Rahkaleipä
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Rahka antaa pehmeälle reikäleivälle herkullista mehevyyttä ja makua. Rouheisista sämpyläjauhoista ja siemenistä leivotussa leivässä on juureva maku.
| JUURI | |
|---|---|
| 2 dl | vettä |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 2 dl | sämpyläjauhoseosta |
| TAIKINAN LOPUT AINEKSET | |
| 1 rkl | hunajaa |
| 1 tl | suolaa |
| 3 - 4 dl | sämpyläjauhoseosta |
| 125 g | (1/2 prk) maitorahkaa |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 dl | kurpitsansiemeniä |
| PINNALLE | |
| vettä | |
| 2 rkl | kurpitsansiemeniä |
- 1.
Liuota hiiva hieman kädenlämpöä lämpimämpään veteen. Sekoita 2 dl jauhoja joukkoon. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään paikkaan (esim. kuumaan veteen altaaseen) 20 minuutiksi.
- 2.
Kun juuri kuplii, lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon osa jauhoista ja rahka. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy ja siemenet. Taikina on valmista, kun se alkaa irrota kulhosta ja käsistä.
- 3.
Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile jauhojen avulla palloiksi leivinpaperille pellille. Paina pallot noin 2 cm:n paksuisiksi ja tee keskelle reiät jauhotetulla juomalasilla. Nosta ”reiät” pellille leipien viereen. Kohota liinan alla lämpimässä 30−40 minuuttia.
- 4.
Voitele leivät vedellä ja koristele siemenillä. Paista 225 asteessa melko tummaksi, noin 20 minuuttia. Ota ”reiät” tarvittaessa aiemmin uunista.
Rahka antaa pehmeälle reikäleivälle herkullista mehevyyttä ja makua. Rouheisista sämpyläjauhoista ja siemenistä leivotussa leivässä on juureva maku.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
JUURI | |
| 2 dl | vettä |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 2 dl | sämpyläjauhoseosta |
TAIKINAN LOPUT AINEKSET | |
| 1 rkl | hunajaa |
| 1 tl | suolaa |
| 3 - 4 dl | sämpyläjauhoseosta |
| 125 g | (1/2 prk) maitorahkaa |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 dl | kurpitsansiemeniä |
PINNALLE | |
| vettä | |
| 2 rkl | kurpitsansiemeniä |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Liuota hiiva hieman kädenlämpöä lämpimämpään veteen. Sekoita 2 dl jauhoja joukkoon. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään paikkaan (esim. kuumaan veteen altaaseen) 20 minuutiksi.
Määrä Ainesosa 11 g (1 ps) kuivahiivaa 2 dl vettä 2 dl sämpyläjauhoseosta - 2
Kun juuri kuplii, lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon osa jauhoista ja rahka. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy ja siemenet. Taikina on valmista, kun se alkaa irrota kulhosta ja käsistä.
Määrä Ainesosa 1 rkl hunajaa 1 tl suolaa 3 - 4 dl sämpyläjauhoseosta 125 g (1/2 prk) maitorahkaa 2 rkl rypsiöljyä 1/2 dl kurpitsansiemeniä - 3
Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile jauhojen avulla palloiksi leivinpaperille pellille. Paina pallot noin 2 cm:n paksuisiksi ja tee keskelle reiät jauhotetulla juomalasilla. Nosta ”reiät” pellille leipien viereen. Kohota liinan alla lämpimässä 30−40 minuuttia.
- 4
Voitele leivät vedellä ja koristele siemenillä. Paista 225 asteessa melko tummaksi, noin 20 minuuttia. Ota ”reiät” tarvittaessa aiemmin uunista.
Määrä Ainesosa 2 rkl kurpitsansiemeniä vettä
Vinkki: Voit leipoa taikinasta myös pelkkiä sämpylöitä. Paista sämpylät 225-asteessa noin 15 minuuttia.
Hyvästi hävikki: Käytä sämpylöihin vehnäjauhojen ja kaapista löytyvien muiden jauhojen ja hiutaleiden seosta.
Ravintosisältö
115
Energiaa kcal
482
Energiaa kj
3,6 g
Rasvaa
0,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
15,6 g
Hiilihydraatteja
1,6 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
4,2 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
115
Energiaa kcal
482
Energiaa kj
3,6 g
Rasvaa
0,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
15,6 g
Hiilihydraatteja
1,6 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
4,2 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: vettä, 2 rkl kurpitsansiemeniä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























