Saariston savuporkkanaleivät
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
”Porkkanalohi” eli porkkala on oiva kasvisvaihtoehto graavilohen sijaan alkupalana. Hauskan säväyksen tuovat perinteisen oranssin porkkanan lisäksi keltaiset ja violetit porkkanat!
| 1 kg | väriporkkanoita |
| 2 l | vettä |
| 1/2 dl | karkeaa merisuolaa |
| 1 kpl | savustuspussi |
| Marinadi | |
|---|---|
| 1 dl | oliiviöljyä |
| 1/2 dl | sitruunamehua |
| 1 tl | suolaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 rkl | hienonnettua tilliä |
| 1/2 tl | jauhettua mustapippuria |
| Lisäksi | |
| 8 kpl | viipaletta saaristolaisleipää |
| 150 g | (1 rs) kauralevitettä (esim. oatly påmackan) |
| 1 kpl | punasipuli |
| tilliä | |
- 1.
Pese porkkanat huolellisesti. Laita tyhjä pelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen.
- 2.
Kuumenna vesi kiehuvaksi laakeassa kattilassa. Lisää suola ja keitä keltaisia ja oransseja porkkanoita 5–8 minuuttia. Keitä violetit porkkanat erikseen samassa vedessä. Valuta porkkanat.
- 3.
Laita porkkanat savustuspussiin pakkauksen ohjeen mukaan. Laita pussi uuniin kuumalle pellille ja savusta 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja savusta vielä 15 minuuttia. Ota pussi uunista ja anna jäähtyä 15 minuuttia ennen avaamista.
- 4.
Suikaloi jäähtyneet porkkanat pitkittäin. Laita vaaleat ja violetit porkkanat eri astioihin. Yhdistä marinadin ainekset ja jaa marinadi porkkanoille. Anna maustua jääkaapissa yön yli.
- 5.
Levitä kasvislevitettä leiville. Lisää päälle savuporkkanoita, suikaloitua punasipulia ja tilliä.
Saariston savuporkkanaleivät
”Porkkanalohi” eli porkkala on oiva kasvisvaihtoehto graavilohen sijaan alkupalana. Hauskan säväyksen tuovat perinteisen oranssin porkkanan lisäksi keltaiset ja violetit porkkanat!
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | väriporkkanoita |
| 2 l | vettä |
| 1/2 dl | karkeaa merisuolaa |
| 1 kpl | savustuspussi |
Marinadi | |
| 1 dl | oliiviöljyä |
| 1/2 dl | sitruunamehua |
| 1 tl | suolaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 rkl | hienonnettua tilliä |
| 1/2 tl | jauhettua mustapippuria |
Lisäksi | |
| 8 kpl | viipaletta saaristolaisleipää |
| 150 g | (1 rs) kauralevitettä (esim. oatly påmackan) |
| 1 kpl | punasipuli |
| tilliä | |
Valmistus (Uuni 250°C)
- 1
Pese porkkanat huolellisesti. Laita tyhjä pelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen.
Määrä Ainesosa 1 kg väriporkkanoita - 2
Kuumenna vesi kiehuvaksi laakeassa kattilassa. Lisää suola ja keitä keltaisia ja oransseja porkkanoita 5–8 minuuttia. Keitä violetit porkkanat erikseen samassa vedessä. Valuta porkkanat.
Määrä Ainesosa 2 l vettä 1/2 dl karkeaa merisuolaa - 3
Laita porkkanat savustuspussiin pakkauksen ohjeen mukaan. Laita pussi uuniin kuumalle pellille ja savusta 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja savusta vielä 15 minuuttia. Ota pussi uunista ja anna jäähtyä 15 minuuttia ennen avaamista.
Määrä Ainesosa 1 kpl savustuspussi - 4
Suikaloi jäähtyneet porkkanat pitkittäin. Laita vaaleat ja violetit porkkanat eri astioihin. Yhdistä marinadin ainekset ja jaa marinadi porkkanoille. Anna maustua jääkaapissa yön yli.
Määrä Ainesosa 1 rkl sokeria 1 dl oliiviöljyä 1 rkl hienonnettua tilliä 1/2 tl jauhettua mustapippuria 1/2 dl sitruunamehua 1 tl suolaa - 5
Levitä kasvislevitettä leiville. Lisää päälle savuporkkanoita, suikaloitua punasipulia ja tilliä.
Määrä Ainesosa 150 g (1 rs) kauralevitettä (esim. oatly påmackan) tilliä 1 kpl punasipuli 8 kpl viipaletta saaristolaisleipää
Ravintosisältö
273
Energiaa kcal
1141
Energiaa kj
16,6 g
Rasvaa
3,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,1 g
Hiilihydraatteja
13,5 g
Sokereita
5,3 g
Kuituja
4,6 g
Proteiinia
8,0 g
Suolaa
273
Energiaa kcal
1141
Energiaa kj
16,6 g
Rasvaa
3,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,1 g
Hiilihydraatteja
13,5 g
Sokereita
5,3 g
Kuituja
4,6 g
Proteiinia
8,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kpl savustuspussi, 1 tl suolaa, tilliä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























