Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Helppoa, nopeaa ja edullista! Munakas pelastaa, kun aikaa on vain vähän

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 29.9.2022
|
Muokattu: 29.9.2022
Kun nälkä iskee tai ruoanlaittoinspiraatio on kateissa, paista nopeasti valmistuva munakas. Nerokas arkiruoka muuntuu moneksi erilaisten täytteiden avulla ja maistuu myös aamiaisella tai brunssilla.

Kokeile kasviksilla tai taittele sisään savulohta

Munakkaiden erityinen hienous piilee niiden monipuolisuudessa. Täytteeksi sopivat niin kasvikset, kala, liha kuin erilaiset juustotkin. Kasvissyöjän kannattaa kokeilla italialaista frittataa, jonka täytteeksi voi valikoida kasviksia satokauden mukaan tai sen perusteella, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Kokeile frittatassa esimerkiksi kaalia, pinaattia, paprikaa tai porkkanaraastetta. Ripottele frittatan päälle runsaasti yrttejä.

Hieman juhlavampi arkimunakas valmistuu savulohesta ja pinaatista, ja sopii erityisen hyvin myös brunssipöytään. Helppo muutaman aineksen munakas muuntuu erityisen maukkaaksi, kun viimeistelet sen sitruunalla ja ruohosipulilla.

Vähennä hävikkiä munakkaan avulla

Jäikö aterialta yli keitettyä makaronia tai perunaa? Hyödynnä ne munakkaassa! Munakkaat ovat mitä mainioin apulainen hävikin vähentämiseen, sillä niihin sopivat kasvisten ja kalan lisäksi myös ylijääneet pasta ja peruna. Makaronin kaveriksi munakkaaseen voi raastaa juustonkannikan jämät, puolittaa muutaman kirsikkatomaatin tai suikaloida leikkeleitä, joiden viimeinen käyttöpäivä kolkuttelee ovella. Jos käytät munakkaaseen edellisen päivän keitettyä perunaa, paista perunaviipaleet pannulla ensin rapeiksi, niin saat munakkaaseen mukavaa suutuntumaa.

Opettele kuohkean omeletin salat

Jos jääkaapissa on vain valo tai et keksi, mitä laittaisit munakkaan joukkoon, ei hätää! Munakas ei nimittäin välttämättä vaadi täytteitä juuri lainkaan: taidolla tehty kuohkea omeletti maistuu myös sellaisenaan tai hyvän salaatin kanssa.

Tässä reseptissä perinteinen, valkuaisvaahdolla kuohkeutettu ranskalaistyyppinen omeletti maustetaan kevyesti juustoraastella ja savukinkulla. Valkuaisten vatkaaminen tekee munakkaan rakenteesta ihanan ilmavan ja pehmeän, mutta lisää valmistusaikaa vain muutamalla minuutilla.

Kokeile munakokkelia leivällä tai arkiaterian proteiinilisänä

Viikonloppuaamiaisten suursuosikki, samettinen munakokkeli, sopii hyvin myös arkiruoaksi. Voit tarjota kokkelin kanssa arkena savukalaa, paistaa sen kaveriksi tofua tai nauttia leivän päällä. Munakokkeli on monipuolinen proteiinilisuke myös salaatille.

Kokeile koota korealaistyyppinen nopea päivällinen briossisämpylästä, jonka väliin sujautat majoneesia, etikkakurkkuja ja ison kasan pehmeää munakokkelia. Munakokkelisämpylä on helppo ja nopeasti valmistuva ateria, joka maistuu myös lapsille.

Oikaise uunin avulla

Munakkaita ei tarvitse ainaa paistaa pannulla, sillä ne onnistuvat erinomaisesti myös uunissa. Muutaman niksin muistamalla saat uunimunakkaasta mehevän arkiruoan, josta riittää monelle syöjälle. Uunimunakkaan voi kuohkeuttaa saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan vedellä, maidolla tai kermalla ja sen täytteeksi sopivat melkein mitkä tahansa jääkaapista löytyvät vihannekset, juustot ja lihat. Kokeile rikastaa uunimunakasta myös leipäpaloilla tai nakeilla ja lihapullilla. Monipuolisuutensa vuoksi uunimunakkaasta saa helposti tuunattua jokaiselle syöjälle maistuvan version.

Katso kaikki munakasreseptit ja -vinkit