Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Panzanella-uunimunakas

Piileekö uunimunakkaan nerous täytteissä vai helppoudessa? Kurkkaa vinkit ja tee elämäsi parhaat uunimunakkaat

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 14.1.2022
Muokattu: 17.1.2022
Helppo uunimunakas pelastaa päivän. Sekoita munakasmassa, lisää täytteet ja anna uunin hoitaa loput. Fiksujen vinkkien avulla saat munakkaasta mehevän ja ruokaisan arkiruoan. Katso myös herkulliset uunimunakasreseptit! Niistä riittää vaikka viikon jokaiselle päivälle.

1. Valitse munakkaalle sopivan kokoinen uunivuoka

Neljän annoksen uunimunakkaalle sopiva vuoan koko on noin 20 x 26 cm. Silloin saat munakkaaseen mukavasti paksuutta ja kivan rakenteen. Osa täytteistä kypsyy munakasmassassa mehukkaaksi, kun taas osa jää paahtumaan munakkaan pinnalle. Voitele uunivuoka rypsiöljyllä tai vuoraa se leivinpaperilla. Kätevä vinkki on rypistää ja oikaista leivinpaperipala ennen vuokaan laittamista. Rypistetty paperi asettuu helposti ja tasaisesti astian pohjalle ja reunoille.

2. Kuohkeuta munakasmassa maidolla, vedellä tai kermalla, mutta vatkaa vain kevyesti

Varaa yhteen annokseen uunimunakasta kaksi kananmunaa eli tee neljän hengen munakas kahdeksasta kananmunasta. Riko munat kulhoon ja sekoita vispilällä niiden rakenne rikki. Lisää munien joukkoon desilitra nestettä ja vatkaa kevyesti. Munakasmassaa ei tarvitse vaahdottaa. Jos käytät nesteenä juustokermaa tai muuta paksua maitotuotetta, lisää sitä seokseen vähän enemmän kuin maitoa tai ruokakermaa. Mausta munakasmassa suolalla ja halutessasi pippurilla tai vaikka chilillä. Chilin tulisuus sopii hienosti kananmunien makuun.

3. Päästä luovuus valloilleen! Munakkaan täytteeksi sopii uskomattoman moni aines

Uunimunakas on nerokas arkiruoka, sillä voit täyttää sen melkein millä tahansa: kasviksilla, kanalla tai muulla lihalla, kalalla, makkaralla, kasviproteiinilla, sienillä, leipäpaloilla tai yrteillä. Lisää kana, liha tai kala munakkaaseen kypsänä. Myös perunat ja juurekset kannattaa käyttää uunimunakkaassa kypsinä, koska munakas valmistuu uunissa niin nopeasti. Muistathan, että uunimunakas on myös hyvä hävikkiruoka! Kurkista jääkaappiin ja upota ylijääneet perunat ja lihapullat sekä pikkuisen nahistuneet kasvikset uunimunakkaaseen.

4. Levitä täytteet uunimunakkaan pohjalle tai pinnalle – tai sekoita munakasmassaan

Jos haluat, että munakkaan täytteet hautuvat meheviksi, levitä ne voidellun uunivuoan pohjalle ja kaada munakasmassa päälle. Jos taas haluat täytteisiin paahteisen pinnan, ripottele tai asettele ne munakasmassan pinnalle. Pienet kinkku- tai kasviskuutiot sekä juustoraasteen voit sekoittaa tasaisesti munakasmassaan. Helposti pehmenevät tomaatit on hyvä lisätä munakkaan pinnalle vasta kypsennyksen puolivälissä, niin niihin jää hieman rakennetta.

5. Paista uunimunakasta vain sen aikaa, että se juuri ja juuri hyytyy

Uunimunakas hyytyy 200-asteisessa uunissa meheväksi noin 20 minuutissa. Kypsymisaikaan vaikuttaa munakkaan paksuus. Mitä isompi vuoka, sitä ohuempi munakas ja lyhyempi paistoaika. Kypsennä munakas uunin keskitasolla. Jos haluat uunimunakkaaseen paahteisemman pinnan, nosta munakas uunin yläosaan.

6. Koristele uunimunakas yrteillä tai salaatinlehdillä

Anna vastapaistetulle uunimunakkaalle raikas loppusilaus hienonnetuilla yrteillä tai vaikka rucolanlehdillä. Uunimunakkaan lisukkeena maistuvat erityisesti raikas salaatti ja tuore leipä.

Kannattaa testata kaikki nämä 7 herkullista uunimunakasta!

Katso myös uunimunakkaat paprikaveneissä ja muut hauskat ideat:

Löydä lisää helppoja ja herkullisia ideoita arkeen: