Terveellisempi jauhelihakastike
45 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tee jauhelihakastikkeesta ravitsevampi ja kevyempi lisäämällä kastikkeeseen reilusti vitamiinipitoisia kasviksia ja käyttämällä vähärasvaista jauhelihaa.
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 10 cm | pala purjoa |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 1 kpl | palsternakka |
| 1 - 2 kpl | lehtikaalin lehteä |
| 2 tl | rypsiöljyä |
| 400 g | naudanjauhelihaa (rasvaa 7 %) |
| 500 g | (1 prk) tomaattimurskaa |
| 1 kpl | lihaliemikuutio |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
- 1.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Pese, kuori ja raasta porkkanat ja palsternakka. Poista lehtikaalien ruodit ja hienonna lehdet.
- 2.
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää jauheliha ja ruskista sekoitellen. Lisää ruskistuksen loppuvaiheessa sipulit ja sekoita hetki. Lisää porkkana- ja palsternakkaraaste, tomaattimurska, liemikuutio ja mausteet. Anna hautua 10 minuuttia. Lisää lehtikaalit ja hauduta vielä noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja paksuus ja lisää tarvittaessa tilkka vettä.
- 3.
Tarjoa kastike esimerkiksi perunamuusin tai pastan kanssa.
Terveellisempi jauhelihakastike
arvosana4/5
45 min (josta 30 min aktiivista)
Tee jauhelihakastikkeesta ravitsevampi ja kevyempi lisäämällä kastikkeeseen reilusti vitamiinipitoisia kasviksia ja käyttämällä vähärasvaista jauhelihaa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 10 cm | pala purjoa |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 1 kpl | palsternakka |
| 1 - 2 kpl | lehtikaalin lehteä |
| 2 tl | rypsiöljyä |
| 400 g | naudanjauhelihaa (rasvaa 7 %) |
| 500 g | (1 prk) tomaattimurskaa |
| 1 kpl | lihaliemikuutio |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
Valmistus
- 1
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Pese, kuori ja raasta porkkanat ja palsternakka. Poista lehtikaalien ruodit ja hienonna lehdet.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 2 kpl valkosipulinkynttä 10 cm pala purjoa 2 kpl porkkanaa 1 - 2 kpl lehtikaalin lehteä 1 kpl palsternakka - 2
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää jauheliha ja ruskista sekoitellen. Lisää ruskistuksen loppuvaiheessa sipulit ja sekoita hetki. Lisää porkkana- ja palsternakkaraaste, tomaattimurska, liemikuutio ja mausteet. Anna hautua 10 minuuttia. Lisää lehtikaalit ja hauduta vielä noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja paksuus ja lisää tarvittaessa tilkka vettä.
Määrä Ainesosa 400 g naudanjauhelihaa (rasvaa 7 %) 2 tl rypsiöljyä 1 kpl lihaliemikuutio 500 g (1 prk) tomaattimurskaa 1/2 tl suolaa 1/2 tl rouhittua mustapippuria - 3
Tarjoa kastike esimerkiksi perunamuusin tai pastan kanssa.
Vinkki: Jos haluat kastikkeesta nestemäisemmän, lisää 3 dl vettä ja suurusta se ruskealla kastikesuuruksella pakkauksen ohjeen mukaan.
Ravintosisältö
259
Energiaa kcal
1083
Energiaa kj
12,0 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,3 g
Hiilihydraatteja
10,3 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
22,5 g
Proteiinia
1,5 g
Suolaa
259
Energiaa kcal
1083
Energiaa kj
12,0 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
12,3 g
Hiilihydraatteja
10,3 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
22,5 g
Proteiinia
1,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 10 cm pala purjoa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























