Leivo tuttuun piirakkapohjataikinaan lisämakua vaihtamalla osan vehnäjauhoista täysjyväjauhoiksi ja kaurahiutaleiksi. Voit myös raastaa mukaan desin tai kaksi kasviksia tai juureksia. Kokeile esimerkiksi maukasta palsternakkaa. Vähennä hävikkiä sekoittamalla taikinaan myös pussinpohjalle jääneet siemenet ja pähkinät. Hienonna ne veitsellä tai monitoimikoneessa.

Tee maailman helpoin suolainen piirakka: salaattipiirakkaan paistetaan vain pohja!
Panosta pohjaan: vaihda jauhot täysjyvään, raasta mukaan kasviksia tai lisää taikinaan pähkinöitä
Paista ryhdikkääksi: tue piirakkapohjan reunat leivinpaperilla, foliolla ja kuivatuilla herneillä
Koska salaattipiirakan pohja paistetaan ilman täytteitä, sen reunat kannattaa tukea, etteivät ne valahda paistaessa. Laita taikinan päälle ensin leivinpaperi ja sitten folio sekä painoksi kuivattuja herneitä. Paista 200 asteessa kymmenen minuuttia, poista paperi painoineen ja jatka kypsentämistä kymmenen minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kuivatut herneet voit käyttää ruoanlaitossa.
Täytä täyteläiseksi: tee pehmeä välikerros kaurafraichesta tai tuorejuustosta
Kun pohja on jäähtynyt kunnolla, levitä sille sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla maustettua ranskankermaa tai kaurafraichea. Myös tuorejuusto ja tuorejuuston kaltaiset kauravalmisteet sopivat salaattipiirakan meheväksi täytteeksi. Voit maustaa täytteen myös raastetulla piparjuurella tai hienonnetuilla tuoreilla yrteillä. Jos piirakan päälle lastaa rucolaa ja vihreitä vihanneksia, täytteeseen voi sekoittaa nokareen sinappiakin.
Viimeistele vingretillä: kokoa piirakan kruunuksi keko herkullista salaattia
Kruunaa piirakka erilaisilla salaatinlehdillä ja satokauden kasviksilla, jotka pyörittelet ensin herkullisessa salaatinkastikkeessa. Voit käyttää kasvikset raakoina tai kypsentää ne ensin kevyesti. Viimeistele piirakka yrteillä ja halutessasi paahdetuilla siemenillä.