Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Silli on monen suosikki. Tutuimmillaan se on varhaisperunan kaverina.

Kesäinen silli sopii myös lämpimiin ruokiin

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 22.5.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Pidätpä sokerisuolatusta, maustetusta, marinoidusta tai perinteisestä suolasillistä, valinnanvaraa riittää. Kokeile silliä myös lämpimissä ruoissa.

Mutkattomin silliateria syntyy, kun naksautat auki sillipurkin ja nostat pöytään kattilallisen keitettyjä varhaisperunoita voin, ruisleivän ja tillisilpun kera. Sillien kanssa sopivat myös keitetyt kananmunat, omena, retiisi ja etikkapunajuuri sekä hapankermapohjaiset kastikkeet.

Sillitahnoista ja -kaviaareista teet maistuvia pikkupaloja lusikoimalla seosta pienille leiville. Voileipäkakkuunkin sopii sillitäyte. Sillijäädyke maistuu vaikka alkupalana.

Silli sopii myös pannulle. Kun sivelet paistetun matjessillifileen ruskistetulla voilla ja ripotat päälle kevätsipulia, sillifanin pikaruoka on valmis. Liota kalaa ensin pari tuntia kylmässä vedessä suolaisuuden vähentämiseksi. Liotetut fileet voi paistaa myös leivitettyinä tai valmistaa grillissä folionyyteissä. Lado mukaan perunaa, porkkanaa, fenkolia, sipulia ja tilliä sekä nokare tuorejuustoa.

Kun sivelet paistetun matjessillifileen ruskistetulla voilla ja ripotat päälle kevätsipulia, sillifanin pikaruoka on valmis.

Sillströminpihveissä hienonnetun sillin joukkoon raastetaan punajuurta ja kypsää perunaa. Janssonin kiusauskin onnistuu sillifileestä.

Amsterdamista tulee sillihodari! Siellä katukuvaa täplittävät sillikioskit, joissa myydään marinoitua, paistettua ja savustettua silliä. Useimmiten silli tarjotaan sämpylän välissä sipulin, suolakurkun ja majoneesin kera. Hauska idea kesävälipalaksi.

3 x sillitapas

1. Perunapeti

Pujota cocktailtikkuun pala tomaattisilliä, marinoitua punasipulia ja halkaistu kypsä varhaisperuna. Somista tillillä.

2. Salaattivene

Silppua sillifilee, ruohosipulia ja herneitä ranskankermaan. Mausta valkopippurilla ja sitruunankuorella. Jaa pienille salaatinlehdille.

3. Ruiskuppi

Hienonna valkosipulisilliä, omenaa ja purjoa, mausta seos currylla ja lusikoi ruisnappeihin. Rouhi päälle pippuria.

Lue myös

Katso sillireseptejä