Savusiika ja rapea perunasalaatti
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Herkullinen savukala valmistuu helposti savustuspussissa grillissä tai uunissa. Leppäsavuinen siika saa seurakseen rapeilla jälkiuuniruislastuilla ja roseepippurilla viimeistellyn mehevän perunasalaatin.
| 800 g | (1 kpl) kokonainen siika (perattu ja suomustettu) |
| 1 tl | hienoa merisuolaa |
| 1 kpl | savustuspussi |
| PERUNASALAATTI | |
|---|---|
| 700 g | perunoita (kiinteä lajike) |
| 1 kpl | iso omena |
| 2 kpl | (200 g) maustekurkkua |
| 200 g | (1 prk) kermaviiliä |
| 1 rkl | sinappia |
| 1 1/2 tl | roseepippureita |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
| LISÄKSI | |
| 1 kpl | sitruuna |
| 65 g | (½ pkt, à 130 g) ruislastuja (jälkiuuni, ruohosipuli) |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
| roseepippureita | |
- 1.
Pyyhi siika päältä ja sisältä talouspaperilla. Ripottele suolaa kalan sisälle ja päälle. Kääri kala leivinpaperiin ja anna suolautua jääkaapissa noin kaksi tuntia.
- 2.
Valmista perunasalaatti. Pese perunat ja keitä kuorineen suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja kuutioi perunat jäähtyneinä (uusia perunoita ei tarvitse kuoria). Pese ja kuutioi omena, kuutioi kurkut. Sekoita kasvikset varovasti kulhossa.
- 3.
Laita kermaviili ja sinappi kulhoon. Murskaa roseepippurit kämmenpohjassa ja lisää kermaviiliin. Hienonna tilli joukkoon ja sekoita. Kaada kastike salaatille ja sekoita varovasti tasaiseksi. Anna maustua kylmässä siian savustamisen ajan.
- 4.
Kuumenna uuni tai grilli savustuspussin ohjeiden mukaan. Laita siika savustuspussiin ja noudata pussin ohjeita savustuslämpötilasta ja -ajasta. Keskikokoinen siika savustuu noin 40 minuutissa.
- 5.
Pese ja lohko sitruuna. Viimeistele salaatti ruislastuilla, tillillä ja muutamalla pippurilla. Ripottele savusiian päälle tilliä ja tarjoa salaatin ja sitruunalohkojen kanssa.
Savusiika ja rapea perunasalaatti
Herkullinen savukala valmistuu helposti savustuspussissa grillissä tai uunissa. Leppäsavuinen siika saa seurakseen rapeilla jälkiuuniruislastuilla ja roseepippurilla viimeistellyn mehevän perunasalaatin.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 800 g | (1 kpl) kokonainen siika (perattu ja suomustettu) |
| 1 tl | hienoa merisuolaa |
| 1 kpl | savustuspussi |
PERUNASALAATTI | |
| 700 g | perunoita (kiinteä lajike) |
| 1 kpl | iso omena |
| 2 kpl | (200 g) maustekurkkua |
| 200 g | (1 prk) kermaviiliä |
| 1 rkl | sinappia |
| 1 1/2 tl | roseepippureita |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
LISÄKSI | |
| 1 kpl | sitruuna |
| 65 g | (½ pkt, à 130 g) ruislastuja (jälkiuuni, ruohosipuli) |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
| roseepippureita | |
Valmistus
- 1
Pyyhi siika päältä ja sisältä talouspaperilla. Ripottele suolaa kalan sisälle ja päälle. Kääri kala leivinpaperiin ja anna suolautua jääkaapissa noin kaksi tuntia.
Määrä Ainesosa 1 tl hienoa merisuolaa 800 g (1 kpl) kokonainen siika (perattu ja suomustettu) - 2
Valmista perunasalaatti. Pese perunat ja keitä kuorineen suolalla maustetussa vedessä. Kuori ja kuutioi perunat jäähtyneinä (uusia perunoita ei tarvitse kuoria). Pese ja kuutioi omena, kuutioi kurkut. Sekoita kasvikset varovasti kulhossa.
Määrä Ainesosa 2 kpl (200 g) maustekurkkua 1 kpl iso omena 700 g perunoita (kiinteä lajike) - 3
Laita kermaviili ja sinappi kulhoon. Murskaa roseepippurit kämmenpohjassa ja lisää kermaviiliin. Hienonna tilli joukkoon ja sekoita. Kaada kastike salaatille ja sekoita varovasti tasaiseksi. Anna maustua kylmässä siian savustamisen ajan.
Määrä Ainesosa 1 rkl sinappia 200 g (1 prk) kermaviiliä 1/2 kpl ruukkua tilliä 1 1/2 tl roseepippureita - 4
Kuumenna uuni tai grilli savustuspussin ohjeiden mukaan. Laita siika savustuspussiin ja noudata pussin ohjeita savustuslämpötilasta ja -ajasta. Keskikokoinen siika savustuu noin 40 minuutissa.
- 5
Pese ja lohko sitruuna. Viimeistele salaatti ruislastuilla, tillillä ja muutamalla pippurilla. Ripottele savusiian päälle tilliä ja tarjoa salaatin ja sitruunalohkojen kanssa.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruuna roseepippureita 1/2 kpl ruukkua tilliä 65 g (½ pkt, à 130 g) ruislastuja (jälkiuuni, ruohosipuli)
Vinkki: Kokeile savustuspussia myös muiden kalojen savustamisessa.
Ravintosisältö
434
Energiaa kcal
1817
Energiaa kj
11,0 g
Rasvaa
5,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
33,3 g
Hiilihydraatteja
6,8 g
Sokereita
3,3 g
Kuituja
45,5 g
Proteiinia
2,6 g
Suolaa
434
Energiaa kcal
1817
Energiaa kj
11,0 g
Rasvaa
5,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
33,3 g
Hiilihydraatteja
6,8 g
Sokereita
3,3 g
Kuituja
45,5 g
Proteiinia
2,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kpl savustuspussi, 1.5 tl roseepippureita, 65 g (½ pkt, à 130 g) ruislastuja (jälkiuuni, ruohosipuli), roseepippureita.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























