Veriappelsiinijuustokakku
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kevättalven aurinkoisin kakkukaunotar syntyy ilman uunia. Hehkuvan punaoranssi kiille on täynnä aromikkaiden veriappelsiinien makua. Myös raikas rahkainen täyte kätkee sisäänsä mehukkaita appelsiinipaloja.
| Pohja | |
|---|---|
| 200 g | kaurakeksejä |
| 75 g | voita tai leivontamargariinia |
| Täyte | |
| 2 kpl | veriappelsiinia |
| 4 kpl | liivatelehteä |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 rs) vaniljatuorejuustoa |
| 250 g | (1 prk) rahkaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| Kiille | |
| 3 kpl | liivatelehteä |
| 3 - 5 kpl | veriappelsiinia (3 dl mehua) |
| 2 rkl | sokeria |
| Koristeluun | |
| veriappelsiinia | |
| marenkia | |
| mintunlehtiä | |
- 1.
Asettele irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) leivinpaperi. Peitä reunat leivinpaperisuikaleella. Murskaa keksit vahvassa muovipussissa kaulimella tai monitoimikoneessa. Sulata rasva ja sekoita se muruihin. Painele seos kevyesti vuoan pohjalle ja nosta jääkaappiin.
- 2.
Tee täyte. Huuhtele ja kuori appelsiinit terävällä veitsellä hedelmälihaa pitkin kalvottomiksi. Leikkaa lohkot kalvojen välistä ja paloittele ne. Ota leikkuulaudalle valunut mehu talteen (2 rkl). Pane liivatteet kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto, rahka, sokeri ja vaniljasokeri.
- 3.
Kiehauta 2 rkl mehua pienessä astiassa mikrossa tai liedellä. Purista liivatteet kuiviksi ja liuota mehuun. Lisää seos ohuena nauhana nuolijalla sekoittaen tuorejuustoseokseen. Lisää myös kermavaahto ja appelsiinipalat. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta peitettynä jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään 3 tuntia.
- 4.
Purista appelsiineista 3 dl mehua kiillettä varten ja siirrä jääkaappiin viilenemään.
- 5.
Tee kiille. Pane liivatteet kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Kiehauta 2 rkl jääkaappikylmää mehua ja sokeri. Liuota kuiviksi puristetut liivatteet mehuun. Lisää seos ohuena nauhana hyvin sekoittaen loppuun mehuun. Lusikoi kiille varovasti kakun päälle ja hyydytä jääkaapissa vielä 3 tuntia.
- 6.
Siirrä kakku vadille ja koristele appelsiiniviipaleilla, marenkimuruilla ja mintunlehdillä.
Kevättalven aurinkoisin kakkukaunotar syntyy ilman uunia. Hehkuvan punaoranssi kiille on täynnä aromikkaiden veriappelsiinien makua. Myös raikas rahkainen täyte kätkee sisäänsä mehukkaita appelsiinipaloja.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 200 g | kaurakeksejä |
| 75 g | voita tai leivontamargariinia |
Täyte | |
| 2 kpl | veriappelsiinia |
| 4 kpl | liivatelehteä |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 rs) vaniljatuorejuustoa |
| 250 g | (1 prk) rahkaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | vaniljasokeria |
Kiille | |
| 3 kpl | liivatelehteä |
| 3 - 5 kpl | veriappelsiinia (3 dl mehua) |
| 2 rkl | sokeria |
Koristeluun | |
| veriappelsiinia | |
| marenkia | |
| mintunlehtiä | |
Valmistus
- 1
Asettele irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) leivinpaperi. Peitä reunat leivinpaperisuikaleella. Murskaa keksit vahvassa muovipussissa kaulimella tai monitoimikoneessa. Sulata rasva ja sekoita se muruihin. Painele seos kevyesti vuoan pohjalle ja nosta jääkaappiin.
Määrä Ainesosa 200 g kaurakeksejä 75 g voita tai leivontamargariinia - 2
Tee täyte. Huuhtele ja kuori appelsiinit terävällä veitsellä hedelmälihaa pitkin kalvottomiksi. Leikkaa lohkot kalvojen välistä ja paloittele ne. Ota leikkuulaudalle valunut mehu talteen (2 rkl). Pane liivatteet kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto, rahka, sokeri ja vaniljasokeri.
Määrä Ainesosa 2 kpl veriappelsiinia 4 kpl liivatelehteä 2 dl (1 prk) vispikermaa 200 g (1 rs) vaniljatuorejuustoa 250 g (1 prk) rahkaa 1/2 dl sokeria 1 tl vaniljasokeria - 3
Kiehauta 2 rkl mehua pienessä astiassa mikrossa tai liedellä. Purista liivatteet kuiviksi ja liuota mehuun. Lisää seos ohuena nauhana nuolijalla sekoittaen tuorejuustoseokseen. Lisää myös kermavaahto ja appelsiinipalat. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta peitettynä jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään 3 tuntia.
- 4
Purista appelsiineista 3 dl mehua kiillettä varten ja siirrä jääkaappiin viilenemään.
Määrä Ainesosa 3 - 5 kpl veriappelsiinia (3 dl mehua) - 5
Tee kiille. Pane liivatteet kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Kiehauta 2 rkl jääkaappikylmää mehua ja sokeri. Liuota kuiviksi puristetut liivatteet mehuun. Lisää seos ohuena nauhana hyvin sekoittaen loppuun mehuun. Lusikoi kiille varovasti kakun päälle ja hyydytä jääkaapissa vielä 3 tuntia.
Määrä Ainesosa 2 rkl sokeria 3 kpl liivatelehteä - 6
Siirrä kakku vadille ja koristele appelsiiniviipaleilla, marenkimuruilla ja mintunlehdillä.
Määrä Ainesosa veriappelsiinia marenkia mintunlehtiä
Vinkki: Kokeile täytteeseen appelsiinituorejuustoa.
Katso reseptit ja ideat ihaniin pääsiäisleivonnaisiin ja herkullisiin ruokiin:
Ravintosisältö
310
Energiaa kcal
1298
Energiaa kj
19,0 g
Rasvaa
9,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,1 g
Hiilihydraatteja
19,6 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
7,5 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
310
Energiaa kcal
1298
Energiaa kj
19,0 g
Rasvaa
9,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,1 g
Hiilihydraatteja
19,6 g
Sokereita
2,8 g
Kuituja
7,5 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: veriappelsiinia, marenkia, mintunlehtiä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























