Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jymy-luomujäätelö syntyy onnellisesta lehmästä

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.5.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kesän herkun Jymy-jäätelön takaa paljastuu paljon käsityötä ja onnellisten lehmien maitoa.

Jymy-jäätelö sai alkunsa, kun kolme jäätelö­intoilijaa, valokuvaaja Horst Neumann, mainosmies Erkki Mikola sekä kokki Jyrki Sukula, eivät löytäneet kaupasta mieleistään käsintehtyä jäätelöä. Miehille oli alusta asti selvää, että heidän jäätelönsä tulisi olemaan sataprosenttisesti luomua.

Ikoni, Jamaica, Juitsi ja Jäynä

"Meille on tärkeää, että raaka-aineet ovat laadukkaita ja puhtaita", Horst Neumann kertoo.

Siksi Jymy-jäätelöt valmistetaan Aurassa Suomisen tilan maidosta. Tilalla on tuotettu luomua jo 1990-luvulta lähtien, ja se sijaitsee vain kivenheiton päässä jäätelötehtaasta. "Haluamme pitää kiinni eläinten hyvinvoinnista. Kesällä lehmät pääsevät ulos vuoro­kauden ympäri", kertoo isäntä Jaakko Suominen.

Lehmät pääsevät lypsylle, kun niistä itsestä tuntuu siltä. Navetassa asuu yli sata lehmää, mutta silti jokainen tunnetaan nimeltä. Purkissasi saattaa olla siis vaikkapa Jamaican maidosta tehtyä jäätelöä.

Nopea jäähdytys takaa laadun

Maitoauto noutaa tuoreen maidon Suomisen tilalta. Jäätelötehtaalla maito sekä muut raaka-­aineet mitataan käsin. Jäätelöä kypsytetään yön yli aivan kuten juustoa. Näin sen maku on tasainen ja koostumus oikea. Pakatut jäätelöt karkaistaan –40-asteisessa karkaisutunnelissa yön yli. Laatutarkkailija Antti Salomaa huolehtii, että laatu on priimaa.

Kahvi, joka maistuu lapsillekin

Jymy-jäätelöitä on kahdeksaa eri makua. Niiden luomuraaka-aineet valitaan tarkasti. Esimerkiksi Jymy Maitokahvi -jäätelön maku on peräisin brasilialaisista Arabica-luomupavuista, jotka kuivatetaan auringossa sekä paahdetaan ja jauhetaan vain hetkeä ennen jäätelön valmistusta. Kahvi kylmäuutetaan, jolloin jäätelöön ei jää keitetyn suodatin­kahvin hapanta jälkimakua.

"Jopa lapset ovat ihastuneet makuun", Neumann kuvailee.

Syntyikö uusi kansallisjäätelö?

Jymy-jäätelö lanseerattiin loppuvuodesta 2014. Vaikka ensimmäisen myyntikesän kelit eivät suosineet jäätelönmyyntiä, kuluttajat löysivät uuden tuotteen. Kauppojen lisäksi eri makuja on voinut maistella isoimmissa museoissa ja Finnairin lennoilla, mikä on tuonut merkille myös japanilaisia faneja.

"Tavoitteenamme on, että vuonna 2020 Jymy on Suomen kansallisjäätelö eli kaikki suomalaiset ovat maistaneet sitä ja se tunnetaan ulkomailla", Neumann kertoo. Kansainvälistä menestystä Jymy sai jo viime syksynä, jolloin se palkittiin Malmön luomu­messuilla parhaana uutena pohjoismaisena luomu­brändinä.

Mustaa purkin päällä ja sisällä

Maun lisäksi pakkaus on tärkeä osa tuotetta. Jymy-jäätelöt pakataan  premium-tuotteiden tapaan mustaan purkkiin, jossa on valkoinen teksti.

"Käsityön määrä jäätelön valmistuksessa on valtava", kertoo Suomisen maitotilan poika Olli Suominen. Hän on jäätelötehtaan osakas.

Esimerkiksi tuoreiden vaniljatankojen tummat siemenet raaputetaan irti veitsen­kärjellä. Myös tangot käytetään, koska niistä saadaan keittämällä makua.

Anna sulaa ennen lusikoimista

"Pienellä porukalla on hyvä tehdä töitä, kun kaikki hommat hoituvat", toteaa jäätelöntekijä Johanna Manelius. Kun yksi jäätelömaku on saatu pakattua, on aika siivota paikat uuden maun valmistusta varten.

"Jäätelö on parhaimmillaan, kun sen antaa temperoitua noin kymmenen minuuttia huoneenlämmössä ennen syömistä", Manelius vinkkaa kaikille jäätelönystäville.

Tarkasta Jymy-luomujäätelöiden saatavuus omasta kaupastasi osoitteessa Foodie.fi.