Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Fabritiuksesta on ollut inspiroivaa päästä pohtimaan, minkälaiset asiakkaat valitsevat rekistä hänen kuosinsa.

Ella Fabritiuksen, 25, unelma toteutuu ensi keväänä, kun hänen piirtämänsä kuosit pääsevät Prisman valikoimiin

Teksti:
Laura Hallamaa
Kuvat:
Eveliina Vuorma, Prisma
Julkaistu: 27.5.2024
|
Muokattu: 29.5.2024
Ella Fabritiuksen suunnittelemat kuosit koristavat Prisman naisten ja lasten muotia sekä kodintekstiilejä keväällä 2025. Oikeille asiakkaille suunnittelu on Aalto-yliopiston opiskelijan mielestä inspiroivaa ja tarjoaa roppakaupalla oppia.

Hauskalta ja oudolta, siltä muotoilua opiskelevasta Ella Fabritiuksesta, 25, tuntuu parhaillaan. Hänen suunnittelemiaan kuoseja nähdään Prisman tuotteissa keväällä 2025.

”On ihan kummallinen ajatus, että kaupassa kävellessä tulee yhtäkkiä vastaan tuttu, suunnittelemani kuosi”, Fabritius kertoo.

Eikä vain yhtä kuosia, vaan peräti viisi. Fabritiuksen kuosit koristavat ensi vuonna naisten ja lasten vaatteita sekä kodintekstiilejä.

Kuosit ovat Aalto-yliopiston Pattern Lab -kurssin satoa. Pattern Lab on muutaman kuukauden mittainen maisterivaiheen kurssi, jolla muotoilun opiskelijat suunnittelevat kuoseja yhteistyössä asiakkaiden kanssa.

S-ryhmä on tehnyt yhteistyötä Pattern Labin kanssa vuodesta 2022 saakka. Opiskelijoiden kuoseja on aikaisemmin nähty Prisman valikoimassa naisten ja miesten vaatteissa sekä kodintekstiileissä, ja näitä tuotteita on yhä myynnissä.

Oikea asiakas motivoi suunnittelijaa

Fabritiuksen innostus kuoseihin juontaa juurensa lapsuudesta. Hän muistaa, kuinka mökillä lämmittivät retroviltit. Niiden printit olivat isoja ja silmiinpistäviä.

Fabritius myös nautti käsillä tekemisestä. Lukiossa hän ymmärsi, että siitä voisi tehdä uran.

Nyt Fabritius opiskelee kuudetta vuotta muotoilua Aalto-yliopistossa. Opintojen ensimmäisenä vuonna hän kävi kuosisuunnittelun kurssin. Siellä opetettiin, miten piirretään kuosi, joka jatkuu saumattomasti. Tuolloin Fabritius innostui kuosisuunnittelusta ensimmäisen kerran toden teolla.

”Oli kiinnostavaa oppia, miten yksi pieni piirustus voi kasvaa isoksi, jatkuvaksi kuosiksi.”

”Hyvä kuosi on trendikäs, houkutteleva ja ajankohtainen.”

Opintoja sekoitti kuitenkin koronapandemia. Sen jälkeen Fabritius huomasi motivaationsa hiipuneen ja päätti pitää opinnoista taukoa.

”En tiennyt, mitä teen isona. Mietin, halusinko edes jatkaa opintoja.”

Paussi kannatti. Sen jälkeen hän pääsi taas tekemisen makuun. Fabritiuksella oli yhä varmempi tunne siitä, että on Aalto-yliopistossa oikeassa paikassa. Motivaatiota ja innostusta on herätellyt myös se, että maisterivaiheen kursseilla opiskelijat miettivät paljon kaupallisuutta ja oikeita asiakkaita. Fabritiuksesta on ollut inspiroivaa päästä pohtimaan, minkälaiset asiakkaat valitsevat rekistä hänen kuosinsa.

Prisman kanssa työskentelyssä on Fabritiuksesta ollut antoisaa kuulla, mitä hypermarketit kuoseilta tahtovat.

”Sellainen oppi on arvokasta ja varmasti hyödyllistä tulevaisuudessa omalla uralla.”

Hyvä kuosi houkuttaa

Kuosien valinta alkaa yleensä trendeistä, kertoo Prisman naisten pukeutumisen tuoteryhmäpäällikkö Mira Heikkinen. Trendien avulla suunnitellaan tulevan sesongin väri- ja kuosimaailmat.

Toinen tärkeä näkökulma valintaan on kaupallisuus.

”Kun puhutaan hypermarketista, kuosien täytyy puhutella laajaa ostajakuntaa”, Heikkinen kertoo.

Tämän kevään mallistossa painottuvat pastellisävyt ja lämpimät värit. Suomalaiseen makuun ja kevääseen sopivat hyvin esimerkiksi luontokuosit.

”Hyvä kuosi on trendikäs, houkutteleva ja ajankohtainen.”

Heikkinen teki tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteistyötä Pattern Labin opiskelijoiden kanssa. Hän kuvailee prosessia inspiroivaksi. Opiskelijat pursusivat ideoita ja löysivät välittömästi toiveista punaisen langan.

”He katsovat maailmaa tuorein silmin. Huomasin heti, että heillä on freesejä ideoita kuoseista. Meillä oli valinnan vaikeus päättää, mitkä kuosit lähtevät jatkotuotantoon.”

Samaa sarjaa äidille ja lapselle

Opiskelijoiden suunnittelemia kuoseja valikoitui muun muassa naisten juhlapukeutumiseen ja erityyppisiin tunikoihin.

Yhtenä yhteistyön tavoitteena oli löytää kuosi juhlamallistoon, josta löytyy naisille mekko ja samalla kuosilla vaatteita lapsille ja vauvoille.

Heikkinen puhuu Mini me -ajattelusta. Äitien ja lasten ”samistelu” on viime vuosina ollut pukeutumisessa valtava trendi.

Yksi Ella Fabritiuksen kuosi valikoitui nimenomaan samistelumallistoon. Heikkisen mukaan Fabritius osasi lähestyä suunnittelua kaupallisesta näkökulmasta.

”Kuosit sopivat moneen makuun ja ovat trendikkäitä”, Heikkinen sanoo. Fabritius korostaa, että Pattern Lab -kurssi on ollut ryhmätyötä ja opiskelijat ovat auttaneet toisiaan. Hän kertoo, että kaikki 10 opiskelijaa saivat asiakkaiden aatoksista hyvin kiinni.

”Kaupallisuuden ajatteleminen ei aina ole kauhean helppoa, mutta jokainen opiskelija onnistui”, Fabritius sanoo.

Inspiraatiota ulkoa, sisältä ja vanhoista tapeteista

Prisman valikoimaan valitut kuosit ovat vielä salaisuus, mutta jotain kuoseista uskaltaa kertoa.

”Sanotaanko, että luontoaiheita on luvassa”, Fabritius sanoo.

Luonto, kukat ja kasvit ovatkin Fabritiuksen suurin inspiraation lähde.

”Pidän kiinnostavista yksityiskohdista, ja niitä löytyy luonnosta kaikkialta.”

Kun Fabritius kohtaa kiehtovan yksityiskohdan, hän nappaa siitä kuvan. Tällöin puhelin on täynnä kuvia, joita katsoa, kun tarvitsee inspiraatiota.

Viime vuosina Fabritius on inspiroitunut myös vanhoista, yksityiskohtia vilisevistä tapeteista. Hänen suosikkejaan ovat englantilaisen, 1800-luvulla vaikuttaneen tapettisuunnittelijan William Morrisin runsaat tapetit kukkineen, lehtineen ja lintuineen.

”Morrisin tapetit ovat jänniä ja vanhanaikaisia. Niissä tapahtuu paljon. On hauska koettaa saada sitä samaa siirrettyä nykypäivään.”

Kuosin tulee herättää iloa

Valmistuttuaan Fabritius haluaa jatkaa kuosien piirtämistä ja mahdollisesti päästä suunnittelemaan jonkun yrityksen leipiin. Samalla hän tiedostaa, että moni kuosisuunnittelija työskentelee freelancerina.

”Ajatus yrittäjyydestä tuntuu hieman pelottavalta, mutta siihenkin varmasti tottuisi.”

Ensimmäisen kuosisuunnittelukurssin oppi oli, että kuosin on toistuttava saumattomasti. Sama saumattomuuden hiominen kiehtoo Fabritiusta kuosisuunnittelussa edelleen eniten. Ihmissilmä havaitsee tarkasti virheet.

”Näemme helposti pilkkuja tai viivoja, jotka pompahtavat kuviosta silmille. On haastavaa saada kuvio jatkumaan niin, ettei mitään nouse esiin.”

Mutta kuoseissa on myös toinen Fabritiukselle tärkeä asia, joka oikeastaan summaa sen, miksi vaatteisiin ylipäätään suunnitellaan kuoseja.

”Pidän tärkeänä, että kuosi herättää katsojassaan iloa.”

Lue myös