Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Blinit eivät ole pikaruokaa, mutta maku palkitsee – näin loihdit herkulliset blinit

Teksti:
Katja Bäcksbacka
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 3.2.2023
|
Muokattu: 3.2.2023
Parhaimmillaan blini on, kun sen nauttii heti paistamisen jälkeen.

Hyvä blini on maultaan luonteikkaan karhea ja hieman hapan. Sisus siinä on kuohkean pehmeä, mutta pinta rapeaksi paistettu. Herkulliseen lopputulokseen pääsee, kun muistaa muutaman asian.

Taikina vaatii aikaa

Blinien tekeminen ei ole kiireisen hommaa, sillä taikinan tekeytyminen vaatii aikaa. Blinitaikinan kohottaminen perustuu yleensä hiivaan. Ja kun taikinan antaa käydä pitkään ja rauhassa, siihen syntyy maukasta happamuutta. Jos aikaa on vähemmän, happamuutta saa myös purkista: joissakin resepteissä taikinan joukkoon lisätään hapanmaitotuotetta, kuten kermaviiliä, piimää tai jogurttia.

Jauhoina blineissä käytetään enimmäkseen tattaria, joka antaa blineihin niiden ominaismaun. Taikinassa voi olla pelkkää tattaria tai vaikkapa tattaria ja vehnäjauhoja yhtä paljon.

Kuohkeus blinin rakenteeseen tulee paitsi pitkästä kohotusajasta myös vaahdotetuista munanvalkuaisista. Valkuaisvaahto sekoitetaan taikinaan varovasti nostellen vasta juuri ennen blinien paistamista, jotta ilmavuus säilyy.

Paista blinit huolellisesti

Parhaimmillaan blini on, kun sen nauttii heti paistamisen jälkeen. Ihanteellisin tilanne on siis se, että blinipannuja on liedellä monta yhtä aikaa ja niistä nostetaan kuumia blinejä herkuttelijoiden lautasille. Jos pannuja ei ole montaa mutta ruokailijoita on useita, blinit on syytä tehdä etukäteen ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua.

Blini kannattaa paistaa kirkastetussa voissa, sillä se kestää kuumuutta paremmin kuin tavallinen voisula. Voin kirkastaminen on helppoa: sulata voita kattilassa ja nosta kattila sitten liedeltä. Hetken jäähtymisen jälkeen voin hera on valunut pohjalle ja pinnalla on kirkas voisula. Ota kirkas voi eri astiaan ja käytä vain se paistamiseen.

Katso tarkemmat ohjeet voin kirkastamiseen >

Älä kitsastele voin määrässä, kun paistat blinejä. Tärkeää on se, että paistat blinin tarpeeksi kuumalla pannulla. Kun pannu on kuuma, kaikki sinne valutettava voi ei imeydy bliniin. Jos lämpötila on liian matala, blini imee voita helposti liikaa.

Paista taikinasta paksuhkoja blinejä kummaltakin puolelta. Jotta pinnasta varmasti tulee rapea, voit vielä uudestaan kääntää blinin ja kaataa samalla pannuun hieman lisää kirkastettua voita.

Tarjoa runsaiden lisukkeiden kanssa

Blinit ovat helppoa tarjottavaa ruokavieraille, sillä kun lisukkeita on pöydässä monenlaisia, niistä löytyy sopiva jokaiseen makuun ja ruokavalioon.

Klassisimmat blinien kaverit ovat mädit smetanan ja hienoksi leikatun sipulin kanssa. Myös suolakurkun, smetanan ja hunajan yhdistelmä on mainio. Helpoimmat lisukkeet blineille saat valmiina kaupan hyllyltä: kokeile sienisalaattia tai katkarapu- tai lohisalaatteja.

Blinipannari sopii vaikka viikonloppubrunssille

Blinipannari on helppoutta arvostavan ratkaisu blinitarjoiluun. Pannukakku valmistuu kerralla koko porukalle – ja ilman käryä. Päällystä näyttävä blinipannari sitruunaisella savulohitahnalla tai tarjoa täyte erikseen. Blinipannari sopii myös vaikkapa viikonloppubrunssille.

Lue lisää