Kananmunan keitto – valitse oikea keittoaika

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 26.8.2021
|
Muokattu: 6.10.2025
Kananmunan keittoaika valitaan sen mukaan, millaisia kananmunia halutaan. Sopiva keittoaika riippuu myös siitä, lisäätkö kananmunat kylmään vai kuumaan veteen. Katso kananmunan keittoajat!

Kananmunien keittäminen – tee näin

Kananmunat voi keittää lisäämällä ne kiehuvaan veteen, kylmään veteen tai hauduttamalla hitaasti.

  1. Laita huoneenlämpöiset munat kattilaan kylmään tai kiehuvaan veteen. Vettä on hyvä olla niin paljon, että munat peittyvät. Mittaa haluamasi keittoaika ajastimella. Jos lisäät kananmunat kananmunat kylmään veteen, niin keittoaika lasketaan vasta siitä, kun vesi alkaa kiehua.
  2. Keitä munia kiehuvassa vedessä ilman kantta, kunnes ajastin hälyttää.
  3. Jos valmistat kananmunat hauduttamalla, kaada kiehuva vesi niiden päälle ja annan jäähtyä.
  4. Ota munat kattilasta reikälusikalla- tai kauhalla. Anna kuivahtaa pieni hetki kauhassa ja laita munat sitten jäähtymään kulhoon kylmään veteen. Tämä helpottaa kuoren irtoamista.

Kananmunien keittoaika

Kuinka kauan kanamunia keitetään? Keittoaikaan vaikuttaa oma mieltymys sekä myös käyttötarkoitus.

Löysä, pehmeä vai kova? Kovaksi keitetty kananmuna on helpompi viipaloida leivän päälle tai vaikkapa salaattiin, kun taas löysempi sopii nautittavaksi munakupista aamupalalla. Monen mielestä pehmeäksi keitetty on täydellinen aamupalakananmuna.

Videolta näet kananmunat eri kypsyisinä.

Jos lisäät kananmunat kiehuvaan veteen, keittoajat ovat:

  • löysä 3–4 min
  • pehmeä 6–7 min
  • kova 9–10 min.

Jos lisäät kananmunat kylmään veteen, keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua, ja keittoajat ovat:

  • löysä 2–3 min
  • pehmeä 3–4 min
  • kova 8–10 min.

Jos haudutat kananmunat, niin ajat ovat

  • löysä n. 10 min
  • pehmeä n. 12 min.

Katso kananmunareseptit

Keitetyt kananmunat voi syödä sellaisenaan tai viipaloida leivälle. Paloittele keitettyä kananmunaa salaatteihin, keittojen päälle tai pasteijoiden täytteeksi. Silppua munavoihin ja nauti karjalanpiirakoiden kera tai valmista perinteinen kananmunakastike perunoille tai kalalle.

Pinaatti-juustonkannikkakeitto
Pinaatti-juustonkannikkakeitto

Pinaatti-juustonkannikkakeitto

Isoäidin munasalaatti
Isoäidin munasalaatti

Isoäidin munasalaatti

Munasalaattikolmioleivät
Munasalaattikolmioleivät

Munasalaattikolmioleivät

Muna-riisipasteijat
Muna-riisipasteijat

Muna-riisipasteijat

Munavoita sinisessä kulhossa. Kulhon päällä puinen voiveitsi ja vieressä karjalanpiirakoita, joiden päällä munavoita ja ruohosipulisilppua. Kuvan reunalla yrttisilppua kipoissa ja vaaleanruskea liina.
Munavoita sinisessä kulhossa. Kulhon päällä puinen voiveitsi ja vieressä karjalanpiirakoita, joiden päällä munavoita ja ruohosipulisilppua. Kuvan reunalla yrttisilppua kipoissa ja vaaleanruskea liina.

Munavoi

Kananmunakastike
Kananmunakastike

Kananmunakastike

Katso kaikki reseptimme kananmunasta