Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Foliosta ja papereista on apua keittiössä

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.11.2015
|
Muokattu: 15.1.2024
Folio, leivinpaperi, voipaperi tai kelmu. Miten tuotteita kannattaa käyttää keittiössä ja ruoanlaiton yhteydessä?

Folio

Alumiinifolio soveltuu voimakasaromisten ruokien suojaksi jääkaappiin tai pakastimeen. Se sopii myös ruokien kypsentämiseen uunissa ja grillissä. Voimakassuolaisten tai happamien ruokien kääreenä käytettäessä folion pinta kannattaa sivellä ruokaöljyllä ennen käyttöä. Alumiinifolio ei sovellu hopeisten, uushopeisten tai ruostumattomasta teräksestä valmistettujen astioiden päälle, koska se saattaa syövyttää astioita. Tummunut folio on vaaratonta.

Leivinpaperi

Leivinpaperi on ruoanlaiton ja leivonnan apuna käytettävä paperi. Se on puhtaasta selluloosasta valmistettu, molemmin puolin silikonoitua rasvatiivistä pergamiinia. Leivinpaperi kestää uunin kuumuuden noin 250 asteeseen asti. Leivinpaperia käytetään suojaamaan uunipeltiä tai -vuokaa, mikä vähentää tiskin määrää. Leivinpaperia myydään rullana tai pellin kokoisina arkkeina valkaistuina tai valkaisemattomina. Leivinpaperi on kompostoituvaa.

Voipaperi

Rasvankestävä voipaperi soveltuu erinomaisesti kalan ja lihan kääreeksi. Se ei sovi leivonnaisten alustaksi paistettaessa, sillä leivonnaiset tarttuvat voipaperiin kiinni. Voipaperia voidaan käyttää myös eväiden tai ruoan kääreenä ja sillä voi suojata leikkuulaudan, kun käsitellään voimakastuoksuisia tai värjääviä ruoka-aineksia. Voipaperi on kompostoituvaa.

Kelmu

Tuorekelmu on valmistettu läpinäkyvästä polyeteenimuovista ja se on käsitelty helposti tarttuvaksi. Tuorekelmu soveltuu ruoka-ainesten suojakääreeksi jääkaappiin. Se suojaa ruokaa kuivumiselta. Kelmua ei suositella rasvaisten eikä voimakasaromisten tuotteiden säilyttämiseen. Kelmu ei sovellu myöskään pakastekääreeksi yksinään, mutta pakastettavan kelmupaketin voi suojata lisäksi foliolla. Sitä ei suositella käytettäväksi mikroaaltouunissa, sillä lämpötila voi nousta yli 100-asteiseksi, jolloin kelmu saattaa sulaa.

10 vinkkiä keittiöön

1. Voi- tai leivinpaperi soveltuu roiskesuojaksi mikroaaltouuniin.

2. Leivinpaperikansi estää ruoan pintaa palamasta.

3. Taittele leivinpaperista pursotinpussi ja tee koristepursotuksia leivonnaisille.

4. Käytä voi- ja leivinpaperia kaavapaperina esimerkiksi piparkakkutalon kaavojen piirtämiseen.

5. Suojaa tarjoiluvati voi- tai leivinpaperisuikaleilla kakkua kuorruttaessa.

6. Kostutettu leivinpaperiarkki pitää kasvikset ja kalan folionyytin sisälle käärittynä mehukkaana grillissä.

7. Aseta pala voipaperia raastimen pinnalle ennen sitrushedelmien raastamista. Raasta ja poista paperi. Paperin pinnalta on helppo kerätä sitrusraaste mausteeksi. Myös raastin pysyy lähes puhtaana.

8. Suojaa leivinpaperisuikaleilla kakkuvuoka. Säästyt voitelulta ja korppujauhottamiselta.

9. Kauli piirakkataikina kelmun välissä. Kaulin pysyy puhtaana ja taikina ei tartu pöytään.

10. Kakun alle saadaan oiva tarjoilualusta, kun pyöreä, pahvinen alusta päällystetään foliolla.