Sieni-sinihomejuustopiirakka
60 min (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leivo kauniin koristeinen sienipiirakka rukiisesta rahkavoitaikinasta. Peltipiirakan sisään kätkeytyy mehevä sieni-sinihomejuustotäyte. Pinnan koristeet muotoillaan pohjataikinasta ja piirakka viimeistellään timjaminoksilla.
| POHJA | |
|---|---|
| 2 dl | ruisjauhoja |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 250 g | voita tai margariinia |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| TÄYTE | |
| 1 dl | pitkäjyväistä riisiä |
| 4 dl | vettä |
| 400 g | (n. 1 l) herkkusieniä tai muita käyttövalmiita sieniä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 2 rkl | tuoretta timjamia hienonnettuna |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 150 g | (1 ps) sinihomejuustomurua |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/2 kpl | kananmunaa |
| LISÄKSI | |
| 1/2 kpl | kananmunaa |
| timjaminoksia | |
- 1.
Sekoita ruis- ja vehnäjauhot sekä leivinjauhe kulhossa. Lisää pehmeä rasva ja nypi seos murumaiseksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin ½ tunniksi.
- 2.
Keitä riisi vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Puhdista ja viipaloi sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Paista sieniä ja sipulia öljyssä pannulla, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Hienonna timjamin lehdet ja ohuet varret. Sekoita riisi, timjami, ranskankerma, juustomuru, suola ja pippuri sieni-sipuliseokseen. Riko kananmunan rakenne pienessä kulhossa ja valuta puolet munasta täytteeseen. Sekoita.
- 3.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla 30 x 40 cm:n levyksi. Siisti reunat ja säästä poisleikattu taikina koristeisiin. Nosta levy kaulimen avulla leivinpaperoidulle pellille. Levitä täyte taikinalevyn toiselle puolikkaalle. Taita toinen puoli kanneksi ja painele sormin reunat kiinni. Tee lopusta taikinasta esimerkiksi piparkakkumuotilla koristeita ja asettele ne piirakan päälle.
- 4.
Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla reikiä kanteen. Asettele timjaminoksia koristeeksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kauniin ruskeaksi.
Sieni-sinihomejuustopiirakka
arvosana5/5
60 min (josta 45 min aktiivista)
Leivo kauniin koristeinen sienipiirakka rukiisesta rahkavoitaikinasta. Peltipiirakan sisään kätkeytyy mehevä sieni-sinihomejuustotäyte. Pinnan koristeet muotoillaan pohjataikinasta ja piirakka viimeistellään timjaminoksilla.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
POHJA | |
| 2 dl | ruisjauhoja |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 250 g | voita tai margariinia |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
TÄYTE | |
| 1 dl | pitkäjyväistä riisiä |
| 4 dl | vettä |
| 400 g | (n. 1 l) herkkusieniä tai muita käyttövalmiita sieniä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 2 rkl | tuoretta timjamia hienonnettuna |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa |
| 150 g | (1 ps) sinihomejuustomurua |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/2 kpl | kananmunaa |
LISÄKSI | |
| 1/2 kpl | kananmunaa |
| timjaminoksia | |
Valmistus (Uuni 200°C)
1Sekoita ruis- ja vehnäjauhot sekä leivinjauhe kulhossa. Lisää pehmeä rasva ja nypi seos murumaiseksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin ½ tunniksi.
Määrä Ainesosa 2 dl ruisjauhoja 2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 250 g voita tai margariinia 250 g (1 prk) maitorahkaa
2Keitä riisi vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Puhdista ja viipaloi sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Paista sieniä ja sipulia öljyssä pannulla, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Hienonna timjamin lehdet ja ohuet varret. Sekoita riisi, timjami, ranskankerma, juustomuru, suola ja pippuri sieni-sipuliseokseen. Riko kananmunan rakenne pienessä kulhossa ja valuta puolet munasta täytteeseen. Sekoita.
Määrä Ainesosa 1 dl pitkäjyväistä riisiä 4 dl vettä 400 g (n. 1 l) herkkusieniä tai muita käyttövalmiita sieniä 1 kpl sipuli 1 rkl rypsiöljyä 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna 150 g (1 prk) ranskankermaa 150 g (1 ps) sinihomejuustomurua 3/4 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria rouhittuna 1/2 kpl kananmunaa
3Kauli taikina jauhotetulla alustalla 30 x 40 cm:n levyksi. Siisti reunat ja säästä poisleikattu taikina koristeisiin. Nosta levy kaulimen avulla leivinpaperoidulle pellille. Levitä täyte taikinalevyn toiselle puolikkaalle. Taita toinen puoli kanneksi ja painele sormin reunat kiinni. Tee lopusta taikinasta esimerkiksi piparkakkumuotilla koristeita ja asettele ne piirakan päälle.
4Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla reikiä kanteen. Asettele timjaminoksia koristeeksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kauniin ruskeaksi.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl kananmunaa timjaminoksia
Vinkki: Voit käyttää täytteeseen pitkäjyväisen riisin sijaan puuroriisiä ja korvata tuoreen timjamin 2 teelusikallisella kuivattua timjamia.
Ravintosisältö
361
Energiaa kcal
1509
Energiaa kj
26,3 g
Rasvaa
15,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
20,8 g
Hiilihydraatteja
1,8 g
Sokereita
2,4 g
Kuituja
9,1 g
Proteiinia
1,3 g
Suolaa
361
Energiaa kcal
1509
Energiaa kj
26,3 g
Rasvaa
15,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
20,8 g
Hiilihydraatteja
1,8 g
Sokereita
2,4 g
Kuituja
9,1 g
Proteiinia
1,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: timjaminoksia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

































