Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pääsiäisen uudet pääruoat – appelsiininen kanapelti ja tomaattiset karitsapyörykät

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 19.2.2024
|
Muokattu: 6.3.2024
Tarjoa pitkäperjantaina yhdellä pellillä valmistuvaa appelsiinikanaa ja ensimmäisenä tai toisena pääsiäispäivänä meheviä feta-karitsapyöryköitä raikkaiden lisukkeiden kera.

Tänä vuonna karitsaa syödään pääsiäispöydässä jauhelihan muodossa. Jauheliha on tuttu raaka-aine, josta kokemattomampikin kokki onnistuu loihtimaan maukkaan pääruoan pääsiäiseksi.

Karitsan jauhelihaa löytyy varmimmin kaupan pakastealtaasta. Pakkaus kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin jo päivää aikaisemmin. Sulaneesta jauhelihasta pyöritellään lihapullat, joissa maistuu kreikkalainen makumaailma fetan, sitruunan ja tuoreen mintun muodossa. Pyörykät paistetaan uunissa ja sillä välin on hyvää aikaa tehdä niille tomaattinen ja lempeän mausteinen kastike.

Kastikkeen maustavat sipuli, valkosipuli sekä jauhettu korianteri ja juustokumina. Näitä aineksia kuullotetaan öljyssä hetken aikaa, jotta niiden aromit heräävät. Vasta sen jälkeen lisätään paseerattu tomaatti ja muut ainekset. Kastiketta ei tarvitse haudutella kovin pitkään, ja kypsät lihapullat lisätään kastikkeeseen hetki ennen tarjoilua.

Tomaattiset ja runsaasti makua sisältävät karitsapyörykät maistuvat raikkaiden ja yrttisten lisukkeiden kanssa, joiden reseptit löydät tästä linkistä.

Raikkaampi ja hieman kevyempi vaihtoehto pääsiäisen pääruoaksi on yhdelle pellille koottava ateria, josta löytyy tahmeaa appelsiinikanaa, rosmariiniperunoita sekä vihreää parsaa. Kaiken kruunaa raikas ja aavistuksen appelsiininen jogurttikastike.

Aterian valmistus kannattaa aloittaa perunoista. Ne pilkotaan suupaloiksi ja maustetaan rosmariinilla ja mustapippurilla. Sen jälkeen, kun perunat on saatu uuniin kypsymään, on aikaa käsitellä parsat sekä kanan paistileikkeet.

Parsoille riittää huuhtelu ja kuivan tyven leikkaaminen pois. Tarvittaessa parsat voi kuoria ohuelti. Mehevänä pysyviin paistileikkeisiin paistetaan kaunis ruskea pinta, jonka jälkeen niille keitetään soijalla, hunajalla ja rosmariinilla maustettu appelsiininen kastike. Paistileikkeiden ja parsojen kypsennys viimeistellään perunoiden kanssa uunipellillä.

Aterian viimeistelevä appelsiininen jogurttikastike valmistuu helposti sekoittamalla.

Katso pääsiäisen kaikki reseptit sekä menuehdotukset