Kun maastoon lähdetään useaksi päiväksi, suunnittelun merkitys korostuu. Reipas retkeilijä voi kuluttaa energiaa jopa tuplasti tavalliseen arkipäivään verrattuna. Siksi on tärkeää, että ruokaa on riittävästi ja ruokarytmi on tasainen.
Aamiaisen, lounaan ja päivällisen lisäksi on hyvä syödä pari välipalaa ja pieni iltapala.
Muutaman päivän retkellä rinkka alkaa jo painaa. Suunnittele siis ruoat niin, että voit ottaa mukaan painoltaan kevyitä mutta ravintoarvoltaan rikkaita ruokia ja raaka-aineita, jotka myös säilyvät hyvin.
Käytä ruoissa esimerkiksi härkäpapu- ja hernerouheita, siemeniä, myslejä ja täysjyvähiutaleita. Myös nuudelit, couscous ja lisää vain vesi -valmisateriat ovat kevyttä kannettavaa. Valitse niistäkin mieluiten täysjyväiset versiot ja rikasta ruokia pähkinöillä, juustolla ja liha- tai kalasäilykkeillä.
Reipas retkeilijä voi kuluttaa energiaa jopa tuplasti tavalliseen arkipäivään verrattuna.
Pitkiä vaelluksia harrastavat retkeilijät kuivaavat raaka-aineita uunissa tai hyötykasvikuivurissa, jolloin ne menevät pieneen tilaan ja säilyvät lämpimässä.
Kylmäsäilytystä vaativat ruoat voi pakata kylmävaraajien kanssa tiiviisti kylmälaukkuun tai pakastekassiin. Kylmävaraajiksi sopivat pakastetut vesi- ja mehupullot, jotka sulavat matkan aikana juotaviksi.
Usean päivän retkellä kylmässä säilytettävät ruoat kannattaa nauttia ensimmäisillä aterioilla ja säästää lämpimässä säilyvät myöhemmäksi.
Kesällä ja syksyllä voit höystää retkiruoan luonnosta löytyvillä aineksilla, sienillä, marjoilla ja niillä villiyrteillä, joita osaat käyttää ja joita saa jokamiehen oikeuksien rajoissa poimia.
Ota mukaan retkikeitin, sillä sitä voit käyttää ruoanvalmistukseen aina. Tulenteko ei kuulu jokamiehen oikeuksiin vaan siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa.
Luonnonpuistoissa tulen saa tehdä yleensä vain merkityllä nuotiopaikalla ja, jos voimassa on ruohikko- tai metsäpalovaroitus, tulen saa sytyttää vain katetulla hormillisella nuotiopaikalla.