Uudet Jalostaja-sillit tehdään suolaliemessä kypsytetystä sillistä aivan kuten Suomessa on tehty sata vuotta. Itse suolaustapa on vanhempi, peräisin jo Hansa-kauppiaiden ajalta.
Tuoreeseen perattuun silliin hierotaan suola ja mausteseos, ja päälle kaadetaan suolalaukaksi kutsuttu suolavesi. Tynnyriä pyöritellään pari kertaa viikossa vähintään kuukauden ajan, jotta kala suolautuu tasaisesti selkäruotoa myöten. Sen jälkeen sillin annetaan kypsyä useita kuukausia ennen kuin se fileoidaan, paloitellaan ja pakataan.
Vertailun vuoksi: sillituotteita voi tehdä myös etikkamarinoidusta raaka-aineesta. Silloin kala vedetään tuoreena paloiksi ja laitetaan etikkamarinadiin, ja se on valmis jalostettavaksi edelleen parissa viikossa. Purkissakin se maustuu vain pari viikkoa.
Vaikka raaka-ainetta ei ole vuonna 1977 voimaan tulleiden kansainvälisten kalastusaluesopimusten jälkeen voinut pyytää suomalaisin voimin, silli on suomalaista perinneruokaa ja Suomen Sillikonttorin tuotteet ”niin suomalaisia kuin olla ja voi”.
”Näppimme on vahvasti raaka-aineessa. Kaikki suolataan oman reseptimme mukaan ja valvonnassamme. Työntekijämme Ingvar Agustson käy tarkistamassa kaiken Sillikonttorille tulevan raaka-aineen. Emme osta mitään, mikä olisi tehty jollekin toiselle, sillä hyvän sillin salaisuus on raaka-aineen laatu: oikea-aikainen kalastus, sopiva rasvaprosentti, suolaus oikeilla resepteillä, hyvin käsitelty tynnyri ja oikea varastointi”, Matti Ruuska kertoo.
”Hyvä silli on kuin helmi. Se on visuaalisesti kaunein mahdollinen ja raaka-aine on parasta mahdollista laatua.”