Rahkaleipä
Ainekset
Valmistus
Liuota hiiva hieman kädenlämpöä lämpimämpään veteen. Sekoita 2 dl jauhoja joukkoon. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään paikkaan (esim. kuumaan veteen altaaseen) 20 minuutiksi.
Kun juuri kuplii, lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon osa jauhoista ja rahka. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy ja siemenet. Taikina on valmista, kun se alkaa irrota kulhosta ja käsistä.
Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile jauhojen avulla palloiksi leivinpaperille pellille. Paina pallot noin 2 cm:n paksuisiksi ja tee keskelle reiät jauhotetulla juomalasilla. Nosta ”reiät” pellille leipien viereen. Kohota liinan alla lämpimässä 30−40 minuuttia.
Voitele leivät vedellä ja koristele siemenillä. Paista 225 asteessa melko tummaksi, noin 20 minuuttia. Ota ”reiät” tarvittaessa aiemmin uunista.
Vinkki: Voit leipoa taikinasta myös pelkkiä sämpylöitä. Paista sämpylät 225-asteessa noin 15 minuuttia.
Hyvästi hävikki: Käytä sämpylöihin vehnäjauhojen ja kaapista löytyvien muiden jauhojen ja hiutaleiden seosta.
Lisää aiheesta
Ravintosisältö
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
115
482
3,6 g
0,4 g
15,6 g
1,6 g
1,5 g
4,2 g
0,5 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
vettä,
2 rkl kurpitsansiemeniä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli