Valkoisessa sokerissa eli taloussokerissa on paljon energiaa ja hiilihydraatteja. Niille, jotka haluavat vältellä valkoista sokeria, löytyy leivontaan ja ruoanlaittoon monia muita makeutusvaihtoehtoja.
1. Tummat sokerit
Jos haluat välttää nimenomaan valkoista sokeria, niin hyödynnä ruoanlaitossa ja leivonnassa tummia sokereita. Ruoko- ja raakaruokosokeri ovat taloussokeria aromikkaampia, ja niitä voi käyttää samassa suhteessa kuin valkoista sokeria.
Muscovado- ja fariinisokerit ovat maukkaita, kosteita ja tummia sokereita. Ne sopivat parhaiten käytettäviksi tummiin leivonnaisiin. Muscovadoa voi käyttää samassa suhteessa kuin taloussokeria, ja fariinisokeria riittää 2/3 dl sokeridesiä kohti. Muscovadosokeri vaahtoutuu huonommin kuin valkoinen tai fariinisokeri.
2. Siirapit
Erilaisia siirappeja on markkinoilla lukuisia. Puolella desillä siirappia voi korvata yhden desin sokeria. Siirapit vaahtoutuvat, mutta vaahto jää löysäksi.
Vaahdotettavissa taikinoissa siirapilla voi korvata noin kolmanneksen sokerista ja pikkuleipätaikinoissa noin puolet.
3. Hunaja
Hunajaa voi käyttää sokerin korvaajana leivonnassa ja ruoanlaitossa. Se maistetaan sokeria makeampana, joten yksi sokeridesi korvataan noin ¼–1/2 desillä hunajaa. Pienen pieni suolaripaus korostaa hunajan makeutta.
Vaahdotettavissa taikinoissa noin puolet sokerimäärästä voi korvata hunajalla, ja pikkulevissä koko sokerimäärän. Hunajaa kannattaa käyttää leivonnaisissa kohtuudella, ettei sen ominaismaku tule valmiissa tuotteissa läpi, ellei näin juuri haluta.
4. Hedelmäsokeri
Hedelmäsokeri eli fruktoosi on sokeria makeampaa, joten ¾ desiä riittää korvaamaan sokeridesin. Hedelmäsokeri imeytyy ihmisen elimistössä tavallista sokeria hitaammin, ja siinä on vähemmän kaloreita.
Hedelmäsokeri ei vaahtoudu tavallisen sokerin tapaan, ja sillä leivotut leivonnaiset tulee paistaa noin 25 astetta matalammassa lämpötilassa kuin taloussokerilla leivotut, koska ne saavat väriä nopeammin.
5. Makeutusaineet
Stevialla ja muilla makeutusaineilla, kuten karppisokerilla eli erytriolilla, voi myös korvata osan leivonnaisten sokerista. Sopivat käyttömäärät löytyvät pakkauksista.
Stevia vaahdotetaan yhdessä keltuaisten kanssa ja erikseen vaahdotetut valkuaiset lisätään taikinaan. Stevialla ja karppisokerilla on jälkimaku, josta kaikki eivät pidä, joten niitä kannattaa koemaistaa ennen käyttämistä.
6. Kookos- ja palmusokeri
Kookossokerissa on yhtä paljon energiaa kuin tavallisessa sokerissa, mutta koska sen glykeeminen indeksi on matalampi, se kohottaa verensokeria tasaisemmin kuin taloussokeri. Kookossokeria voi käyttää kaikessa leivonnassa ja ruoanlaitossa valkoisen sokerin sijaan.
Myös palmusokerilla on matala glykeeminen indeksi, ja myös se sopii ruoanlaittoon ja leivontaan kookossokerin tavoin. Palmusokeri on suosittu raaka-aine monissa aasialaishenkisissä ruoissa ja ravintoloissa.
7. Kasvikset ja hedelmät makeuttajina
Kasviksista bataatti on varsin makea, ja se sopii kypsennettynä ja soseutettuna esimerkiksi kakkuihin ja muffineihin mehevyyttä ja makeaa makua tuomaan. Myös pataruoissa, keitoissa ja laatikoissa bataattia voi käyttää makeuttajana.
Kuivatut hedelmät, esimerkiksi taatelit, viikunat, aprikoosit ja rusinat, ovat luonnostaan makeita, ja niillä voi makeuttaa puuroja, smoothieita ja jogurtteja. Ne tuovat makua myös leivonnaisiin, kuten kahvikakkuihin ja kekseihin, jolloin sokerimäärää voi vähentää.
Kypsät banaanit ovat makeita, joten myös ne sopivat smoothieihin, jogurtteihin ja puuroihin makeutta tuomaan. Muffineihin, kuivakakkuihin ja banaanileipiin soseutettu, kypsä banaani antaa ihanasti makeutta.
Kuivakakkujen ja piirakoiden nesteenä voi käyttää täysmehua, joka tuo leivonnaisiin kaivattua makeutta. Esimerkiksi appelsiini-, omena- tai rypälemehu ovat luonnostaan varsin makeita ja sopivat käytettäväksi myös makeuttajina.