Kevennä ja mehevöitä – näin käytät kasviksia suolaisessa ja makeassa leivonnassa

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen, Sari Arvola
Julkaistu: 30.7.2021
|
Muokattu: 27.2.2025
Jos jääkaappiin uhkaa nahistua pari pientä porkkanaa tai vaikka pala kypsää bataattia, raasta tai soseuta kasvispalat taikinoihin. Kasviksilla on helppo keventää ja mehevöittää niin suolaiset kuin makeatkin leivonnaiset. Muista myös levitteet leivän päälle ja leipurin hillot – niihinkin saat kasviksista uutta makua ja keveyttä.

Leivo leipiin pehmeyttä lisäämällä taikinaan kasvissosetta

Pienetkin juuresten pätkät ja kasvisten kannat lisäävät makua ja kuitua leipä- ja sämpylätaikinoissa. Lisää kasvissosetta omaan tuttuun suosikkitaikinaasi tai kokeile näitä juurevia reseptejä:

Hunajainen kurpitsapataleipä
Hunajainen kurpitsapataleipä

Hunajainen kurpitsapataleipä

Naurisleipäset
Naurisleipäset

Naurisleipäset

Porkkanafocaccia
Porkkanafocaccia

Porkkanafocaccia

Juuresrieskat
Juuresrieskat

Juuresrieskat

Perunarieska, jonka päällä voita ja puinen voiveitsi. Vieressä pieni kulhollinen voita sekä kaksi pinoa perunarieskoja.
Perunarieska, jonka päällä voita ja puinen voiveitsi. Vieressä pieni kulhollinen voita sekä kaksi pinoa perunarieskoja.

Perunarieskat

Perunalimppu
Perunalimppu

Perunalimppu

Bataattisämpylät
Bataattisämpylät

Bataattisämpylät

Palsternakkasämpylät
Palsternakkasämpylät

Palsternakkasämpylät

Kevennä kakut ja sävytä sämpylät juuresraasteilla

Perinteinen porkkanakakku on klassikko, joka on kiva leipoa välillä modernisti rukiisena ja kääretortun muotoon. Myös pähkinäinen palsternakka ja makea punajuuri lisäävät kakkutaikinoiden herkullisuutta. Muista lisätä desi tai kaksi juuresraastetta myös aamiaissämpylöiden taikinaan.

Rukiinen porkkanakakkukääretorttu
Rukiinen porkkanakakkukääretorttu

Rukiinen porkkanakakkukääretorttu

Mehevä palsternakkapokekakku
Mehevä palsternakkapokekakku

Mehevä palsternakkapokekakku

Red Velvet -kakku punajuuresta
Red Velvet -kakku punajuuresta

Red Velvet -kakku

Punajuurigrissinit
Punajuurigrissinit

Punajuurigrissinit

Juuressämpylät
Juuressämpylät

Juuressämpylät

Helpot juuressämpylät
Helpot juuressämpylät

Helpot juuressämpylät

Pilko kasviksia lisämauksi piirakoiden täytteisiin

Hienonna tai viipaloi jääkaappiin jääneet kypsät ja raa'at kasvikset piirakoiden tai pasteijoiden täytteisiin. Jos kasvikset tuntuvat kovin kosteilta, voit paahtaa niitä hetken pinnoitetulla pannulla ilman rasvaa ennen kuin sekoitat ne muuhun täytteeseen.

Sipaise leivälle tai keksin päälle vihanneshilloa tai kasvislevitettä

Herkuttele keksit ja croissantit vaihteeksi vihanneshillon kanssa tai pyöräytä kasviksilla kevennettyä hilloa pullan kierteisiin. Vaihda voi tai margariini itse tehtyyn levitteeseen, jonka pääosassa on kasvistahna.

Appelsiini-porkkanahillo
Appelsiini-porkkanahillo

Appelsiini-porkkanahillo

Sellerihillo
Sellerihillo

Sellerihillo

Tomaattihilloke
Tomaattihilloke

Tomaattihilloke

Kesäkurpitsa-puolukkahillo
Kesäkurpitsa-puolukkahillo

Kesäkurpitsa-puolukkahillo

Bataattihummus
Bataattihummus

Bataattihummus

Cashew-paprikatahna
Cashew-paprikatahna

Cashew-paprikatahna

Porkkana-pähkinä dippi
Porkkana-pähkinä dippi

Pirteä porkkana-pähkinädippi

Paahdettu punajuuritahna
Paahdettu punajuuritahna

Paahdettu punajuuritahna

Kokeile myös tätä! Kokoa gluteeniton piirakkapohja perunaviipaleista

  1. Pese raa'at perunat ja leikkaa ne kuorineen mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
  2. Kypsennä perunoita rypsiöljyssä pannulla muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät taipuisiksi.
  3. Lado viipaleet leivinpaperoituun vuokaan hieman limittäin.
  4. Lisää piirakan täyte perunoille ja paista piirakka 175-asteisen uunin alatasolla kypsäksi.

Nappaa talteen myös 10 vinkkiä meheviin kesäkurpitsaleivonnaisiin

Kokeile myös kätevää salaattipiirakkaa!