Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valitse sopiva rasva ruoanlaittoon, leivontaan ja leivälle

Teksti:
Elina Jyväs
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.10.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Rasvat luokitellaan koviksi, pehmeiksi tai juokseviksi, riippuen niiden rasvahappokoostumuksesta.

Ravintorasvoja ovat kasvi- ja eläinrasvat. Ne luokitellaan koviksi, pehmeiksi tai juokseviksi, riippuen niiden rasvahappokoostumuksesta. Mitä kovempaa rasva on, sitä enemmän se sisältää terveydelle haitallisia tyydyttyneitä rasvahappoja. Kasviöljyjen rasvahappokoostumus on yleensä hyvä ja terveydelle edullinen.

Voi, margariinit ja levitteet ovat rasvan ja veden seoksia. Voi valmistetaan kirnutusta kermasta, ja sen rasvapitoisuus on noin 80 prosenttia. Margariinit sisältävät suurimmaksi osaksi kasvirasvoja, mutta niissä saattaa olla myös pieniä määriä eläinrasvoja. Margariinien ja levitteiden rasvapitoisuus vaihtelee 10–80 prosentin välillä.

Mikä rasva sopii...

Paistamiseen?

Neutraalit kasviöljyt (rypsi-, maissi-, auringonkukka- ja oliiviöljy) sopivat paistamiseen. Kylmäpuristettu oliiviöljy ei kestä kovia lämpötiloja. Margariineista paistamiseen voidaan käyttää niitä, joiden on mainittu sopivan paistamiseen.

Hyvä yhdistelmä paistamiseen on voi-öljy, sillä voilla saadaan kaunis pinta ja öljy parantaa kuumuuden kestoa.

Uppopaistamiseen?

Uppopaistamiseen eli friteeraamiseen sopivat kuumentamista kestävät auringonkukka-, maissi-, rypsi- tai soijaöljyt sekä kiinteä kookosrasva esimerkiksi munkkien paistamiseen.

Salaatinkastikkeisiin, majoneeseihin ja marinadeihin?

Öljykastikkeisiin ja marinadeihin voi käyttää joko neutraalin makuisia kasviöljyjä tai voimakkaampia, kylmäpuristettuja vaihtoehtoja.

Neutraalit öljyt sopivat hyvin esimerkiksi majoneesin valmistukseen tai vinegretteihin, jossa käytetään muita makuaineita. Laadukkaita kylmäpuristettuja oliiviöljyjä kannattaa käyttää sellaisenaan ruokalajien viimeistelijänä tai leivälle sipaistuna.

Leivän päälle?

Arkikäytössä leivän päälle valitaan kasvirasvapohjainen margariini. Helpointa on valita sellainen, joka sopii leivän päälle ja ruoanvalmistukseen.

Leivontaan?

Voi antaa juhlaleivonnaisiin herkullisen maun. Arkileivontaan sopii joko juokseva tai kova margariini. Kannattaa valita margariini, jonka pakkauksessa mainitaan tuotteen sopivan leivontaan.

Öljy on myös hyvä leivontarasva. Kakuissa öljy antaa kostean ja mehevän lopputuloksen.

Rasvat sisältävät runsaasti energiaa sekä rasvaliukoisia A-, D- ja E-vitamiineja. Ravitsemussuositusten mukaan rasvan saantisuositus on 25–35 prosenttia päivittäisestä kokonaisenergian saannista.