Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Grillivartaat ovat kesän ruokasuosikkeja - Tässä kolme maukasta ohjetta kanavartaisiin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 3.6.2024
|
Muokattu: 3.6.2024
Vartaat ovat grilliruokien kärkikastia, sillä niitä on helppo varioida moneen makuun sopiviksi. Kokkaa grillivartaat nyt monelle maistuvasta kanasta, joka kypsyy grillissä herkullisen meheväksi.

Suomalaisten suosikkiraaka-aine kana on loistava valinta grillivartaisiin: se kypsyy nopeasti ja miedon makunsa ansioista sitä voi maustaa monin tavoin. Vartaisiin sopivat niin kanan paistileikkeet, fileet kuin wingsitkin. Makua vartaisiin saat marinoimalla ainekset etukäteen tai grillauksen aikana. Jos haluat päästä helpolla, valitse vartaisiin valmiiksi maustettua lihaa.

Vartaita valmistaessa on hyvä muistaa muutama asia. Jos käytät puisia varrastikkuja, liota niitä vedessä etukäteen. Näin tikut eivät syty palamaan grillissä. Muista myös ottaa kana ajoissa huoneenlämpöön. Kun liha on ehtinyt lämmetä ennen grillaamista, lopputuloksesta tulee mehevämpi.

Tässä kolme maukasta ohjetta kanavartaisiin! Mitä näistä kokeilet ensimmäiseksi?

Kana-halloumivartaat

Yhdistä vartaisiin kana ja suosikkijuusto halloumi. Laita kanan fileepihvit, juusto ja kasvikset marinoitumaan hunaja-yrttimarinadiin, ja valmista sillä aikaa lisukkeeksi helppo kolmen aineksen raparperihilloke. Puolen tunnin marinoinnin jälkeen varrasainekset ovat valmiita tikutettaviksi ja paistettaviksi. Vartaat kypsyvät grillissä öljytyn parilalevyn tai folion päällä vartissa.

Yakitori-vartaat grillissä

Mehevistä broilerin paistileikkeistä tehdyissä japanilaisissa yakitori-vartaissa on myös kevätsipulia. Vartaat saavat makunsa makean suolaisesta tarekastikkeesta, jota sivellään vartaiden pintaan ennen grillausta ja grillauksen aikana. Näiden vartaiden valmistuksessa säästyykin aikaa, sillä kanaa ei tarvitse marinoida etukäteen.

Grillatut wingsit

Jos haluat päästä helpolla, pujota vartaisiin valmiiksi marinoituja kanan siipipaloja eli wingsejä. Nosta kanat huoneenlämpöön odottamaan grillausta ja valmista sillä aikaa lisukkeeksi herkullinen sinihomejuustodippi ja raikas kukkakaalisalaatti. Lisukkeet tekeytyvät parhaimmilleen sillä aikaa, kun grillaat vartaat kypsiksi.

Vinkki! Voit nauttia näistä vartaista, vaikka sinulla ei olisikaan grilliä, sillä vartaat valmistuvat kätevästi myös uunissa. Katso kypsennysohjeet resepteistä.

Lisää herkullisia varrasreseptejä