Porkkanalaatikkomureke
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tarjoa joulupöydässä porkkanalaatikosta tuttujen makujen siivittämää pehmeän mehevää mureketta. Kasvismureke valmistuu kätevästi yhdessä kattilassa ja uuni hoitaa kypsennyksen.
| 1 kg | porkkanoita (esim. luomuporkkana) |
| 1 kpl | sipuli |
| 1/2 rkl | rypsiöljyä |
| 6 dl | vettä |
| 230 g | (1prk) punaisia linssejä (säilyke) |
| 100 g | (1 ps) cashewpähkinöitä |
| 2 dl | korppujauhoja |
| 2 rkl | siirappia |
| 1 - 1 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | timjamia |
| 1/4 tl | muskottipähkinää |
| Vuoan voiteluun | |
|---|---|
| 1/2 rkl | rypsiöljyä |
| Halutessasi koristeluun | |
| tuoretta timjamia tai rosmariinia | |
| cashewpähkinöitä | |
| granaattiomenansiemeniä | |
- 1.
Pese, kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota kasviksia öljyssä teräskattilassa (vetoisuus 2 l) muutama minuutti. Lisää vesi ja keitä 30–40 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Kaada vesi pois.
- 2.
Valuta ja huuhtele linssit. Lisää kaikki ainekset kasvisten joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella kattilassa karkeaksi soseeksi.
- 3.
Levitä sose öljyttyyn pitkänmalliseen leipävuokaan (vetoisuus 1,5 l). Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia. Irrota murekkeen reunat vuoasta esim. puisella tai silikonisella veitsellä ja kumoa mureke tarjoilulautaselle. Leikkaa hieman jäähtynyt mureke terävällä veitsellä paloiksi.
- 4.
Halutessasi koristele esimerkiksi timjamilla tai rosmariinilla, pähkinöillä ja granaattiomenansiemenillä.
Tarjoa joulupöydässä porkkanalaatikosta tuttujen makujen siivittämää pehmeän mehevää mureketta. Kasvismureke valmistuu kätevästi yhdessä kattilassa ja uuni hoitaa kypsennyksen.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | porkkanoita (esim. luomuporkkana) |
| 1 kpl | sipuli |
| 1/2 rkl | rypsiöljyä |
| 6 dl | vettä |
| 230 g | (1prk) punaisia linssejä (säilyke) |
| 100 g | (1 ps) cashewpähkinöitä |
| 2 dl | korppujauhoja |
| 2 rkl | siirappia |
| 1 - 1 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | timjamia |
| 1/4 tl | muskottipähkinää |
Vuoan voiteluun | |
| 1/2 rkl | rypsiöljyä |
Halutessasi koristeluun | |
| tuoretta timjamia tai rosmariinia | |
| cashewpähkinöitä | |
| granaattiomenansiemeniä | |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Pese, kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota kasviksia öljyssä teräskattilassa (vetoisuus 2 l) muutama minuutti. Lisää vesi ja keitä 30–40 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Kaada vesi pois.
Määrä Ainesosa 1 kg porkkanoita (esim. luomuporkkana) 1 kpl sipuli 1/2 rkl rypsiöljyä 6 dl vettä - 2
Valuta ja huuhtele linssit. Lisää kaikki ainekset kasvisten joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella kattilassa karkeaksi soseeksi.
Määrä Ainesosa 230 g (1prk) punaisia linssejä (säilyke) 100 g (1 ps) cashewpähkinöitä 2 dl korppujauhoja 2 rkl siirappia 1 - 1 1/2 tl suolaa 1/2 tl timjamia 1/4 tl muskottipähkinää - 3
Levitä sose öljyttyyn pitkänmalliseen leipävuokaan (vetoisuus 1,5 l). Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia. Irrota murekkeen reunat vuoasta esim. puisella tai silikonisella veitsellä ja kumoa mureke tarjoilulautaselle. Leikkaa hieman jäähtynyt mureke terävällä veitsellä paloiksi.
Määrä Ainesosa 1/2 rkl rypsiöljyä - 4
Halutessasi koristele esimerkiksi timjamilla tai rosmariinilla, pähkinöillä ja granaattiomenansiemenillä.
Määrä Ainesosa tuoretta timjamia tai rosmariinia cashewpähkinöitä granaattiomenansiemeniä
Ravintosisältö
147
Energiaa kcal
615
Energiaa kj
5,4 g
Rasvaa
0,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
18,2 g
Hiilihydraatteja
7,8 g
Sokereita
3,1 g
Kuituja
4,7 g
Proteiinia
0,9 g
Suolaa
147
Energiaa kcal
615
Energiaa kj
5,4 g
Rasvaa
0,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
18,2 g
Hiilihydraatteja
7,8 g
Sokereita
3,1 g
Kuituja
4,7 g
Proteiinia
0,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.25 tl muskottipähkinää, tuoretta timjamia tai rosmariinia, cashewpähkinöitä, granaattiomenansiemeniä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























