Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Eväät reppuun ja retkelle! – Näin valitset retkiruoat eri tilanteisiin

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 29.6.2020
|
Muokattu: 17.6.2021
Lähdetpä lasten kanssa parin tunnin luontoretkelle tai ystävien kanssa yöksi laavulle, pakkaa reppuun riittävästi evästä, sillä rento ruokahetki on retken kohokohta.

Tuokio taukopaikalla

Pienenkin patikoinnin kruunaa lepohetki luonnon helmassa. Vaikka sanotaan, että kaikki maistuu luonnossa paremmalta, ota mukaan jotain erityisen hyvää.

Mausta termoskahvit kardemummalla tai terästä kaakao tummalla suklaalla. Evääksi voit pakata tuhdisti täytetyt ruisleivät, hedelmiä ja marjoja sekä jälkiruoaksi itse leivotut mehevät dallaspullat.

Muista myös raikas vesi tai mehu sekä käsipyyhkeet!

Lettukestit luonnossa

Nuotiopaikalla järjestetyt lettukestit ovat helposti perheen paras kesämuisto. Tee lettutaikina valmiiksi kotona ja pakkaa se muovipulloon, josta sitä on helppo kaataa pannulle.

Pulloon pakattu juokseva paistorasva on näppärä vaihtoehto voille tai margariinille. Paista letut retkipannussa tai muussa avotulelle sopivassa paistinpannussa ja tarjoa suolaisten tai makeiden lisukkeiden kanssa.

Lisukkeetkin voit tehdä kotona valmiiksi. Paista letuille jauheliha- tai kasvistäyte, jonka lämmität pannussa lettujen paistamisen jälkeen.

Paloittele rasiaan mukaan esimerkiksi savulohta tai fetajuustoa ja hedelmiä. Hillon lisäksi voit pakata mukaan tuoreita tai pakastemarjoja.

Kuljeta lettutaikina kylmälaukussa ja raota pullonkorkkia välillä, ettei pulloon synny liikaa painetta. Jätä pulloon tilaa, jotta saat ravistettua taikinan tasaiseksi ennen paistamista.

Yökylässä laavulla

Yksikin yö luonnon helmassa toimii tehokkaasti minilomana. Kun pakkaat reppuun fiksut eväät, ehdit nauttia luonnosta ja levosta sekä tietysti hyvästä ruoasta.

Keitä ennen lähtöä ruokaisa linssi- tai kasvissosekeitto ja pakkaa se kuumana termokseen. Täytä mukaan myös eväsleivät, niin voit nauttia helpon ja nopean lounaan missä tahansa matkan varrella.

Perillä laavulla tai telttapaikalla kylmäkassista kaivetaan esille valmiiksi kootut nyytit, jotka on helppo kypsentää tai kuumentaa nuotiossa tai grillissä.

Leivinpaperiin ja folioon voit kääriä perunoita, kasviksia, kalaa, makkaraa, liha- ja kasvispyöryköitä tai proteiinipitoista kaurapalaa.

Täytä mukaan myös eväsleivät, niin voit nauttia helpon lounaan matkan varrella.

Jälkiruoaksi voit paloitella yhteen nyyttiin hedelmiä ja makeuttajaksi hunajaa tai pari palaa suklaata.

Yön yli -reissun tärkein ateria on aamupala. Jos olet puuron ystävä, mittaa pussiin sopiva määrä hiutaleita ja lisää joukkoon pähkinöitä tai siemeniä ja kuivattuja marjoja.

Jos taas haluat nauttia aamukahvin kanssa croissanteja, pakkaa kylmäkassiin valmis croissant-taikina ja paista siitä nuotiossa tikkupullia.

Helppo herkku aamukahvin kaveriksi ovat etukäteen itse leivotut myslikeksit tai välipalapatukat.

Viikonloppu pitkospuilla

Kun maastoon lähdetään useaksi päiväksi, suunnittelun merkitys korostuu. Reipas retkeilijä voi kuluttaa energiaa jopa tuplasti tavalliseen arkipäivään verrattuna. Siksi on tärkeää, että ruokaa on riittävästi ja ruokarytmi on tasainen.

Aamiaisen, lounaan ja päivällisen lisäksi on hyvä syödä pari välipalaa ja pieni iltapala.

Muutaman päivän retkellä rinkka alkaa jo painaa. Suunnittele siis ruoat niin, että voit ottaa mukaan painoltaan kevyitä mutta ravintoarvoltaan rikkaita ruokia ja raaka-aineita, jotka myös säilyvät hyvin.

Käytä ruoissa esimerkiksi härkäpapu- ja hernerouheita, siemeniä, myslejä ja täysjyvähiutaleita. Myös nuudelit, couscous ja lisää vain vesi -valmisateriat ovat kevyttä kannettavaa. Valitse niistäkin mieluiten täysjyväiset versiot ja rikasta ruokia pähkinöillä, juustolla ja liha- tai kalasäilykkeillä.

Reipas retkeilijä voi kuluttaa energiaa jopa tuplasti tavalliseen arkipäivään verrattuna.

Pitkiä vaelluksia harrastavat retkeilijät kuivaavat raaka-aineita uunissa tai hyötykasvikuivurissa, jolloin ne menevät pieneen tilaan ja säilyvät lämpimässä.

Kylmäsäilytystä vaativat ruoat voi pakata kylmävaraajien kanssa tiiviisti kylmälaukkuun tai pakastekassiin. Kylmävaraajiksi sopivat pakastetut vesi- ja mehupullot, jotka sulavat matkan aikana juotaviksi.

Usean päivän retkellä kylmässä säilytettävät ruoat kannattaa nauttia ensimmäisillä aterioilla ja säästää lämpimässä säilyvät myöhemmäksi.

Kesällä ja syksyllä voit höystää retkiruoan luonnosta löytyvillä aineksilla, sienillä, marjoilla ja niillä villiyrteillä, joita osaat käyttää ja joita saa jokamiehen oikeuksien rajoissa poimia.

Ota mukaan retkikeitin, sillä sitä voit käyttää ruoanvalmistukseen aina. Tulenteko ei kuulu jokamiehen oikeuksiin vaan siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Luonnonpuistoissa tulen saa tehdä yleensä vain merkityllä nuotiopaikalla ja, jos voimassa on ruohikko- tai metsäpalovaroitus, tulen saa sytyttää vain katetulla hormillisella nuotiopaikalla.

Kaupan kautta

Kaikkein helpoin luontoretki esimerkiksi lasten kanssa tehdään kaupan kautta.

Kotoa otetaan mukaan vain ruokailuvälineet ja piknik-viltti. Kaupasta eväskoriin poimitaan hedelmiä, naposteluporkkanoita, suolaisia piirakoita, täytettyjä leipiä ja valmiita salaatteja.

Rieskojen tai tortillalettujen sisälle voi retkipaikalla kääriä suosikkileikkeleitä ja -juustoja. Pillimehut ja hedelmät toimivat jälkiruokana.

Jos retki suuntautuu grilli- tai nuotiopaikalle, mukaan voi ostaa myös paistettavia herkkuja: tikkuihin voi pujottaa valmiita liha- tai kasvispyöryköitä, herkkusieniä, kirsikkatomaatteja ja vaikka nakkeja.

Myös esikeitetyt maissit ovat kätevää retkievästä, jota pienetkin retkeilijät tykkäävät usein natustella.

Kaupan pakastealtaasta voi usein ostaa myös kylmävaraajia, joiden avulla herkut pysyvät pidempään kylminä korissa ja jopa kauppakassissa.

Retkeilijä on luonnossa vieraana

  • Retkeilijän ruokahävikki on nolla! Suunnittele ruokailut niin, että tähteitä ei jää. Jos retkellä syntyy biojätettä, tuo se kotiin tai pitkällä retkellä hautaa maahan.
  • Tuo kaikki roskat pois luonnosta. Ota mukaan iso uudelleensuljettava pussi, johon saat litistettyä pakkausroskat.
  • Jokamiehenoikeudet ovat myös velvollisuuksia. Kertaa säännöt ja muista, että tulenteko on sallittua vain merkityillä nuotiopaikoilla tai maanomistajan luvalla. Seuraa ruohikko- ja metsäpalovaroituksia!

Lisää ideoita retkiruokien valmisteluun

Katso vinkit Suomessa matkailuun