Parsapiiras
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Keväinen parsapiirakka maistuu juhlissa ja kruunaa brunssin tai illanvieton ystävien kanssa – kokeile myös herkullisena lounaana salaatin kera. Tarjoa piiras hieman jäähtyneenä.
| 100 g | voita |
| 1/2 dl | parmesaanijuustoraastetta |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 rkl | kylmää vettä |
| Täyte | |
|---|---|
| 500 g | vihreää parsaa |
| 1 dl | parmesaanijuustoraastetta |
| 150 g | ranskankermaa |
| 100 g | yrttituorejuustoa |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 3 rkl | hienonnettua basilikaa |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria |
- 1.
Nypi paloiteltu voi, parmesaani, jauhot ja suola sormin murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina litteänä kelmuun ja anna levätä jääkaapissa sillä välin, kun valmistat täytteen.
- 2.
Kuori parsat ja leikkaa niistä kova, puumainen tyvi pois. Keitä parsoja 5–6 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta parsat siivilässä ja leikkaa ne kahteen osaan. Leikkaa tyvipuolen palat sentin viipaleiksi. Sekoita tuorejuusto ranskankermaan, lisää munat, parmesaani, basilika ja suola. Mausta seos pippurilla.
- 3.
Peitä irtopohjaisen kakkuvuoan (halk. 23–26 cm) pohja leivinpaperilla, voitele vuoan reunat. Painele taikina vuokaan niin, että piiraaseen tulee 2–3 cm:n reunat. Pane parsapalat vuoan pohjalle, kaada päälle tuorejuustoseos. Kypsennä 200 asteessa 20 minuuttia, lisää päälle parsatangot ja kypsennä edelleen noin 15 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut väriä. Tarjoa piiras hieman jäähtyneenä.
Parsapiiras
arvosana4/5
60 min (josta 30 min aktiivista)
Keväinen parsapiirakka maistuu juhlissa ja kruunaa brunssin tai illanvieton ystävien kanssa – kokeile myös herkullisena lounaana salaatin kera. Tarjoa piiras hieman jäähtyneenä.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 100 g | voita |
| 1/2 dl | parmesaanijuustoraastetta |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 rkl | kylmää vettä |
Täyte | |
| 500 g | vihreää parsaa |
| 1 dl | parmesaanijuustoraastetta |
| 150 g | ranskankermaa |
| 100 g | yrttituorejuustoa |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 3 rkl | hienonnettua basilikaa |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Nypi paloiteltu voi, parmesaani, jauhot ja suola sormin murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina litteänä kelmuun ja anna levätä jääkaapissa sillä välin, kun valmistat täytteen.
Määrä Ainesosa 100 g voita 1/2 dl parmesaanijuustoraastetta 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 tl suolaa 2 rkl kylmää vettä - 2
Kuori parsat ja leikkaa niistä kova, puumainen tyvi pois. Keitä parsoja 5–6 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta parsat siivilässä ja leikkaa ne kahteen osaan. Leikkaa tyvipuolen palat sentin viipaleiksi. Sekoita tuorejuusto ranskankermaan, lisää munat, parmesaani, basilika ja suola. Mausta seos pippurilla.
Määrä Ainesosa 500 g vihreää parsaa 3/4 tl suolaa 100 g yrttituorejuustoa 150 g ranskankermaa 3 kpl kananmunaa 1 dl parmesaanijuustoraastetta 3 rkl hienonnettua basilikaa 1/4 tl mustapippuria - 3
Peitä irtopohjaisen kakkuvuoan (halk. 23–26 cm) pohja leivinpaperilla, voitele vuoan reunat. Painele taikina vuokaan niin, että piiraaseen tulee 2–3 cm:n reunat. Pane parsapalat vuoan pohjalle, kaada päälle tuorejuustoseos. Kypsennä 200 asteessa 20 minuuttia, lisää päälle parsatangot ja kypsennä edelleen noin 15 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut väriä. Tarjoa piiras hieman jäähtyneenä.
Ravintosisältö
384
Energiaa kcal
1605
Energiaa kj
26,5 g
Rasvaa
15,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,0 g
Hiilihydraatteja
3,2 g
Sokereita
4,0 g
Kuituja
11,2 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
384
Energiaa kcal
1605
Energiaa kj
26,5 g
Rasvaa
15,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,0 g
Hiilihydraatteja
3,2 g
Sokereita
4,0 g
Kuituja
11,2 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0,5 dl Parmesaanijuustoraastetta, 0,5 tl Suolaa, 2 rkl Kylmää vettä, 1 dl Parmesaanijuustoraastetta, 3 rkl Hienonnettua basilikaa, 0,75 tl Suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























