkiä ohuita viipaleita. Asettele viipaleet leivän pinnalle. Ripottele hiutaleet leivälle. Leikkaa leipä halutessasi veitsellä ruudukoksi. Paina veitsi pohjaan saakka, jotta ruudukko säilyy paistamisen aikana.
Määrä Ainesosa 250 g kesäkurpitsaa 1/2 dl kaurahiutaleita - 5
Paista leipää 200-asteessa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen palojen irrottamista toisistaan.
Ravintosisältö
181
Energiaa kcal
759
Energiaa kj
4,3 g
Rasvaa
0,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
28,1 g
Hiilihydraatteja
2,3 g
Sokereita
2,9 g
Kuituja
5,6 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
181
Energiaa kcal
759
Energiaa kj
4,3 g
Rasvaa
0,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
28,1 g
Hiilihydraatteja
2,3 g
Sokereita
2,9 g
Kuituja
5,6 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























