Välimeren kesäkurpitsapiirakka
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Itse tehty rahkavoitaikina on mehevän ja pinnalta rapean kesäkurpitsapiiraan salaisuus. Luksusleivonnainen kätkee sisäänsä paahdettua kesäkurpitsaa, ilmakuivattua kinkkua ja cheddaria. Piirakan kaunis palmikoitu pinta syntyy helposti taikinanauhoista. Piiras maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.
| Rahkavoitaikina | |
|---|---|
| 250 g | (1 prk) rahkaa |
| 250 g | voita |
| 4 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| Täyte | |
| 700 g | (2) kesäkurpitsaa |
| 100 g | (2 dl) voimakasta juustoraastetta (esim. cheddar) |
| 100 g | (1 pkt) ilmakuivattua kinkkua |
| Pinnalle | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 rkl | seesaminsiemeniä |
- 1.
Sekoita rahka ja huoneenlämpöinen voi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita nopeasti jauhot rahka-voiseokseen. Muotoile taikina suorakulmion malliseksi levyksi, kääri se kelmuun ja siirrä jääkaappiin tunniksi.
- 2.
Huuhtele kesäkurpitsat ja poista kannat. Leikkaa kurpitsat juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet leivinpaperille kahdelle pellille. Paahda 200-asteissa uunissa kiertoilmalla noin 10 minuuttia (tai 225 asteessa tasalämmöllä pelti kerrallaan). Anna kurpitsoiden jäähtyä. Säädä uuni tasalämmölle 200 asteeseen.
- 3.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi (noin 30 x 40 cm). Siirrä levy leivinpaperille pellille. Asettele puolet kurpitsaviipaleista taikinalevyn pitkän sivun keskelle (noin 13 cm leveydeltä). Asettele puolet juustosta ja kinkusta kurpitsoiden päälle. Tee toinen kerros samoin.
- 4.
Leikkaa taikinalevy täytteen molemmin puolin vinoiksi suikaleiksi (noin 2 cm leveitä). Taita suikaleet yksi kerrallaan vuorotellen täytteen päälle. Voitele piirakka munalla ja ripottele siemenet pinnalle. Paista noin 40 minuuttia kullanruskeaksi.
Välimeren kesäkurpitsapiirakka
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Itse tehty rahkavoitaikina on mehevän ja pinnalta rapean kesäkurpitsapiiraan salaisuus. Luksusleivonnainen kätkee sisäänsä paahdettua kesäkurpitsaa, ilmakuivattua kinkkua ja cheddaria. Piirakan kaunis palmikoitu pinta syntyy helposti taikinanauhoista. Piiras maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Rahkavoitaikina | |
| 250 g | (1 prk) rahkaa |
| 250 g | voita |
| 4 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
Täyte | |
| 700 g | (2) kesäkurpitsaa |
| 100 g | (2 dl) voimakasta juustoraastetta (esim. cheddar) |
| 100 g | (1 pkt) ilmakuivattua kinkkua |
Pinnalle | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 rkl | seesaminsiemeniä |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Sekoita rahka ja huoneenlämpöinen voi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita nopeasti jauhot rahka-voiseokseen. Muotoile taikina suorakulmion malliseksi levyksi, kääri se kelmuun ja siirrä jääkaappiin tunniksi.
Määrä Ainesosa 250 g (1 prk) rahkaa 250 g voita 4 1/2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta - 2
Huuhtele kesäkurpitsat ja poista kannat. Leikkaa kurpitsat juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet leivinpaperille kahdelle pellille. Paahda 200-asteissa uunissa kiertoilmalla noin 10 minuuttia (tai 225 asteessa tasalämmöllä pelti kerrallaan). Anna kurpitsoiden jäähtyä. Säädä uuni tasalämmölle 200 asteeseen.
Määrä Ainesosa 700 g (2) kesäkurpitsaa - 3
Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi (noin 30 x 40 cm). Siirrä levy leivinpaperille pellille. Asettele puolet kurpitsaviipaleista taikinalevyn pitkän sivun keskelle (noin 13 cm leveydeltä). Asettele puolet juustosta ja kinkusta kurpitsoiden päälle. Tee toinen kerros samoin.
Määrä Ainesosa 100 g (2 dl) voimakasta juustoraastetta (esim. cheddar) 100 g (1 pkt) ilmakuivattua kinkkua - 4
Leikkaa taikinalevy täytteen molemmin puolin vinoiksi suikaleiksi (noin 2 cm leveitä). Taita suikaleet yksi kerrallaan vuorotellen täytteen päälle. Voitele piirakka munalla ja ripottele siemenet pinnalle. Paista noin 40 minuuttia kullanruskeaksi.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna 1 rkl seesaminsiemeniä
Vinkki: Oikaise käyttämällä 800 grammaa valmista voi- tai lehtitaikinaa.
Ravintosisältö
3998
Energiaa kcal
16732
Energiaa kj
273,0 g
Rasvaa
164,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
246,0 g
Hiilihydraatteja
32,0 g
Sokereita
16,0 g
Kuituja
134,0 g
Proteiinia
9,0 g
Suolaa
3998
Energiaa kcal
16732
Energiaa kj
273,0 g
Rasvaa
164,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
246,0 g
Hiilihydraatteja
32,0 g
Sokereita
16,0 g
Kuituja
134,0 g
Proteiinia
9,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























