Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Venetsialaiset päättää mökkeilykauden – Näin juhlistat tunnelmallista iltaa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 24.7.2023
|
Muokattu: 24.7.2023
Venetsialaiset on mökkeily- ja veneilykauden päätösjuhla, jota vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Venetsialaiset on mökkeily- ja veneilykauden päätösjuhla, joka kokoaa ystävät ja perheet yhteen elokuun viimeisenä viikonloppuna. Silloin nautitaan pimenevää kesäiltaa valaisevista lyhdyistä ja tulista sekä tietysti hyvästä ruoasta.

Valon, tulen ja veden juhla saapui Suomeen Keski-Euroopasta jo runsas sata vuotta sitten ja vakiintui ensin rannikkoalueille. Esimerkiksi Länsi-Suomen rannikolla, kuten Kokkolan ympäristössä, huvilakauden päätöstä on juhlittu näyttävästi jo pitkään. Nykyään venetsialaisia juhlistetaan ympäri maata elokuun viimeisenä lauantaina. Vuonna 2023 venetsialaisia vietetään 26. elokuuta.

Venetsialaisten juhlintaan kuuluvat rannoilla palavat tulet, kuten lyhdyt ja nuotiot. Tunnelmallista elokuista iltaa juhlistetaan monin paikoin myös ilotulituksilla. Venetsialaisten kanssa samana viikonloppuna järjestetään muinaistulien yö.

Vielä ainakin kerran: grilli tulille

Mökkikauden päätöstä juhlistetaan myös hyvällä ruoalla. Vielä kerran sytytetään grilli, mutta uusin ideoin. Hunajalla silatussa kananfileissä on jo hieman syksyistä makua, sillä lisukkeeksi sekoitetaan luumusalsa. Mehevien ja kypsien luumujen lisäksi salsassa on muun muassa basilikaa, punasipulia ja chiliä. Vegaanisen version kanaherkusta saat vaihtamalla kanan tofuun ja hunajan agavesiirappiin.

Halloumikebakot ovat takuuvarmoja grilliherkkuja. Myös niiden pintaan valutetaan hunajaa. Kebakkojen kera tarjotaan kuskussalaattia, johon kuutioitu vesimeloni tuo tavallistakin raikkaamman maun. Pieni makeus kasvislisukkeissa korostaa mainiosti halloumin ja hunajakanan grillattua makua.

Salsa rytmittää myös lohta ja ribsejä

Salsa on helppo ja raikas lisuke, joka maistuu myös grillatun lohen tai possupihvien kanssa. Nopesti grillattujen lohiviipaleiden pariksi sopii simppeli, limellä maustettu avomaankurkkusalsa. Possupihvien salsassa ihastuttaa persikka.

Hummus tai fetavaahto yllättää

Vadille levitetystä hummuksesta, vaahdotetusta fetasta tai muusta paksuhkosta tahnamaisesta kastikkeesta syntyy lisukkeiden kanssa juhlapöydän yllättävä katseenvangitsija. Lusikoi vaahto tai tahna paksuksi kerrokseksi laakealle vadille tai lautaselle. Valmista raikas salaatti tai grillaa kasviksia, ja kasaa ne rennosti tahnan päälle. Voit koristella vadin vielä yritellä tai syötävillä kukilla.